31.10.12

Έρχεται ο εφαρμοστικός νόμος - οδοστρωτήρας

Μετά το σημερινό «χαστούκι» του σκληρότερου προϋπολογισμού των τελευταίων 10ετιών που κατατίθενται στη Βουλή μαζί με μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα πολυετούς λιτότητας, ετοιμάζεται το νέο, μεγαλύτερο χτύπημα. Αυτό του εφαρμοστικού νόμου - οδοστρωτήρα που είναι πρωτόγνωρος σε μέγεθος στα τρία χρόνια του Μνημονίου.

Και τούτο διότι περιλαμβάνει δεκάδες παρεμβάσεις που εκκρεμούν από 3 μνημόνια: από τα 2 που προηγήθηκαν και από το νέο που... έρχεται.

Ετοιμάζεται για να κατατεθεί την προσεχή Δευτέρα. Περιλαμβάνει και το πακέτο των  νέων ανατροπών στο εργασιακό, αλλά και όλες τις περικοπές άνω των 9 δισ. ευρώ σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα που θα ισχύσουν το 2013. Επιβάλλει αναδρομικά από τον Αύγουστο τις περικοπές στα ειδικά μισθολόγια και φέρνει αυξήσεις τιμολογίων.

Απελευθερώνει αγορές, αλλά  προς το παρόν τουλάχιστον «ξεχνά» μέρος των μνημονιακών  δεσμεύσεων για απελευθερώσεις «κραταιών»  κλειστών επαγγελμάτων. Δεν περιλαμβάνει επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, και τα φορολογικά μέτρα που προωθούνται για ξεχωριστό νόμο.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο νόμος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μέτρων, προαπαιτούμενων για την καταβολή της δόσης:

* Απόλυση 5.000 εργαζομένων φέτος από  οργανισμούς που καταργούνται και πρόβλεψη για απόλυση ακόμη 20.000 το 2013 και άλλων τα επόμενα χρόνια μετά από «αξιολόγηση»  με στόχο 150.000 αποχωρήσεις έως το 2015. Θα ορίζεται το πρότυπο της «εφεδρείας» στο οποίο θα ενταχθούν για 12 μήνες.

* Περικοπή Ειδικών Μισθολογίων σταδιακά από την 1η Αυγούστου με κλιμάκωση την προσεχή 2ετία (εξαιρούνται τα 3 δώρα). Προτείνεται περικοπή 2%  για μισθούς κάτω των 1.000 ευρώ,  10% για το κομμάτι των 1.000-1.500 ευρώ,  20% για 1.500-2.500 ευρώ,  30% για 2.500-4.000 ευρώ και 35%  για τους μισθούς άνω των 4.000 ευρώ.

* Περικοπή των αποζημιώσεων απόλυσης, άρση της διασφάλισης του δώρου γάμου στον βασικό (κατώτερο) μισθό και της  επεκτασιμότητας της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης.

* Περιορισμό από 12 σε  11 των υποχρεωτικών ωρών ανάπαυσης.

* Αποσύνδεση των ωρών εργασίας στο λιανεμπόριο από το ωράριο των καταστημάτων.

* Πλήρης περικοπή 13ης - 14ης σύνταξης από το 2013.

* Μείωση κατά 23% του εφάπαξ.

* Αύξηση ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο έτη από το 2013.

* Κατάργηση του νόμου περί  απονομής πλήρους σύνταξης έπειτα από 20 χρόνια υπηρεσίας στο Δημόσιο.

* Κατάργηση του  ΕΚΑΣ για όσους έχουν ηλικία 64 ετών και κάτω.

* Μείωση των συντάξεων από τα 1.000 ευρώ και πάνω κλιμακωτά από το 2013.

* Περικοπή των κοινωνικών επιδομάτων και των επιδομάτων ανεργίας.

* Περιορισμό του επιδόματος ανεργίας στα 200 ευρώ για τους μακροχρόνια άνεργους.

* Μέτρα για την απελευθέρωση των βασικών αγορών προϊόντων και υπηρεσιών.

* Μείωση των επιδομάτων για τους υπαλλήλους που υπηρετούν στο εξωτερικό,  του μισθολογικού κόστους για τους συμβούλους και πάγωμα προσλήψεων στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

* Αναστολή, έως το 2016, των  μπόνους και του επιδόματος απόδοσης των δημοσίων υπαλλήλων.

* Ρύθμιση για  υποχρεωτικές μεταθέσεις  των εκπαιδευτικών από τη μία περιοχή στην άλλη,  συγχώνευση σχολικών μονάδων και  μετακίνηση  διοικητικού προσωπικού από το υπόλοιπο δημόσιο προς το Υπουργείο Παιδείας.

* Μείωση του αριθμού των συμβασιούχων  καθηγητών κατά 90% σε πανεπιστήμια και τεχνικές σχολές.

* Μείωση του μισθολογικού κόστους των ΟΤΑ.

* Επέκταση του κανόνα 1:5 στις προσλήψεις της γενικής κυβέρνησης έως το 2016.

* Υποχρεωτική μεταφορά του προσωπικού (οριζόντια και κάθετα), στο πλαίσιο της γενικής κυβέρνησης και από τη μια περιοχή στην άλλη.

* Περιορισμό των προσλήψεων σε επαγγελματικές σχολές σε 500 ανά έτος χωρίς εγγύηση για εργασία μετά την αποφοίτηση. Οι προσφορές προσλήψεων από το ΑΣΕΠ λήγουν μετά από τρία χρόνια, εάν η πραγματική πρόσληψη δεν έχει πραγματοποιηθεί.

* Μείωση των επιδοτήσεων για τις θαλάσσιες μεταφορές.

* Θέσπιση  ανώτατου ορίου για τις χρηματοδοτήσεις σε κρατικές επιχειρήσεις.

* Περιορισμό των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων από το κράτος στους ΟΤΑ.

* Μείωση των μεταβιβάσεων από την ΣΑΤΑ.

* Ανεξάρτητα πρατήρια καυσίμων που να διατηρούν και να εκμεταλλεύονται φορτηγά βυτιοφόρα πάνω από 8 τόνους.

* Ελεύθερη  πώληση σε σούπερ μάρκετ των προσυσκευασμένων τροφίμων, συμπεριλαμβανομένου του κρέατος, των θαλασσινών, των τυριών και των αλλαντικών.

* Πώληση στα μανάβικα των μη εδώδιμων προϊόντων, συμπεριλαμβανομένου του γάλακτος για βρέφη, του καπνού, των εφημερίδων και των περιοδικών.

* Κατάργηση όλων των περιορισμών σχετικά με τις ελάχιστες απαιτήσεις χώρου για την πώληση των προϊόντων διατροφής.

* Αποσύνδεση των ωρών εργασίας όλων των εργαζομένων σε επιχειρήσεις (όπως ορίζονται στο ν. 1037/1971 και τη σχετική νομοθεσία εφαρμογής) από τις ώρες λειτουργίας της εγκατάστασης.

* Άρση των περιορισμών στην ενοικίαση φορτηγών και στις υπηρεσίες σοφέρ.

* Να επιτρέπεται η υπηρεσία μεταφοράς με λεωφορείο από ξενοδοχεία και τουριστικά γραφεία με τη χρήση μικρών οχημάτων (λιγότερο από 12 θέσεις).

* Αλλαγή του  νομικού πλαισίου των εκτελωνιστών.

* Κατάργηση της  υποχρεωτικής παρουσίας δικηγόρου σε συγχωνεύσεις άνω των 100.000 ευρώ.

http://www.capital.gr/news.asp?id=1653673

No comments: