29.11.12

Τα πρώτα κακουργήματα για τον Α. Τσοχατζόπουλο - Το ρόλο πολύ γνωστού επιχειρηματία, που έστειλε περίπου 1,5 εκατομμύρια ευρώ το 2007 σε εταιρία του Άκη Τσοχατζόπουλου, ερευνά ο ανακριτής της υπόθεσης

Αντιμέτωπος με τις πρώτες κακουργηματικές κατηγορίες θα βρεθεί σύντομα ο προφυλακισμένος τέως υπουργός Α. Τσοχατζόπουλος, καθώς παραπέμπεται στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας.
Σύμφωνα με πληροφορίες εκδόθηκε σε βάρος του το πρώτο αμετάκλητο παραπεμπτικό βούλευμα, που αφορά τις ανακριβείς περιουσιακές δηλώσεις «πόθεν έσχες» που φέρεται ότι υπέβαλε για μια τετραετία.
Τον δρόμο, προκειμένου να δικαστεί σε βαθμό κακουργήματος, άνοιξε το ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου που, απορρίπτοντας αίτηση αναίρεσης του Α. Τσοχατζόπουλου, επικύρωσε σχετικό παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών.
Ευθύνες
Είναι προφυλακισμένος στο σωφρονιστικό κατάστημα Κορυδαλλού για κατηγορίες που αφορούν οικονομικά αδικήματα («ξέπλυμα» χρήματος, κ.λπ.) γύρω από εξοπλιστικά προγράμματα, το παραπεμπτικό βούλευμα αποδίδει ευθύνες κυρίως για την παράλειψη δήλωσης στην περιουσιακή κατάσταση «πόθεν έσχες» (που υπέβαλε τον Ιούνιο του 2010) της κατοικίας που αγόρασε τον Απρίλιο του 2010 στη Δ. Αρεοπαγίτου η επίσης προφυλακισμένη σύζυγός του Β. Σταμάτη.
Για την κατοικία αυτή που φέρεται να αγοράστηκε έναντι 1,1 εκατ. ευρώ, ενώ η αντικειμενική της αξίας ήταν ανώτερη προσεγγίζοντας το 1,4 εκατ. ευρώ, ο τ. υπουργός υποστήριξε ότι πίστευε πως δεν είχε υποχρέωση να τη συμπεριλάβει στη δήλωση του 2010 και πως σε αυτή έπρεπε να καταχωρίσει μόνο όσα περιουσιακά στοιχεία απέκτησαν μέχρι τις 31-12-09.
Τον ισχυρισμό του αυτόν απέρριψε ως αβάσιμο το εφετειακό βούλευμα λαμβάνοντας υπόψη ότι η νομοθεσία προβλέπει ότι δηλώνονται όλα τα περιουσιακά στοιχεία μέχρι τη μέρα κατάθεσης του «πόθεν έσχες», καθώς και ότι επρόκειτο για περιουσία μεγάλης αξίας που επηρέαζε σημαντικά την εικόνα της σχετικής δήλωσης την οποία μάλιστα θα υπέβαλε τότε για τελευταία φορά (αφού συμπληρώνονταν 3 χρόνια από την τελευταία εκλογή του ως βουλευτή).
Ανακρίβειες
Παραπέμπεται και επειδή διαπιστώθηκαν αποκλίσεις και ανακρίβειες και στις δηλώσεις για τα οικονομικά έτη 2006, 2007, 2008, καθώς εμφανιζόταν να δηλώνει τραπεζικές καταθέσεις γύρω στα 60.000 ευρώ έως 142.000 ευρώ ετησίως που ήταν μικρότερες περίπου κατά 22.000 ευρώ ετησίως και δεν είχε δηλώσει αντίστοιχου ύψους επενδυτικά προϊόντα (μετοχές, ομόλογα). Με το πέπλο της παραγραφής έπαψε η σε βάρος του δίωξη για ανακριβείς δηλώσεις 8 ετών (1998-2005) με διαφορές οικογενειακών καταθέσεων μέχρι και 90.000 ευρώ σε σχέση με τις δηλωθείσες.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26510&subid=2&pubid=112956586

Διαχωρίζεται, με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, σκέλος της υπόθεσης των «παράνομων αμοιβών» του προφυλακισμένου 'Ακη Τσοχατζόπουλου, κατόπιν σχετικού αιτήματος του ανακριτή της υπόθεσης, ώστε να ερευνηθεί ο ρόλος πολύ γνωστού επιχειρηματία, που έστειλε μεγάλο χρηματικό ποσό σε μία από τις «αμαρτωλές εταιρίες» που αποδίδονται στον πρώην υπουργό.

Εν αναμονή της έκδοσης βουλεύματος για την παραπομπή ή μη του πρώην υπουργού και των προσώπων που εμπλέκονται στην διακίνηση «μαύρου» πολιτικού χρήματος, υπόθεση για την οποία η ανάκριση έχει περατωθεί και ήδη η δικογραφία βρίσκεται σε Εισαγγελέα Εφετών για την υποβολή πρότασης ,το αρμόδιο δικαστικό Συμβούλιο δίνει «πράσινο φως» στον ανακριτή της υπόθεσης για την διερεύνηση νεώτερων στοιχείων.

Η υπόθεση αφορά την έρευνα για την προμήθεια των υποβρυχίων, στο πλαίσιο της οποίας προέκυψε εμπλοκή πολύ γνωστού επιχειρηματία, με έμβασμα μεγάλου χρηματικού ποσού, που έστειλε σε εταιρία του στενού συνεργάτη του Τσοχατζόπουλου , επίσης προσωρινά κρατούμενου, Γιώργου Σαχπατζίδη.

Το βούλευμα (αριθμ 3868) δέχεται διαχωρισμό της κύριας δικογραφίας και ουσιαστικά επιτρέπει στον ανακριτή κ. Γαβριήλ Μαλλή να προβεί σε έρευνα για τον ρόλο του εν λόγω επιχειρηματία και άλλων προσώπων που προέκυψε ότι εμπλέκονται στην λεγόμενη επιχείρηση απόκρυψης μεγάλων χρηματικών ποσών που είχε στηθεί μέσω δεκάδων εταιριών για να μην «φαίνονται» οι παράνομες αμοιβές του πρώην υπουργού. Ο ανακριτής της υπόθεσης έχει στα χέρια του στοιχεία για έμβασμα 1.470.000 ευρώ προερχόμενο από την εταιρία LUDWIG SA, συμφερόντων του ελεγχόμενου πλέον επιχειρηματία, το οποίο φαίνεται να καταλήγει στην ιταλική εταιρία S.D.G.S.r.I. που έχει εκπρόσωπο τον Γιώργο Σαχπατζίδη.

Τα χρήματα αυτά, φαίνεται να εμβάστηκαν τμηματικά από τον Ιούλιο ως τον Αύγουστο του 2007 στην τράπεζα BIVERBANKA στην Ιταλία όπου ο Γ. Σαχπατζίδης διατηρεί λογαριασμό. Κατά τις δικαστικές αρχές ο συγκεκριμένος λογαριασμός φαίνεται να αποδέχεται χρηματικά ποσά, που, σε μεγάλο μέρος τους, αφορούν «μίζες» για τις προμήθειες των Ενόπλων Δυνάμεων με τα υποβρύχια και τα TOR-M1.

Ο επιχειρηματίας που τίθεται στο ανακριτικό στόχαστρο, είχε συνάψει συμφωνία προκειμένου η εταιρία του να εκτελέσει συγκεκριμένα αντισταθμιστικά έργα στο πλαίσιο των συμβάσεων για την προμήθεια του Πολεμικού Ναυτικού με υποβρύχια από τη γερμανική εταιρία Ferostaal.

Ενώπιον του ανακριτή έχει ήδη καταθέσει στέλεχος της επίμαχης επιχείρησης και, σύμφωνα με πληροφορίες , υποστήριξε ότι τα χρήματα αυτά αφορούν επιστροφή μέρους ποσού που είχε δοθεί για την επένδυση, συνολικού ύψους τριών εκατομμυρίων δολαρίων.


http://www.kerdos.gr/default.aspx?id=1840452&nt=103 

No comments: