30.10.12

Baroin: Είχαμε εργαστεί πάνω στο ενδεχόμενο μιας Grexit

Οι γαλλικές αρχές εργάζονταν στα τέλη του 2011 πάνω στο σενάριο αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ και της διάλυσης της Ευρωζώνης, γράφει ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Francois Baroin, σύμφωνα με αποσπάσματα βιβλίου που δημοσίευσε η Express.

Είναι η πρώτη φορά που αξιωματούχος της γαλλικής κυβέρνησης παραδέχεται ότι εξετάστηκε το ενδεχόμενο αυτό, κάτι που ανέκαθεν διέψευδαν υπουργοί και άλλα κυβερνητικά στελέχη.

Το Νοέμβριο του 2011 «κάλεσα σε συνάντηση τρία άτομα της εμπιστοσύνης μου» έγραψε ο Baroin, σύμφωνα με την Express. “Ερόκειτο για μια συζήτηση off the record. Χωρίς ίχνη. Όλοι γνωρίζουν ότι και μόνο το θέμα της συνάντησης, αν διέρρεε, θα μπορούσε να έχει ολέθριες συνέπειες».

Γράφει στη συνέχεια: «Ζήτησα από αυτούς τους ανθρώπους της εμπιστοσύνης μου να εργαστούν πάνω σε δύο υποθέσεις: το κόστος για τη Γαλλία ενδεχόμενης αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και δύο είδη πιθανών απωλειών, αφενός  αυτών εκ του τραπεζο-ασφαλιστικού κλάδου και αφετέρου εκείνων από μία διάλυση ολόκληρης της ζώνης του ευρώ».

Ο πρώην Γάλλος ΥΠΟΙΚ λέει πως είχε δώσει το όνομα «Μαύρος Κύκνος» στην εν λόγω συνάντηση.

http://www.capital.gr/news.asp?id=1652834

No comments: