27.10.12

Υπέρ του Επιτρόπου επί των προϋπολογισμών ο Asmussen της ΕΚΤ

Το μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Joerg Asmussen δήλωσε σήμερα ότι οι προτάσεις για μια διμερή συνθήκη που θα καθιστά υποχρεωτικές τις μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη θα πρέπει να αναπτυχθεί περαιτέρω, ενώ επανέλαβε την υποστήριξη του στην πρόταση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών για Επίτροπο Προϋπολογισμού στην Ευρωζώνη με εξουσία επί των προϋπολογισμών των κρατών μελών.

"Αυτή είναι μια ενδιαφέρουσα πρόταση η οποία θα πρέπει να αναπτυχθεί περαιτέρω", δήλωσε ο Asmussen μιλώντας σε συνέδριο στο Kronberg σχολιάζοντας την ενδιάμεση έκθεση που συζητήθηκε από τους Ευρωπαίους ηγέτες την προηγούμενη εβδομάδα στη σύνοδο στις Βρυξέλλες.

Η πρόταση προβλέπει τα κράτη μέλη να δεσμευτούν σε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις μέσω μιας διμερούς συνθήκης.

"Εξετάζονται και τα οικονομικά κίνητρα", πρόσθεσε, σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας του που διέθεσε η ΕΚΤ.

Ο Asmussen καλωσόρισε για μια ακόμη φορά την πρόταση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfgang Schaeuble για έναν Ευρωπαίο Επίτροπο στις Βρυξέλλες με ειδικά δικαιώματα επί των προϋπολογισμών των κρατών μελών, συντασσόμενος με το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, Klaas Knot στην υποστήριξη της πρότασης. Μίλησε ειδικότερα για την εκχώρηση στις Βρυξέλλες της δυνατότητας να απορρίπτει σχέδια προϋπολογισμών, ενώ η αναμόρφωση του προϋπολογισμό θα παραμείνει στα χέρια των κρατών μελών.

"Η ολοκλήρωση της νομισματικής ένωσης απαιτεί επίσης μια πιο ενοποιημένη δημοσιονομική πολιτική. Σε αυτό το πλαίσιο ο υπουργός Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble έχει κάνει μια σημαντική πρόταση", δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης.

© Dow Jones Newswires

No comments: