29.11.12

Εν αναμονή του διαγγέλματος Μόρσι - Αίγυπτος: Σε εξέλιξη η ψήφιση άρθρων του προσχεδίου συντάγματος - Χ.Κλίντον: Κατά του παλαιστινιακού αιτήματος στον ΟΗΕ

Διάγγελμα στο έθνος θα απευθύνει σήμερα ο Αιγύπτιος πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι σύμφωνα με προεδρική πηγή που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.
«O πρόεδρος θα απευθυνθεί στο έθνος από την κρατική τηλεόραση την Πέμπτη το βράδυ και θα μιλήσει για το προεδρικό διάταγμα και γιατί εκδόθηκε, όπως και για τα γεγονότα που ακολούθησαν», διευκρίνισε η πηγή η οποία δεν κατονομάζεται.
Τις τελευταίες ημέρες, αιγύπτιοι διαδηλωτές έχουν ξεχυθεί στους δρόμους εκφράζοντας τη διαμαρτυρία τους για το προεδρικό διάταγμα, το οποίο παραχωρεί διευρυμένες εξουσίες στον Μοχάμεντ Μόρσι.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2259123

Την αναφορά στον ισλαμικό νόμο ως βασική πηγή για την κρατική νομοθεσία επιβεβαίωσε πλειοψηφικά η συντακτική συνέλευση της Αιγύπτου, η οποία άρχισε σήμερα την κατ' άρθρο ψήφιση του προσχεδίου συντάγματος της χώρας.
Η συγκεκριμένη, σχετική με τη σαρία, αναφορά στο άρθρο 2 υπάρχει και στο σύνταγμα το οποίο βρίσκεται σε ισχύ.
Το ζήτημα είχε γίνει αιτία μεγάλης διαμάχης μεταξύ των υπερσυντηρητικών σαλαφιστών ισλαμιστών και των φιλελεύθερων μέσα στην συνέλευση, η οποία καλείται να ψηφίσει για κάθε ένα από τα 234 άρθρα του προσχεδίου πριν το αποστείλει στον πρόεδρο Μόρσι προς έγκριση.
Στη συνέχεια, ο Μόρσι είναι υποχρεωμένος να θέσει το τελικό προσχέδιο σε δημοψήφισμα.
Σε σχέση με την προηγούμενη αναφορά στον ισλαμικό νόμο, υπάρχει λεπτομερέστερη επεξήγηση του τι ακριβώς σημαίνουν οι «αρχές της σαρία».
Προβλέπεται επίσης ότι η έδρα του ισλαμικού πανεπιστημίου του Al-Azhar, το οποίο συνδέεται οργανικά με το ομώνυμο τζαμί του Καΐρου, πρέπει να ερωτάται συμβουλευτικά για ζητήματα τα οποία αφορούν την ερμηνεία της σαρία.
Στο προσχέδιο προβλέπεται επίσης ο περιορισμός των θητειών του προέδρου της χώρας σε δύο, ενώ ενισχύει τον πολιτικό έλεγχο επάνω στον παντοδύναμο μέχρι σήμερα μηχανισμό του στρατού.
Μερικά από τα πλέον εξέχοντα μέλη της αντιπολίτευσης, μεταξύ αυτών και ο πρώην γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα, έχουν αποχωρήσει από την συντακτική συνέλευση, όπως και οι εκπρόσωποι της θρησκευτικής μειονότητας των χριστιανών κοπτών, καταγγέλλοντας τους ισλαμιστές για μονοπώληση της διαδικασίας και πραξικοπηματικές μεθοδεύσεις.
Εξάλλου, σύμφωνα με πηγές της αιγυπτιακής προεδρίας, ο πρόεδρος Μόρσι θα απευθύνει τηλεοπτικό διάγγελμα το βράδυ, σε μία προσπάθεια να εξηγήσει τους λόγους οι οποίοι τον ώθησαν να εκδώσει διάταγμα, με το οποίο εκχωρεί στον εαυτό του υπερεξουσίες και το ακαταδίωκτο απέναντι στην δικαιοσύνη.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2259300

Μόνο οι απευθείας διαπραγματεύσεις των Παλαιστινίων με το Ισραήλ θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους, επανέλαβε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, λίγες μόλις ώρες πριν από την ψηφοφορία του ΟΗΕ για τη χορήγηση στους Παλαιστινίους καθεστώτος «κράτους παρατηρητή» στα Ηνωμένα Έθνη.
«Έχω πει πολλές φορές ότι η πορεία προς μια λύση δύο κρατών, που θα ικανοποιούσε τις προσδοκίες των Παλαιστινίων περνά από την Ιερουσαλήμ και τη Ραμάλα, όχι από τη Νέα Υόρκη», δήλωσε η Κλίντον στους δημοσιογράφους, επαναλαμβάνοντας την αντίθεσή των Ηνωμένων Πολιτειών στο αίτημα των Παλαιστινίων για τη βελτίωση της θέσης τους στα Ηνωμένα Έθνη.
«Καταστήσαμε απολύτως σαφές στην παλαιστινιακή ηγεσία ότι είμαστε αντίθετοι σε προσπάθειες να αλλάξει το καθεστώς τους στον ΟΗΕ, εκτός των απευθείας διαπραγματεύσεων», είπε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.
«Ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί μια μόνιμη λύση είναι οι απευθείας διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε η Κλίντον.
Η Παλαιστινιακή υποψηφιότητά κατατέθηκε τον Σεπτέμβριο του 2011 από τον πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει ήδη δηλώσει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα καταψηφίσουν την υποψηφιότητα.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2259122

No comments: