31.10.12

Ασταθής η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας

Η γερμανίδα καγκελάριος (τρίτη από αριστερά) συναντήθηκε, μεταξύ άλλων, με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ (δεύτερη από αριστερά), τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία (δεξιά) και τον γενικό διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου Πασκάλ Λαμί (αριστερά).


H ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας παραμένει ασταθής, αναφέρεται σε κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και οι επικεφαλής των πέντε μεγαλύτερων διεθνών οργανισμών, μετά τη συνάντησή τους απόψε στο Βερολίνο.
Η γερμανίδα καγκελάριος συναντήθηκε με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία, τον γενικό διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου Πασκάλ Λαμί, τον επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας, Γκάι Ράιντερ και τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ.
Στην κοινή τους δήλωση αναφέρεται ακόμη ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΝΤ υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι καθοδικών κινήσεων, παρά το γεγονός ότι η παγκόσμια οικονομία θα κινηθεί ανοδικά το 2012 και το 2013 κατά 3,3 και 3,6% αντιστοίχως. Τα επίπεδα των χρεών των ανεπτυγμένων χωρών δεν βρίσκονται ακόμη σε βιώσιμο επίπεδο ενώ η ανεργία έχει φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ σε πολλές χώρες, προστίθεται.
Στην δήλωση επισημαίνεται ότι προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στις αγορές, εφαρμόζονται μέτρα δημοσιονομικής σταθεροποίησης σε συνδυασμό με δομικές μεταρρυθμίσεις και αξιοποιούνται κατά το δυνατό οι συνέργειες μακροοικονομικών και διαρθρωτικών πολιτικών.
Οι έξι αξιωματούχοι σημειώνουν ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για νέους, την υλοποίηση δομικών αλλαγών και την επείγουσα δημιουργία αποτελεσματικού δικτύου κοινωνικής προστασίας.
Επίσης τονίζεται η σημασία του διεθνούς εμπορίου και η απαλλαγή του από τον προστατευτισμό ενώ αναφέρεται ότι η κλιματική αλλαγή και η προστασία των φυσικών πόρων παραμένουν οι πιο σημαντικές προκλήσεις της εποχής μας.
Η δήλωση καταλήγει με αναφορά στο θέμα του επισιτιστικού προβλήματος: «Η επισιτιστική ασφάλεια για έναν αυξανόμενο παγκόσμιο πληθυσμό απαιτεί μια συνολική προσπάθεια για την επίτευξη βιώσιμης αύξησης της γεωργικής παραγωγής και της παραγωγικότητας. Υποστηρίζουμε δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις στη γεωργία, ιδιαίτερα στις φτωχότερες χώρες, με ιδιαίτερη έμφαση στις μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις. Οι τρέχουσες υψηλές τιμές για τις βασικές καλλιέργειες απαιτούν προσεκτική διεθνή συντονισμό. Μονομερή μέτρα που θα περιορίζουν την πρόσβαση στα τρόφιμα θα πρέπει να αποφεύγονται».

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2248917

No comments: