30.10.12

Νέο σφυροκόπημα στον τραπεζικό κλάδο

Έκκληση στα κόμματα που στηρίζουν την Κυβέρνηση να ψηφίσουν τον προϋπολογισμό και τα μέτρα απηύθυνε ο Πρωθυπουργός σε γραπτή ανακοίνωση. Παράλληλα, ανέφερε ότι ολοκληρώθηκε η σχετική διαπραγμάτευση με την τρόικα και ότι η Ελλάδα "έχει πετύχει σημαντικές βελτιώσεις, ακόμη και την τελευταία στιγμή".
Ωστόσο, η Δημοκρατική Αριστερά σε ανακοίνωσή της, αμέσως μετά, επιμένει ότι η κατάληξη της διαπραγμάτευσης δεν τη βρίσκει σύμφωνη.

Το κρίσιμο πολιτικό στάδιο της διαπραγμάτευσης όχι μόνον δεν τελείωσε αλλά βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και καλούμε την Κυβέρνηση να βάλει τα δυνατά της, να αξιοποιήσει όλες τις Εθνικές δυνάμεις και να επιδιώξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα μέχρι το τέλος της κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup, τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος σε παρέμβασή του στη συνεχιζόμενη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις Σαμαρά “ατυχείς”.

Οι εξελίξεις στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων
Αύριο στις 11 το πρωί και όχι σήμερα, θα διεξαχθεί τελικά η ονομαστική ψηφοφορία στο νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις και το ποσοστό συμμετοχής του Ελληνικού Δημοσίου.

Όπως ανέφεραν Κοινοβουλευτικές πηγές, η αναβολή της προγραμματισμένης για σήμερα ψηφοφορίας έγινε καθώς μεγάλος αριθμός βουλευτών είχαν εγγραφεί για να μιλήσουν.

Δεν είναι λίγοι οι πολιτικοί αναλυτές που εκτιμούν ότι η ψηφοφορία για τις αποκρατικοποιήσεις θα λειτουργήσει και ως “crash test” για την ψήφιση των μέτρων την επόμενη εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών απέρριψαν την πρόταση που διατύπωσαν αρχικά ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ να εγκρίνονται οι αποκρατικοποιήσεις από τη Βουλή. Από την άλλη και σήμερα, την κύρωση από τη Βουλή των μεταβιβάσεων Δημόσιων Επιχειρήσεων στρατηγικού χαρακτήρα, ζήτησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κ. Ευαγγελος Βενιζέλος. 

Τα ερωτήματα στον τραπεζικό κλάδο
Αυτά ως προς τις πολιτικές εξελίξεις, όμως μία προσεκτικότερη ματιά στο εγχώριο Χρηματιστηριακό ταμπλώ μπορεί να αντιληφθεί ότι τα μεγάλα ερωτηματικά συσσωρεύονται στον Τραπεζικό κλάδο, καθώς εκεί επικεντρώνονται και τα “πυρά” των επιθετικών πωλήσεων κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις.

Ασφαλώς ιδιαίτερα διαφωτιστικό είναι το σημερινό ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, που επιβεβαιώνει με τον ενδεικτικότερο τρόπο αυτά που είχε επισημάνει παλαιότερα η στήλη.

Μεταξύ άλλων ο Χρήστος αναφέρει: “Οι τραπεζίτες προτείνουν να ληφθεί ως βάση προσδιορισμού των τιμών διάθεσης η εξής φόρμουλα: να υπάρξει discount τουλάχιστον 50% επί της μέσης τιμής των προηγούμενων 50 συνεδριάσεων ανά Τραπεζική μετοχή.

Πρόκειται για λύση που επιχειρεί να συνδυάσει την Κοινοτική οδηγία, η οποία εκδόθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο και επιβάλλει να υπάρχει βαθύ discount στις τιμές όπου διενεργούνται αυξήσεις κεφαλαίου των Τραπεζών, εφόσον δέχονται Κρατική βοήθεια, με την ανάγκη να τρέξουν γρήγορα και αποτελεσματικά οι διαδικασίες. Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, ο προσδιορισμός της τιμής με βάση τη χρηματιστηριακή αξία είναι η μόνη εφικτή λύση, καθώς με δεδομένη τη σημερινή θέση των Τραπεζών (αρνητικά ίδια κεφάλαια για τις περισσότερες) οι εκθέσεις αποτίμησης δεν έχουν νόημα.

Και επειδή είναι κοινό μυστικό ότι οι τιμές του ταμπλώ, αργά ή γρήγορα θα πάνε να βρουν τι τιμές που θα γίνουν οι Α.Μ.Κ., ή έστω να τις πλησιάσουν, μάλλον έχουν δίκιο οι απαισιόδοξοι που εκτιμούν πως οι Τραπεζικοί τίτλοι έχουν σημαντικά περιθώρια περαιτέρω υποχώρησης.


Τα στατιστικά της συνεδρίασης του ΧΑ
Από εκεί και πέρα και παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά, όσον αφορά την σημερινή συνεδρίαση, η αρχή ήταν απόλυτα αναμενόμενη, καθώς όλοι ήταν “υποψιασμένοι” ότι θα επιχειρηθεί βραχύβια ανοδική αντίδραση, μετά την χθεσινή βίαιη υποχώρηση των τιμών.

Έτσι ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε να αναρριχάται μέχρι τις 840,27 μονάδες (+2,52%), ο Τραπεζικός μέχρι τις 338,74 μονάδες (+4,56%), η μετοχή της Alpha Bank μέχρι τα 2,06 ευρώ (+4,57%), της Εθνικής μέχρι τα 2,05 ευρώ (+3,02%), της Πειραιώς μέχρι τα 0,5170 ευρώ (+5,51%) και της Αττικής μέχρι τα 0,6670 ευρώ (+12,1%). Σημαντικά καλύτερη η εικόνα από τις μετοχές των Κυπριακών Τραπεζών που μπορεί να υποχώρησαν αισθητά από τα υψηλά ημέρας, όμως διακράτησαν ικανοποιητικό μέρος των αρχικών κερδών.

Οι συναλλαγές της πρώτης ώρας έφθασαν τα 26 εκατ. ευρώ και αυτό δημιούργησε τις πρώτες υποψίες ότι το ανοδικό ξεκίνημα θεωρήθηκε για πολλούς μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία ρευστοποιήσεων σε σχετικά καλύτερες τιμές.

Οι πρωινοί αγοραστές κατάλαβαν ότι δεν είχαν “συνοδοιπόρους” και από εκεί και πέρα άρχισε η σταδιακή διάβρωση των αρχικών κερδών.

Μετά τις 15.10 άρχισε η ενεργητικότερη κινητοποίηση των πωλητών, μετά τις 15.25 ο Δείκτης “φόρεσε” μόνιμα το αρνητικό πρόσημο, ενώ μετά τις 15.40 η πτωτική τάση ανέβασε στροφές επιχορηγούμενη και από σημαντικό αριθμό “margin calls”.

Ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 800,31 μονάδες (-2,35%) και ο Τραπεζικός μέχρι τις 293,58 μονάδες (-9,38%).

Μετά τις 16.10 σημειώθηκε σχετικά ανάκαμψη των δύο δεικτών, καθώς οι Τραπεζικές μετοχές περιόρισαν κάπως τις ενδοσυνεδριακές απώλειες, ενώ από τον υπόλοιπο 20αρη, συνέχισαν να “βάζουν πλάτη” οι ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και σε δεύτερη φάση οι Βιοχάλκο, Jumbo, Τιτάνας.
Παρά την σχετική βελτίωση, η σημερινή συνεδρίαση βάρυνε έτι περαιτέρω την τεχνική εικόνα δεικτών και επιμέρους τίτλων.

Ο FTSE απομακρύνθηκε ακόμα περισσότερο από την στήριξη των 312 μονάδων και δύσκολα θα αποφύγει να βάλει σε δοκιμασία την στήριξη των 292 μονάδων, την οποία δοκίμασε ενδοσυνεδριακά (ενδοσυνεδριακό χαμηλό 292,3 μονάδες).

Για τον Γενικό Δείκτη, οι 800 μονάδες πάνω στις οποίες “φρέναρε” σήμερα είναι καθαρά ψυχολογικό όριο και η επόμενη στήριξη εντοπίζεται στις 795 μονάδες.

Ο Τραπεζικός δείκτης έχασε την στήριξη των 320 μονάδων και δοκίμασε και επίπεδα χαμηλότερα των 300 μονάδων, έστω και αν έκλεισε υψηλότερα από το παραπάνω όριο. Καθοδική διαφυγή θα οδηγήσει προς τον απλό ΚΜΟ των 200 ημερών (285 μονάδες).
Παρελθόν και η στήριξη των 1,92 ευρώ για την Alpha Bank, με τις επόμενες στηρίξεις να εντοπίζονται στα 1,75 και 1,60 ευρώ.


Ούτε και η στήριξη των 1,95 ευρώ κατόρθωσε να αναχαιτίσει των πτωτική πορεία της Εθνικής. Επόμενες στηρίξεις στα 1,77 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1,50 ευρώ.

Οριακά υψηλότερα από την στήριξη των 0,4500 ευρώ έκλεισε η μετοχή της Πειραιώς, αν και ενδοσυνεδριακά βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 0,4210 ευρώ. Συνεχόμενα κλεισίματα χαμηλότερα των 0,4500 ευρώ οδηγούν προς τα 0,4000 και 0,3500 ευρώ.


Η Άγγελα Μέρκελ για Ελλάδα
“Αν η ανάπτυξη της οικονομίας είναι μικρότερη από ό,τι νομίζαμε, παρά το γεγονός ότι υλοποιούνται οι μεταρρυθμίσεις, τότε θα πρέπει να μπορούμε να ανταποκριθούμε στις νέες συνθήκες”, τόνισε η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, μιλώντας σε κομματική εκδήλωση στο Σβέριν, αναφερόμενη στην περίπτωση της Ελλάδας.

Διευκρίνισε πάντως ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν το δικαίωμα να απαιτούν πλήρη υλοποίηση των συμφωνηθέντων, ενώ επισήμανε ότι εξακολουθούν να ισχύουν τα 89 μεταρρυθμιστικά μέτρα που έθεσαν στην Ελληνική πλευρά οι δανειστές της.


Τι προβλέπει η Deutsche Bank για την ελληνική οικονομία
Η Deutsche Bank προβλέπει ότι η Ελληνική οικονομία θα διατηρηθεί σε ύφεση το υπόλοιπο του έτους αλλά και το 2013, με επιστροφή ωστόσο σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης το 2014.

Πιο συγκεκριμένα, εκτιμά την ύφεση για το τρέχoν έτος στο 6,4%, στο 3% για το επόμενο έτος, ενώ αναμένει ανάπτυξη της τάξης του 1,5% για το 2014 και παράλληλα χαρακτηρίζει βέβαιη τη χρονική παράταση του Ελληνικού μνημονίου, παρά το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα συνεχίσουν να το αρνούνται επισήμως μέχρι να επικαιροποιηθεί και να δημοσιοποιηθεί η έκθεση της τρόικας για την Ελληνική οικονομία.

Για την D.B. πολύ σημαντικές εξελίξεις για το Ελληνικό ζήτημα θα λάβουν Χώρα στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής στις 22-23 Νοεμβρίου, όπου οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πάρουν τις τελικές αποφάσεις τους για την Ελλάδα.

Η μη επίτευξη συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου δεν πρέπει να επαναληφθεί, τονίζει η Eurobank, σημειώνοντας ότι είναι κρίσιμο να περάσουν τα μέτρα τάχιστα από τη Βουλή. Ειδικότερα, όπως τονίζει, έχουν περάσει 10 ημέρες από την Συνάντηση Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου 2012 και ακόμη δεν έχει επιτευχθεί σύγκλιση όσον αφορά τη δέσμη των προαπαιτούμενων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων τόσο μεταξύ των τριών συμμετεχόντων στην Κυβέρνηση συνεργασίας όσο και μεταξύ της Κυβέρνησης και της τρόικας.

Πλέον ο χρόνος μετράει αντίστροφα. Τα ταμειακά διαθέσιμα του Ελληνικού Δημοσίου μειώνονται, η αβεβαιότητα σχετικά με την παραμονή της Χώρας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση αναζωπυρώνεται ενώ και η διεθνής συγκυρία δεν είναι η ευνοϊκότερη. Η Ισπανία μπορεί να έχει την πολυτέλεια του χρόνου για να καθυστερήσει την υποβολή αιτήματος για διάσωση, όμως το χρονοδιάγραμμα για την Ελλάδα είναι πιο επείγον, σύμφωνα με το μέλος της ΕΚΤ, Ewald Nowotny να βρεθούν κεφάλαια μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου.

Οι επικεφαλής του ΔΝΤ, της Παγκόσμιας Τράπεζας, του ΟΟΣΑ και του ILO αναμένεται να επιχειρήσουν να πείσουν την Γερμανίδα Καγκελάριο στη σημερινή τους συνάντηση ότι η Ελλάδα χρειάζεται να “ανακουφιστεί” από το χρέος της προκειμένου να αποφύγει την ένταση της κρίσης στη Χώρα.


Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Μικτά πρόσημα στις Ασιατικές Αγορές, με διαθέσεις αξιοσημείωτης αντίδρασης τα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, ενώ και σήμερα η Wall Street θα παραμείνει κλειστή.

“Οι επενδυτές προσπαθούν να εκτιμήσουν τον οικονομικό αντίκτυπο του τυφώνα, και φαίνεται ότι έχουν αποφασίσει πως δεν θα είναι τόσο άσχημος”, υποστήριξε ο Shane Oliver της AMP Capital στο Σίδνεϊ.

Η BoJ αποφάσισε να διευρύνει το πρόγραμμα αγοράς assets κατά 11 τρισ. γιεν στα 91 τρισ, γιεν. Ο Ιάπωνας Υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι η Κυβέρνηση και η Κεντρική Τράπεζα πρέπει να πηγαίνουν χέρι-χέρι για να βοηθήσουν τη Χώρα να βγει από τον αποπληθωρισμό.

Οι εντάσεις στην Αγορά ομολόγων έχουν κάνει την επανεμφάνισή τους και όχι μόνο στην Ιταλία, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομίας της Ιταλίας, Vittorio Grilli. Ο ίδιος τόνισε ότι η Χώρα χρειάζεται να συνεχίσει τις προσπάθειές της για λιτότητα.

Η απόδοση του Ιταλικού 10ετούς ομολόγου ενισχύεται στο 4,99%, ενώ η απόδοση του Ισπανικού 10ετούς κινείται στο 5,66%.

Πτώση για όγδοο συνεχόμενο μήνα κατέγραψε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη και βρέθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών ετών. Συγκεκριμένα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος σημείωσε πτώση στις -1,62 μονάδες τον Οκτώβριο, ενώ η καταναλωτική εμπιστοσύνη σημείωσε πτώση στις -25,7 μονάδες. Και οι δυο ανακοινώσεις ήταν χειρότερες από τις προηγούμενες μετρήσεις. Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών αναφερόντουσαν σε -1,38 και -25,6 αντίστοιχα

Η παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση και το πολιτικό αδιέξοδο στην κρίση της Ευρώπης αντισταθμίζουν τον θετικό αντίκτυπο που έχει η δράση των Κεντρικών Τραπεζών παγκοσμίως και ιδιαίτερα η ΕΚΤ - μέσω του σχέδιου ΟΜΤ - όπως επισημαίνει η Societe Generale.

Η κακή απόδοση του S&P 500 από την ημέρα της ανακοίνωσης του QE3 μπορεί κάλλιστα να είναι μια πρώτη ένδειξη της απώλειας/αδυναμίας της επίδρασης που έχει η πολιτική της Fed, όπως αναφέρεται στο report της Τράπεζας, ενώ υπογραμμίζεται πως τα περιθώρια κέρδους των Επιχειρήσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κορυφωθεί και αναμένεται να συρρικνωθούν καθώς η παγκόσμια οικονομία επιβραδύνεται.

Από την άλλη μεριά, οι Αμερικανικές μετοχές είναι κοντά στα ιστορικά υψηλά τους, με βάση την συνολική απόδοση, όπως σημειώνει η Τράπεζα και οι αποτιμήσεις φαίνονται αισιόδοξες λαμβάνοντας υπόψη τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η οικονομία των ΗΠΑ. Μετά από μια ισχυρή επίδοση το 2012, οι Αμερικάνικες μετοχές είναι ευάλωτες σε μια επιδείνωση των προοπτικών των κερδών και στην αβεβαιότητα σχετικά με την ανάπτυξη, σύμφωνα με τους

http://www.euro2day.gr/ase/market_comment/151/articles/735527/ArticleMarketComment.aspx

No comments: