9.10.12

«Καμπανάκι» ΔΝΤ προς ΕΕ και ΗΠΑ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δίνει μία ζοφερή περιγραφή της παγκόσμιας οικονομίας και ζητεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες να αναλάβουν δράση για να αντιμετωπίσουν τους «σημαντικούς κινδύνους» και να άρουν την «αβεβαιότητα» που επιβαρύνει τις προοπτικές της ανάκαμψης.
Σε μία νέα έκρηξη απαισιοδοξίας το ΔΝΤ αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη, στο 3,3% για το 2012, έναντι 3,5% που είχε προβλεφθεί τον Ιούλιο και στο 3,6% για το 2013, έναντι 3,9%.
Στην εξαμηνιαία έκθεσή του το Ταμείο προειδοποιεί ότι τα αυξημένα ποσοστά ανεργίας θα συνεχίσουν να πλήττουν πολλές περιοχές του πλανήτη, κυρίως στην Ευρώπη, και θεωρεί ότι η εμπιστοσύνη προς το χρηματοπιστωτικό σύστημα παραμένει εξαιρετικά εύθραυστη.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η Ευρώπη πρέπει να θέσει ταχέως σε λειτουργία το νέο ταμείο στήριξης, να προωθήσει την τραπεζική ένωση και να θέσει τις βάσεις για μεγαλύτερη δημοσιονομική ολοκλήρωση.
«Η κρίση στην ευρωζώνη συνιστά την πιο σαφή απειλή για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές», αναφέρεται στην έκθεση και συμπληρώνεται πως η εξυγίανση της δημοσιονομικής κατάστασης πρέπει να συνεχισθεί στην Ευρώπη, ακόμη και αν σε ορισμένες περιπτώσεις συνοδεύεται από «χαμηλή ανάπτυξη ή ύφεση».
Τέλος, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο καλεί τις ΗΠΑ «να απομακρύνουν πολύ σύντομα την απειλή που συνιστά η εφαρμογή του "δημοσιονομικού τείχους"», μία έκφραση που ορίζει την εφαρμογή μέχρι το τέλος του έτους αύξησης των φόρων που θα συνδυασθεί με την αυστηρή περικοπή των δημοσίων δαπανών.
«Εάν τα αμερικανικά νομοθετικά σώματα αποτύχουν, η αμερικανική οικονομία μπορεί να μπει σε ύφεση με καταστροφικές συνέπειες για τον υπόλοιπο κόσμο», τονίζεται στην έκθεση.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2242730

No comments: