31.10.12

Eως 90 δισ. το ενεργητικό της «κακής τράπεζας» στην Ισπανία

την υπό ίδρυση «κακή τράπεζα» της Ισπανίας, η οποία αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στα τέλη Νοεμβρίου, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας θα μεταφέρουν τα τοξικά περιουσιακά τους στοιχεία με μείωση από 32,4% έως και 79,5% επί της λογιστικής τους αξίας, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε χθες η Κεντρική Τράπεζα της χώρας.
Oπως μεταδίδουν ειδησεογραφικά πρακτορεία, η «κακή τράπεζα» σε πρώτη φάση θα αποκτήσει περιουσιακά στοιχεία κρατικοποιημένων τραπεζών αξίας 45 δισ. ευρώ. Το εν λόγω ποσόν σταδιακά αναμένεται να αυξηθεί στα 60 δισ. ευρώ με την πρόβλεψη να φθάσει ενδεχομένως τα 90 δισ. ευρώ το ανώτατο. O αναπληρωτής διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας και πρόεδρος του ταμείου διάσωσης τραπεζών, Φερνάντο Ρεστόι, διευκρίνισε πως τα στεγαστικά δάνεια θα μεταφερθούν με μέσο όρο μείωσης 45,6%, τα κατασχεθέντα περιουσιακά στοιχεία με 63,1% και οι τίτλοι ιδιοκτησίας οικοπέδων με 80%.
Ο Φερνάντο Ρεστόι προσέθεσε πως η «κακή τράπεζα» θα έχει απόδοση ιδίων κεφαλαίων από 14%-15%, σύμφωνα με το συντηρητικό σενάριο. Τις προσεχείς ημέρες η ισπανική κυβέρνηση θα συζητήσει τη σχεδιαζόμενη δομή της «κακής τράπεζας» με πιθανούς επενδυτές, καθώς η ίδια επιδιώκει να διατηρήσει τη συμμετοχή της κάτω από το όριο του 50%. Υπό το πρίσμα αυτό δεν θα υποχρεούται να τη συμπεριλάβει στους εθνικούς λογαριασμούς, όπως δήλωσε ο κ. Ρεστόι. Επιπλέον, τόνισε ότι η υπό ίδρυση «κακή τράπεζα» θα έχει ως αποτέλεσμα να περιοριστούν οι κεφαλαιακές ανάγκες των κρατικοποιημένων τραπεζών.
Αξίζει να σημειωθεί πως η Μαδρίτη προχώρησε στη σύσταση «κακής τράπεζας», ακολουθώντας το παράδειγμα της Ιρλανδίας. Πρόκειται για έναν μηχανισμό, ο οποίος στηρίζει όσα πιστωτικά ιδρύματα έλαβαν κρατικά κονδύλια, ούτως ώστε να απαλλαγούν από περιουσιακά στοιχεία, των οποίων η αξία μειώθηκε δραματικά. Πέραν τούτου, βέβαια, η ίδρυση της «κακής τράπεζας» συνιστά απαραίτητη προϋπόθεση για την αποδέσμευση των ευρωπαϊκών κονδυλίων ύψους 100 δισ. ευρώ, τα οποία συμφωνήθηκαν τον Ιούλιο μεταξύ Μαδρίτης και των Ευρωπαίων εταίρων για την εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού της κλάδου.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_2_30/10/2012_500116

No comments: