30.10.12

Αλλεπάλληλα ναυάγια πριν από την τελική λύση

Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στην ελληνική κρίση, παρά τις σθεναρές δημόσιες αντιδράσεις της Γερμανίας. Οι εξελίξεις και οι «διαρροές» δείχνουν ότι η πλατφόρμα της λύσης δεν μπορεί να διαφέρει πολύ από τις προτάσεις του ΔΝΤ και του IIF. Αν και η Ελλάδα προσδέθηκε στο άρμα της Μέρκελ, εντούτοις η λύση στο γόρδιο δεσμό του ελληνικού χρέους θα έρθει με πολιτική παρέμβαση την οποία θα έχει προκαλέσει το ΔΝΤ. 

Οι οξυμένες σχέσεις ΔΝΤ-Γερμανίας που γίνεται προσπάθεια να γεφυρωθούν σήμερα, συμβάλλουν στη δημιουργία σκηνικού έντασης, το οποίο περιορίζει de-facto τις εναλλακτικές λύσεις, μεταδίδοντας παράλληλα μηνύματα σε πολλαπλούς αποδέκτες.
Το Sofokleousin.gr είχε εγκαίρως επισημάνει την ύπαρξη σχεδίου με «βομβιστή αυτοκτονίας», το οποίο όμως αρχικά πέτυχε να απενεργοποιήσει η Μέρκελ. Εν συνεχεία όμως και μετά την εκλογή Ολάντ το σενάριο τέθηκε εκ νέου επί τάπητος όπως αποκάλυψε το Sofokleousin.gr.
Πάλι όμως η Άνγκελα Μέρκελ αντέδρασε προσπαθώντας να ποδηγετήσει την ΕΚΤ με την επιβολή των κκ Γιούνκερ και Ρεν ως παρατηρητές στο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας.
Όπως φαίνεται εκ του αποτελέσματος, το ΔΝΤ είχε προβλέψει τις κινήσεις της Γερμανίας, με αποτέλεσμα να προηγείται πάντα ένα βήμα.
Το Sofokleousin.gr αποκάλυψε το σχέδιο Last Resort στις 24 Ιουλίου, βάσει του οποίου η Ελλάδα θα καλούταν να παίξει το ρόλο του πυροκροτητή.
Η συμφωνία της τρόικας ώστε να περιληφθεί στην κοινή ενδιάμεση έκθεση η καθαρή θέση του ΔΝΤ για νέο κούρεμα του χρέους, αυτή τη φορά του Επισήμου Τομέα, αποτέλεσε την πρώτη δημόσια συμφωνία ΕΚΤ, ΔΝΤ και Γερμανίας επί της λύσης του ελληνικού προβλήματος. Τα τεχνικά κλιμάκια δήλωσαν αδυναμία τόσο σε επίπεδο εκπροσώπων της τρόικας, όσο και στο Euro working Group πετώντας το μπαλάκι στους πολιτικούς ηγέτες.
Στην πραγματικότητα οι συναντήσεις των ομάδων εργασίας και οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με την τρόικα αποτέλεσαν μια σειρά από προδιαγεγραμμένα ναυάγια στο πλαίσιο ενός γενικότερου πολιτικού σχεδιασμού από την πλευρά του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, ο οποίος οδηγούσε στην «εξολόθρευση» των τεχνικών επιλογών με στόχο να τεθεί η Γερμανία προ των ευθυνών και έστω συρόμενη να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων.
Το σκηνικό έντασης 
Οι διαφορετικές προσεγγίσεις έχουν προκαλέσει βραχυκύκλωμα στην τρόικα, με τους εκπροσώπους να διαφωνούν ακόμα και μεταξύ τους για τις πολιτικές που επιβάλλονται στην Ελλάδα. Η διελκυστίνδα που έχει στηθεί αναμένεται να παραταθεί καθώς το έδαφος δεν είναι έτοιμο ακόμα για την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας και η Γερμανίδα καγκελάριος μετρά το πολιτικό κόστος.
Ετσι λοιπόν, το αυριανό Eurogroup δεν αναμένεται να φέρει αποτελέσματα, παρά μόνο να επιβεβαιώσει τις δυο επικρατούσες απόψεις. Για το λόγο αυτό έχει προγραμματιστεί και έκτακτη τηλεδεάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για τις 12 Νοεμβρίου, ενώ χθες ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ έκανε λόγο και για νέα συνάντηση στις 8 Νοεμβρίου.
Τα παρασκήνια
Η Άνγκελα Μέρκελ φαίνεται ότι στα παρασκήνια έχει συμφωνήσει στην αναζήτηση πολιτικής λύσης και σε αυτή τη φάση προσπαθεί να προλειάνει το έδαφος στο εσωτερικό της χώρας και μεταξύ των συνοδοιπόρων της. Το πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει η Γερμανίδα καγκελάριος είναι το δύσκολα διαχωρίσιμο πολιτικό κόστος.
Μιλώντας σε κομματική εκδήλωση στο Σβέριν, η γερμανίδα καγκελάριος διευκρίνισε πάντως, ότι οι Eυρωπαίοι εταίροι έχουν το δικαίωμα να απαιτούν πλήρη υλοποίηση των συμφωνηθέντων, ενώ επισήμανε ότι εξακολουθούν να ισχύουν τα 89 μεταρρυθμιστικά μέτρα που έθεσαν στην ελληνική πλευρά οι δανειστές της.
Το Βερολίνο απορρίπτει, πάντως, κατηγορηματικά νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με συμμετοχή του επίσημου τομέα, ενώ και φωνές μέσα από την  ΕΚΤ τάσσονται κατά μιας νέας διαγραφής του χρέους με συμμετοχή της ΕΚΤ, αφού κάτι τέτοιο θα θεωρείτο κρατική χρηματοδότηση.
Ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ απέρριψε το ενδεχόμενο νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, με τη συμμετοχή του επίσημου τομέα (OSI), εξηγώντας ότι η γερμανική νομοθεσία για τον προϋπολογισμό προβλέπει, ότι «δάνεια μπορούν να δοθούν μόνον εφόσον δεν θεωρείται πιθανή η πρόκληση βλάβης».
Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος της κ.ο. των κυβερνώντων Χριστιανοδημοκρατών, Φόλκερ Κάουντερ δεν αποκλείει τρίτο πακέτο διάσωσης προς την Ελλάδα και εκτιμά ότι είναι δυνατή η διασφάλιση της κυβερνητικής πλειοψηφίας γι’ αυτό.
Η ελληνική παραφωνία
Μια από τις λίγες «παραφωνίες» στην τροχιά υλοποίησης του πολιτικού σχεδιασμoύ ήταν η πρόσφατη έκθεση του ΚΕΠΕ, το οποίο άρχισε να βλέπει τα πράγματα καλύτερα, αναφέρθηκε σε μικρότερες επιπτώσεις από τα μέτρα και σε ταχεία ανάταξη της οικονομίας. Όπως προέκυψε από το ρεπορτάζ, οι επιστήμονες του ΚΕΠΕ δέχθηκαν συγκεκριμένες πολιτικές εντολές και συνέταξαν μια έκθεση σχεδόν κατά παραγγελία.
Στην Ελλάδα στη γραμμή του ΔΝΤ προσχώρησαν Eurobank και Alpha Bank με μελέτες στις οποίες κριτικάρουν την αποτελεσματικότητα και τη στόχευση των μέτρων και όπου κάνουν σαφή μνεία στις διατυπώσεις του επιστημονικού διευθυντή του Ταμείου.

http://www.sofokleousin.gr/archives/113496.html

No comments: