1.11.12

Ερντογάν-Μέρκελ συμφωνούν ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ ήταν ένα λάθος;!

Στην προκλητική δήλωση ότι η ένταξη της διαιρεμένης Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν ένα λάθος, προέβη ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στον απόηχο της συνάντησής του με την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ακόμη ότι η Γερμανίδα καγκελάριος του είχε εκμυστηρευτεί κατά το παρελθόν, ότι και η ίδια θεωρούσε λάθος την ένταξη της χώρας το 2004.
«Αυτό ήταν ένα σοβαρό λάθος και το λάθος συνεχίζεται με αυξανόμενες συνέπειες», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Ερντογάν, μιλώντας για την περίπτωση της Κύπρου, η οποία έχει την περιστρεφόμενη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αναφερόμενη στις παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και λίγες ώρες μετά την προειδοποίηση του Ερντογάν ότι η Ε. Ε θα «χάσει την Τουρκία» σε περίπτωση που δεν τη δεχτεί έως το 2023, η κ. Μέρκελ διαβεβαίωσε ότι «Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν, ανεξάρτητα από τα ζητήματα που πρέπει να διευκρινιστούν» τονίζοντας ότι «Η Ε.Ε είναι ένας έντιμος διαπραγματευτικός εταίρος».
Η Γερμανίδα καγκελάριος, ωστόσο,  απέφυγε να τοποθετηθεί σχετικά με την αρνητική στάση που τηρεί το κόμμα της απέναντι στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, καθώς οι Χριστιανοδημοκράτες έχουν αντιπροτείνει ένα καθεστώς προνομιακής συνεργασίας.
«Το ζήτημα της πλήρους ένταξης της Τουρκίας είναι αντιληπτό εντός του κόμματός μου με έναν συγκεκριμένο τρόπο», σχολίασε η κ. Μέρκελ.

http://www.xrimanews.gr/oikonomia/41151-erntoganmerkel-symfwnoyn-oti-h-entaksh-ths-kyproy-sthn-ee-htan-ena-lathos

No comments: