28.10.12

Μανιφέστο δημοσιονομικής πειθαρχίας για τις ΗΠΑ

Οι επικεφαλής 80 αμερικανικών εταιρειών ζητούν αύξηση φόρων και περικοπές
Δημοσιονομική πειθαρχία ευρωπαϊκού τύπου ζητούν οι διευθύνοντες σύμβουλοι 80 αμερικανικών επιχειρήσεων από το αμερικανικό Κογκρέσο, το οποίο καλούν να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ αυξάνοντας τους φόρους και περικόπτοντας τις δαπάνες. Στην παρέμβασή τους αναφέρεται πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της Wall Street Journal που τονίζει ότι την πρωτοβουλία τους οργάνωσε η εκστρατεία «Λύστε το Πρόβλημα του Χρέους», την οποία διεξάγουν τα δύο κόμματα του αμερικανικού Κογκρέσου. Υιοθετούν την προσέγγιση υπέρ ενός μείγματος πολιτικής που θα βασίζεται σε περικοπές δαπανών τριών δολαρίων για κάθε δολάριο αύξησης φόρων. Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, τα εν λόγω στελέχη μεγάλων αμερικανικών επιχειρήσεων χαρακτηρίζουν το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ «σοβαρή απειλή στην οικονομική ευημερία και ασφάλεια της Αμερικής». Τονίζουν πως οποιοδήποτε δημοσιονομικό σχέδιο, «για να επιτύχει οικονομικά και πολιτικά», πρέπει να περιορίσει την αύξηση των δαπανών για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, να καταστήσει φερέγγυο το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και να προβλέπει «μια συνεκτική και αναπτυξιακή αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος που να διευρύνει τη φορολογική βάση, να μειώσει τους συντελεστές, να αυξήσει τα έσοδα και να μειώσει το έλλειμμα». Το δημοσίευμα της Wall Street Journal τονίζει πως η εν λόγω παρέμβαση διαφέρει άρδην από εκείνες πολλών άλλων επιχειρηματικών ομίλων που κατά καιρούς καλούν την Ουάσιγκτον να αντιμετωπίσει τα δημοσιονομικά προβλήματα των ΗΠΑ αλλά ζητούν να αποφύγει τις οριζόντιες περικοπές δαπανών, ενώ αποφεύγουν να θίξουν το ευαίσθητο θέμα των αυξήσεων φόρων. Οι διευθύνοντες σύμβουλοι που προσυπέγραψαν το εν λόγω «μανιφέστο», όπως το αποκαλεί η WSJ, χαρακτηρίζουν αναπόφευκτη την αύξηση των φόρων ανεξαρτήτως του ποιος θα αναδειχθεί νικητής των προεδρικών εκλογών.
Πολιτικές θέσειςΣε ό,τι αφορά την εκστρατεία «Λύστε το πρόβλημα του χρέους», η αμερικανική εφημερίδα τονίζει πως παρουσιάζει δύο ασυνήθιστα στοιχεία: αφενός, παρακάμπτει τις συνήθεις ομάδες προώθησης συμφερόντων, όπως το Επιχειρηματικό Στρογγυλό Τραπέζι, το αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και την Εθνική Ενωση Επιχειρήσεων Μεταποίησης, που συχνά δυσκολεύονται να επιτύχουν τη συναίνεση, και αφετέρου, επικεντρώνεται στους διευθύνοντες συμβούλους επιχειρήσεων αντί στους ίδιους τους επιχειρηματίες.
Οπως τονίζει το σχετικό δημοσίευμα, στην προσπάθειά τους να καλλιεργήσουν ένα κλίμα στο οποίο θα είναι εφικτός κάποιος συμβιβασμός, τα στελέχη των επιχειρήσεων παρεμβαίνουν στη διαμάχη για τη φορολογία, που είναι από τις ειδοποιούς διαφορές ανάμεσα στα πολιτικά προγράμματα των δύο υποψήφιων προέδρων στις ΗΠΑ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, υποστηρίζει τις αυξήσεις φόρων στα υψηλά εισοδήματα, συμπεριλαμβανομένων των διευθυνόντων συμβούλων, ενώ ο αντίπαλός του, Μιτ Ρόμνεϊ, τάσσεται κατά των αυξήσεων φόρων αλλά υπέρ μιας αναδιάρθρωσης του φορολογικού συστήματος, η οποία, κατά τη γνώμη του, θα τονώσει την οικονομική ανάπτυξη.
Εκείνοι που λάμπουν, όμως, διά της απουσίας τους είναι οι διευθύνοντες σύμβουλοι των μεγάλων ενεργειακών εταιρειών των ΗΠΑ, ορισμένοι εκ των οποίων ίσως ανησυχούν πως τυχόν αύξηση των φόρων θα τους επιβαρύνει, ιδιαιτέρως σε περίπτωση επανεκλογής του κ. Ομπάμα.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_26/10/2012_499809

______________________________________________

όλα δείχνουν ότι η μη-εκλογή Ομπάμα θα είναι είναι πολλαπλά ολέθρια 


No comments: