1.10.12

Ευρωζώνη: Στις 46,1 μονάδες ο μεταποιητικός δείκτης PMI Σεπτεμβρίου

Συνεχίζεται η συρρίκνωση δραστηριοτήτων στον κλάδο μεταποίησης της ευρωζώνης όπως αποτυπώνεται από την ένδειξη του δείκτη δραστηριοτήτων ΡΜΙ.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης διαμορφώθηκε στο 46,1 το Σεπτέμβριο από 45,1 τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν οριακά μικρότερη ανάκαμψη στο 46. Επισημαίνεται ότι είναι ο 14ος μήνας που το ΡΜΙ του ευρωπαϊκού κλάδου μεταποίησης βρίσκεται κάτω από το όριο του 50 που αντιστοιχεί σε συρρίκνωση δραστηριοτήτων.

Οι αναλυτές της Markit που συντάσσουν τα στοιχεία για το δείκτη ΡΜΙ αναφέρουν ότι το πρόβλημα αφορά πλέον έντονα και τις χώρες του αποκαλούμενου ευρωπαϊκού πυρήνα.
«Παρά τις ενδείξεις για επιβράδυνση της συρρίκνωσης τον προηγούμενο μήνα, ο μεταποιητικός κλάδος στην ευρωζώνη διανύει το χειρότερο τρίμηνο της τελευταίας τριετίας» δήλωσε ο Chris Williamson, επικεφαλής ανάλυσης της Markit και συμπληρώνει: «Ο κλάδος θα αποτελέσει τροχοπέδη την οικονομική ανάπτυξη. Κατά συνέπεια φαίνεται πως είναι αναπόφευκτο ότι η ευρωζώνη κατέγραψε νέα ύφεση το τρίτο τρίμηνο»
Ειδικότερα στην Ελλάδα, ο δείκτης ΡΜΙ για τον κλάδο μεταποίησης διαμορφώθηκε στο 44,2 από 44,21 τον προηγούμενο μήνα. «Ο ελληνικός κλάδος μεταποίησης υπέστη έναν ακόμη δύσκολο μήνα με την παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση να επιβαρύνει την εγχώρια οικονομική κατήφεια» σχολίασε ο Phil Smith, ανώτατος αναλυτής της Markit και συμπλήρωσε: «Οι ισολογισμοί των μεταποιητών στην Ελλάδα δεν επηρεάστηκαν μόνο από τις εχθρικές εξελίξεις από την πλευρά της ζήτησης, αλλά επίσης από τις αυξητικές πιέσεις στο κόστος»

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/729075/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: