31.10.12

Νέο υψηλό-ρεκόρ της ανεργίας στην ευρωζώνη

Ο αριθμός των ανθρώπων χωρίς εργασία στην ευρωζώνη σημείωσε άνοδο σε νέο ιστορικό υψηλό το Σεπτέμβριο, αναδεικνύοντας τις επιπτώσεις που έχει στην πραγματική οικονομία η κρίση χρέους και δανεισμού στην περιοχή, καθώς οι κυβερνήσεις συνεχίζουν να μειώνουν τις δαπάνες σε μια προσπάθεια να ελέγξουν τα χρέη τους.

Η Eurostat, η επίσημη στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανακοίνωσε ότι 18,49 εκατομμύρια άνθρωποι είναι άνεργοι στην ευρωζώνη το Σεπτέμβριο, ενώ άλλοι 146.000 έχασαν τη δουλειά τους στη διάρκεια του μήνα. Το σύνολο των ανέργων είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί για τις 17 χώρες που χρησιμοποιούν το ευρώ, με βάση τα στοιχεία που έχει από το 1995. Η αύξηση αυτή των ανέργων τοποθετεί το ποσοστό της ανεργίας στο 11,6% του εργατικού δυναμικού από το 11,5%, και αποτελεί το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires ανέμεναν ανεργία στο 11,5%. Οι νότιες χώρες της περιοχής που βρίσκονται στην καρδιά της κρίσης χρέους εμφάνισαν και τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας, γεγονός που αποτυπώνει την μεγάλη πτώση της οικονομικής δραστηριότητας, καθώς οι κυβερνήσεις, οι καταναλωτές  και οι επιχειρήσεις έχουν όλοι μειώσει τις δαπάνες. Η ανεργία στην Ισπανία και στην Ελλάδα υπερβαίνει κατά ένα τέταρτο αυτούς που είναι επιλέξιμοι για εργασία, και αντιστοιχεί σε περισσότερο από το μισό εργατικό δυναμικό ηλικίας άνω των 25.

Για το σύνολο της ευρωζώνης, η ανεργία των νέων διαμορφώθηκε στο 23,3%, επίσης νέο ρεκόρ.

Η Eurostat ανακοίνωσε επίσης μείωση των τιμών καταναλωτή η οποία εάν συνεχιστεί, μπορεί να χαλαρώσει την πίεση προς τα έσοδα των νοικοκυριών και να καταστήσει πιο εύκολο για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να στηρίξει την οικονομία με περαιτέρω μέτρα τόνωσης.

Ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 2,5% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις της Eurostat, χαμηλότερα από το 2,6% το Σεπτέμβριο και αντίστοιχα με τις προσδοκίες των οικονομολόγων.

Ο δείκτης του πληθωρισμού σημείωσε άνοδο στο 2,6% τον Αύγουστο εξαιτίας της ανόδου των ενεργειακών τιμών.

© Dow Jones Newswires

No comments: