18.10.12

Ισπανία: Έκρηξη στα επισφαλή δάνεια τον Αύγουστο

Ακόμα μεγαλύτερες ζημιές από δάνεια αντιμετωπίζουν οι ισπανικές τράπεζες, καθώς ο ρυθμός με τον οποίον συρρικνώνεται η οικονομία της χώρας κινδυνεύει να κάνει πραγματικότητα το χειρότερο σενάριο, το οποίο απορρίφθηκε στα stress tests, σύμφωνα με το Bloomberg.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η κεντρική Τράπεζα της Ισπανίας, τα «κόκκινα» εκτινάχθηκαν τον Αύγουστο στο 10,5% του συνόλου των δανείων. Τον προηγούμενο μήνα, το αντίστοιχο ποσοστό περιοριζόταν στο 9,86%. Σε απόλυτο αριθμό, τα επισφαλή δάνεια αυξήθηκαν μέσα σε ένα μήνα κατά 5,3 δισ. ευρώ στα 178 δισ. ευρώ, από 169,3 δισ. ευρώ τον Ιούλιο.

Τα stress tests των ισπανικών τραπεζών –που εκπονήθηκαν από την Oliver Wyman- έχουν υπολογίσει ύφεση συνολικά 6,5% από το 2012 έως το 2014 στο χειρότερο σενάριο, στο οποίο η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ισπανίας δίνουν πιθανότητα 1%. Αναλυτές της Nomura και της Citigroup διαφωνούν, λέγοντας πως οι περικοπές δαπανών και οι οικονομικές συνθήκες σημαίνουν πως το χειρότερο σενάριο ήδη φαίνεται εφικτό.

Το αίτημα της Ισπανίας για οικονομική βοήθεια ύψους 100 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ενίσχυση των τραπεζών της, εντείνει τις ανησυχίες αναφορικά με το αυξανόμενο παθητικό της χώρας. Ήδη η Standard & Poor’s υποβάθμισε –στις 10 Οκτωβρίου- την αξιολόγηση της Ισπανίας κατά δυο βαθμίδες, στο ΒΒΒ- από το ΒΒΒ+ (μόλις μια βαθμίδα πάνω από την κατηγορία junk), λέγοντας πως δεν είναι ξεκάθαρο ποιος θα επωμιστεί το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Σύμφωνα με το χειρότερο σενάριο της Oliver Wyman, μια συρρίκνωση της οικονομίας κατά 4,1% το 2012, 2,1% το 2013 και 0,3% το 2014, θα συνεισφέρουν στις πιστωτικές απώλειες ύψους 270 δισ. ευρώ και το έλλειμμα κεφαλαίων ύψους 59,3 δισ. ευρώ για τις τράπεζες. Το βασικό σενάριο προβλέπει συρρίκνωση της οικονομίας κατά 1,7% φέτος, 0,3% το επόμενο έτος και ανάπτυξη 0,3% το 2014. Η βαθύτερη ύφεση αυξάνει τον κίνδυνο οι τράπεζες να χρειαστεί να αντλήσουν περισσότερα κεφάλαια για να καλύψουν τις απώλειες.

Σύμφωνα με τον Ebrahim Rahbari, οικονομολόγο της Citigroup, οι απώλειες από δάνεια των ισπανικών τραπεζών θα συνεχίσουν να αυξάνονται λόγω των επιδεινούμενων οικονομικών προοπτικών και της αυξανόμενης ανεργίας. Ο ίδιος προβλέπει ότι η ισπανική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 5,8% το 2012-2014.

«Το δυσμενές σενάριο του test μοιάζει περισσότερο με πρόβλεψη οικονομικής επίδοσης τα επόμενα τρία χρόνια, παρά για υπόθεση του test», σημείωσε ο κ. Rahbari στο Bloomberg. «Αυτό σίγουρα έχει συνέπειες για τα επίπεδα των απωλειών από δάνεια και αυτά που μας ανησυχούν περισσότερο είναι τα στεγαστικά δάνεια».

Η Deutsche Bank από την πλευρά της εκτιμά πως η ύφεση στην Ισπανία δεν θα είναι τόσο έντονη, προβλέποντας ότι η ισπανική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 1,7% του ΑΕΠ την εξεταζόμενη περίοδο. Η οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 0,7% το 2014, μετά από ύφεση 2,6% φέτος και το 2013, σύμφωνα με την γερμανική τράπεζα.

Σε δημοσκόπηση που διεξήγαγε το Bloomberg, οι αναλυτές κατά μέσο όρο προβλέπουν ύφεση 1,6% του ΑΕΠ φέτος και 1,4% του χρόνου, και ανάπτυξη 0,2% το 2014.

Σύμφωνα με την τράπεζα της Ισπανίας, από τα στεγαστικά δάνεια ύψους 604 δισ. ευρώ, το 3,2% ήταν επισφαλές τον Ιούνιο. 

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/732918/ArticleNewsWorld.aspx

__________________________________________________

εάν τα worst-case -scenarios γράφονταν με αυτό το τρόπο...
α ρε Ταλεμπ...έγραψες εάν από τα καλύτερα βιβλία των τελευταιων 50 ετών και δεν κατάλαβαν τίποτα... ανεπίδεκτοι... ή απλά εγκληματίες...

ακόμα και με τα μέτρα ανάπτυξης που έχουν στο συρτάρι και δεν τα βγάζουν, δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι οι Ισπανοί θα έχουν θετικό ρυθμό ανάπτυξης το 2014


No comments: