29.11.12

Τα 10 σημαντικότερα ζητήματα που θα απασχολήσουν τις αγορές το 2013

Η Goldman Sachs μόλις κυκλοφόρησε το τοπ 10 των μακροοικονομικών θεμάτων που θα κυριαρχήσουν στις αγορές το επόμενο έτος. Όπως υπογραμμίζει η τράπεζα, οι κίνδυνοι της ευρωζώνης θα μειωθούν ,οι προκλήσεις ωστόσο στην παγκόσμια οικονομία θα παραμείνουν, ενώ τα επενδυτικά βλέμματα θα στραφούν στις πολιτικές εξελίξεις της Ιταλίας και τους οικονμικούς κινδύνους της Ισπανίας.
Ιδού η συνοπτική λίστα αυτών των 10 θεμάτων, μαζί με τους μείζονες παράγοντες που καθορίζουν το κάθε θέμα.

1. Η παγκόσμια ανάπτυξη: Ένα ακόμη εμπόδιο μένει να ξεπεραστεί, και μετά ο δρόμος είναι σαφήςΌπως επισημαίνει η GS, αναμένεται αδύναμη ανάπτυξη στις αρχές του 2013, αλλά μετά το πέρας αυτής της περιόδου θα υπάρξει βιώσιμη ανάκαμψη. Στις αρχές του έτους επίσης, θα υπάρξει αυξημένη δημοσιονομική πειθαρχία η οποία ωστόσο θα περιορσιτεί κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους και μετά. Οι αναπτυγμένες οικονομίες, χάρη στην παραγωγή, θα έχουν περιθώριο να βελτιώσουν την οικονομική τους ανάπτυξη, μετά το πρώτο μισό του έτους. Επίσης, οι ισπανικοί οικονομικοί και οι ιταλικοί πολιτικοί, κίνδυνοι, θα είναι ιδιαίτερα έντονοι στις αρχές του 2013.

2. Περισσότερα αντισυμβατικά μέτρα χαλάρωσης στο G4Το περιβάλλον των πολυ χαμηλών επιτοκίων θα συνεχιστεί, ενώ η Fed θα παρακολουθεί πιο έντονα τα μακροοικονομικά μεγέθη και η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε αγορές assets. Υπάρχει κάποια πιθανότητα μίας μεγαλύτερης αλλαγής στην πολιτική της Τράπεζας της Ιαπωνίας, αν και δεν είναι το κεντρικό σενάριο της Goldman.

3. Δύσκολο το κυνήγι αποδόσεων στα ομόλογα Υψηλότερες αποδόσεις στα αμερικάνικα κρατικά ομόλογα ( treasuries) αλλά όχι τόσο ώστε να προκαλέσουν κάποιο σοκ στο κυνήγι των αποδόσεων. Προς το 2014, θα υπάρξει αυξανόμενος κίνδυνος για τα ομόλογα, λόγω της σημαντικά βελτιωμένης ανάπτυξης και το τέλος της ποσοτικής χαλάρωσης (QE). Καλές αποδέοισις θα σημειωθούν στα εταιρικά ομόλογα, ωστόσο η σχέση ρίσκου-απόδοσης θα επιδεινωθεί. Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ότι η εύκολη πίστωση θα οδηγήσει σε εταιρική μόχλευση.

4. Σταθεροποίηση στην αγορά κατοικίας των ΗΠΑ και βελτίωση στον ιδιωτικό τομέα Θα σημειωθεί περαιτέρω μέτρια αύξηση των τιμών των κατοικιών των ΗΠΑ και συνέχιση της αύξησης της κατασκευαστικής δραστηριότητας. Επίσης, θα υπάρξει σταδιακή μείωση στο χρηματοοικονομικό πλεόνασμα του ιδιωτικού τομέα, ενώ τα επιτόκια στεγαστικών δανείων θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ.

5.  Οι κίνδυνοι που απορρέουν από την ζώνη του ευρώ θα είναι μικρότεροι για την παγκόσμια οικονομία, ωστόσο η περιοχή θα εξακολουθεί να αποτελεί πηγή ρίσκουΤο βασικό σενάριο της Goldm,an Sachs είναι η ασθενής ευρωπαϊκή ανάπτυξη, καθώς η συνέχιση των πολτικών των ημί-μετρων. Οι ισπανικοί οικονομικοί κίνδυνοι θα ενταθούν στις αρχές του 2013, και η ΕΚΤ θα παρέμβει, ενώ θα μειωθούν οι οικονομικές πιέσεις στην Ιταλία, αλλά η πολιτική αβεβαιότητα από τις γενικές εκλογές θα επιμείνει. Η Γαλλία είναι ξεκάθαρα αδύναμη, αλλά οι χαλαρές οικονομικές συνθήκες θα αντισταθμίσουν αυτήν την αδυναμία

6.  Συνέχιση της απόκλισης μεταξύ των χωρών του πυρήνα του ευρώ και της περιφέρειαςΘα συνεχιστεί το χάσμα στα οικονομικά αποτελέσματα μεταξύ της περιφέρειας και του πυρήνα, ενω υπάρχουν περισσότερες ενδείξεις «υπερθέρμανσης» της Γερμανίας κατά την διάρκεια του νέου έτους.

7.  Βελτίωση της ανάπτυξης στις Αναδυόμενες ΑγορέςΤο 2013 θα σημειωθεί ανάκαμψη της ανάπτυξης στην περιοχή των αναδυόμενων αγορών αλλά τα περιθώρια ανάπτυξης σε σχέση με αυτά των ανεπτυγμένων οικονομιών, είναι μικρότερα. Η επιτάχυνση στην Κάιν θα είναι περιορισμένη αλλά μετά θα ακολουθήσει σταθερή ανάπτυξη. Ο πληθωρισμός αυξάνει τον κίνδυνο σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής στα τέλη του 2013 και το 2014.

8.  Η διαφοροποίηση στις Αναδυόμενες Αγορές θα συνεχιστείΟι απαντήσεις στις πληθωριστικές πιέσεις ενδέχεται να διαφέρουν από χώρα σε χώρα και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα αποτελέσει σημαντικό ζήτημα σε ορισμένες οικονομίες.

9. Σταθεροποίηση στην αγορά εμπορευμάτων Αν και κυκλικά σφιχτές αγορές, οι αγορές εμπορευμάτων είναι δομικά πιο σταθερές και έτσι θα υπάρξει σταθεροποίηση των τιμών το 2013.

10.  Σταθεροποίηση της ανάπτυξης στην ΚϊναΗ οικονομική ανάπτυξη στην Κίνα θα σταθεροποιηθεί, αλλά όχι στα επίπεδα που είχαμε συνηθίσει στο παρελθόν, ενώ οι τιμές του χαλκού θα έχουν σημαντική στήριξη στους επόμενους 6-9 μήνες. 


http://www.kerdos.gr/default.aspx?id=1840264&nt=103

No comments: