29.11.12

Γύρισε... τούμπα η Σοφοκλέους

Σε συνεδρίαση δύο όψεων και σχετικά χαμηλότερου τζίρου (ο χαμηλότερος των τελευταίων τριών συνεδριάσεων) εξελίχθηκε η προτελευταία της εβδομάδας και του μήνα, με τους αγοραστές να δίνουν την εντύπωση ότι έχουν τον πρώτο λόγο, επικεντρώνοντας την προσοχή τους στον Τραπεζικό κλάδο, όμως το κλίμα ανεστράφη μετά τις 16.05 και οι πωλητές ήταν αυτοί που είπαν την τελευταία λέξη.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε εν μέσω πιθανολογούμενων σεναρίων, σύμφωνα με τα οποία η σημερινή συνάντηση, στην ΕΕΤ, του Υπουργού Οικονομίας με τους Έλληνες τραπεζίτες, μπορεί να εμπεριέχει κάποια “δώρα”, προκειμένου οι τελευταίοι να δεχθούν να υπαναχωρήσουν στο θέμα της επαναγοράς ομολόγων.

Πως κινήθηκαν οι τράπεζες
Ο Τραπεζικός δείκτης βρέθηκε να αναρριχάται μέχρι τις 258,18 μονάδες (+5,53%), η μετοχή της Alpha Bank μέχρι τα 1,65 ευρώ (+7,84%), της Εθνικής μέχρι τα 1,50 ευρώ (+4,9%) και της Πειραιώς μέχρι τα 0,3900 ευρώ (+5,98%).

Με αυτά τα δεδομένα και παρά το δεδομένο ότι δεν υπήρχαν σημαντικές βοήθειες από τον υπόλοιπο μη Τραπεζικό 20αρη (μόνο ο τίτλος της Folli Follie Group κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, ενώ Βιοχάλκο, Τιτάνας και Coca-Cola έκλεισαν στο χαμηλό ημέρας), ο Γενικό Δείκτης βρέθηκε να σκαρφαλώνει μέχρι τις 837,12 μονάδες (+1,75%).  

Όμως λίγο μετά τις 16.00 η εικόνα άλλαξε δραματικά, με την μετοχή της Εθνικής να δίνει το σήμα υποχώρησης, ακολουθούμενη (όπως ήταν φυσιολογικό από την Eurobank).

Αντίθετα, λίγο μετά τις 16.00 το αγοραστικό ενδιαφέρον μετακινήθηκε στις Κυπριακές μετοχές, όμως και εδώ η συνέχεια δεν είχε την ίδια ένταση. Έτσι, μπορεί και οι δύο τίτλοι των Κυπριακών Τραπεζών να έκλεισαν με θετικό πρόσημο, όμως υποχώρησαν σημαντικά από το υψηλό ημέρας, παραπέμποντας στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Και αν με όλα αυτά ο Τραπεζικός δείκτης διασώθηκε με οριακά κέρδη, λόγω των Κυπριακών Τραπεζών και της καλής εικόνας από την Alpha Bank, τόσο ο Γενικός Δείκτης, όσο και ο FTSE έκλεισαν με απώλειες εντείνοντας τους προβληματισμούς στους τεχνικούς αναλυτές.

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις και όσον αφορά τον Γενικό Δείκτη, αν συμπληρωθούν ακόμα δύο συνεδριάσεις χαμηλότερα των 818 μονάδων, η πτωτική τάση θα ανεβάσει στροφές, με την επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στις 795 μονάδες. Κάθε ανοδική αντίδραση που δεν θα δώσει κλεισίματα υψηλότερα της ζώνης 840 – 850, μόνο σαν ευκαιρία ρευστοποιήσεων σε καλύτερες τιμές πρέπει να αντιμετωπίζεται.

Χάθηκε η στήριξη στις 290 μονάδες και αν χαθεί και η επόμενη στις 280, θα ενεργοποιηθούν σημαντικά “stop loss” και θα πολλαπλασιαστούν τα “margin calls”, οδηγώντας τον 20αρη προς τις 268 μονάδες.

Απόλυτα αποφασιστική η αντίσταση στις 310 μονάδες, καθώς αν διατρηθεί ανοδικά ανοίγει ο
δρόμος για τις 324 – 330 μονάδες.

Οριακά λιγότεροι οι τίτλοι του FTSE που έκλεισαν με θετικό πρόσημο και πιο συγκεκριμένα οι Μέτκα (+0,73%), ΟΠΑΠ (+1,2%), Κύπρου (+2,68%), Πειραιώς (+0,54%), Motor Oil (+2,65%), Jumbo (+1,02%), Folli Follie Group (+3%), Alpha Bank (+2,61%), CPB (+8,33%).

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για την MIG (-3,55%), ενώ με απώλειες μεγαλύτερες του 2% ακολούθησαν οι ΟΤΕ, Τιτάν και Εθνική και με μικρότερες οι υπόλοιπες μετοχές του 20αρη.

Υποφερτή η τελική εικόνα με 64 ανοδικές μετοχές έναντι 74 πτωτικών και για 22 τίτλους τα ημερήσια κέρδη ξεπέρασαν το 6%.

Χαμηλότερα του 20αρη, συνεχίστηκε η κινητικότητα, αλλά με σαφώς πιο επιφυλακτικούς ρυθμούς.

Έτσι αξίζει αναφοράς η 5η συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Alco, η 3η για την InfoQuest, ενώ δύο συνεχόμενες αανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσαν οι Σελόντα και Προοδευτική, με την δεύτερη να αυξάνει ξαφνικά συναλλαγές.

Επίσης, ίσως αξίζει υποσημείωσης η πλαγιοανοδική κίνηση που συντελείται στην ΕΤΕΜ και η οποία έχει ξεκινήσει από τα 0,24 ευρώ (κλείσιμο 20/11).

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
“Πράσινα” ταμπλώ στις μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές και στο ξεκίνημα της Wall Street.
Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, αυξάνονται οι ελπίδες των επενδυτών για μια βραχυπρόθεσμη, τουλάχιστον, λύση στο πρόβλημα του "δημοσιονομικού γκρεμού".

Από την άλλη, αύξησαν την επιφυλακτικότητα τα στοιχεία από το μέτωπο της αμερικανικής οικονομίας (η ανοδική αναθεώρηση του ρυθμού ανάπτυξης της Αμερικανικής οικονομίας ήταν κάτω των εκτιμήσεων), καθώς και οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας που υποχώρησαν λιγότερο του αναμενόμενου.

Μένοντας στις διεθνείς Αγορές και παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά, η απειλή του "δημοσιονομικού γκρεμού", προκάλεσε την επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στον κλάδο της μεταποίησης στις ΗΠΑ, όπως αναφέρεται στη Beige Book. Σε γενικότερες γραμμές στη Beige Book επισημαίνεται ότι διατηρείται η ήπια ανάπτυξη στις ΗΠΑ ενώ μερική βελτίωση παρουσιάζουν τα στοιχεία απασχόλησης σε όλες τις Περιφέρειες της Χώρας.

H Standard & Poor's επιβεβαίωσε την αξιολόγηση "ΑΑ-" για τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Κίνας και "Α-1+" για τη βραχυπρόθεσμη με σταθερό outlook αναφέροντας μάλιστα ότι ενδέχεται να υπάρξει αναβάθμιση των προβλέψεων εάν υπάρξουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα τονώσουν περισσότερο την Κινεζική οικονομία ή εάν χαλαρώσει το καθεστώς διαμόρφωσης της συναλλαγματικής ισοτιμίας.

Απροσδόκητη χαρακτηρίστηκε η ενίσχυση του δείκτη οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη. Συγκεκριμένα ενισχύθηκε το Νοέμβριο στο 85,7 από 84,3 τον προηγούμενο μήνα και ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν οριακή μείωση στο 84,2.

Η Ισπανία αναμένεται να παραμείνει σε βαθιά ύφεση ως το τέλος του επόμενου έτους, καθώς η επώδυνα υψηλή ανεργία και η ανάγκη στήριξης των Τραπεζών επιβαρύνουν σημαντικά την οικονομία, προειδοποιεί σε σημερινή του έκθεση ο ΟΟΣΑ. Εν τω μεταξύ, ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Angel Gurria, δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ισπανίας πρέπει να δηλώσουν ξεκάθαρα ότι θα της δοθεί οικονομική βοήθεια εφόσον το ζητήσει. Ο κ. Gurria ανέφερε ότι με τον τρόπο αυτό το "μπαζούκα" της Ευρώπης θα είναι οπλισμένο, βοηθώντας στην δημιουργία περισσότερης εμπιστοσύνης.

Το Αμερικανικό ΑΕΠ επιταχύνθηκε κατά το γ΄ τρίμηνο, σύμφωνα με την αναθεωρημένη εκτίμηση του Υπουργείου Εμπορίου και αναπτύχθηκε κατά 2,7% σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση για 2%. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Marketwatch, οι αναλυτές είχαν αναβαθμίσει την εκτίμησή τους για τον Αμερικανικό ρυθμό ανάπτυξης κατά το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου στο 2,8% έναντι αρχικής πρόβλεψης στο 2%.

Με βάση ξεχωριστά στοιχεία, που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας, ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας μειώθηκε κατά 23.000 την περασμένη εβδομάδα. Στα ταμεία ανεργίας εμφανίστηκαν 393.000 νέοι άνεργοι. Οι αναλυτές περίμεναν ότι θα κατατεθούν 390.000 νέες αιτήσεις. Στην προηγηθείσα εβδομάδα είχαν εμφανιστεί στα ταμεία 416.000 νέοι άνεργοι.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές στην αγορά
Συνεχίζεται για τέταρτη εβδομάδα η παλινδρόμηση σε ένα εύρος 90-100 μονάδων που βρίσκεται σε ισχύ καθ’ όλη τη διάρκεια του Νοεμβρίου, επισημαίνει ο Νίκος Χριστοδούλου.

Η ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους και η απόφαση για εκταμίευση της δόσης των 44 δις, σταδιακά, δεν φαίνεται να ήταν ο καταλύτης που θα οδηγούσε στη διάσπαση των 850 μονάδων και σε μια κίνηση προς τα υψηλά έτους (910 μονάδες).

Αν εξαιρέσουμε τις Τράπεζες για τους υπόλοιπους κλάδους τα νέα από το Eurogroup ήταν θετικά αφού η Ελληνική οικονομία παίρνει μια σημαντική ανάσα από τη δόση, το Ελληνικό χρέος ελαφρύνεται έως και 40 δισ, ενώ και η μείωση του επιτοκίου θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στον προϋπολογισμό.

Το σημαντικότερο κατά τη γνώμη μας είναι ότι απομακρύνεται ο κίνδυνος του “Grexit” που αποτελούσε και ίσως αποτελεί ακόμα, βαρίδι για τις αποτιμήσεις των περισσοτέρων μετοχών.

Το παραπάνω σε συνδυασμό με την ανθεκτικότητα που επιδεικνύουν οι μεγαλύτερες Βιομηχανικές και Εμπορικές εταιρείες, όπως φαίνεται στα αποτελέσματα εννεαμήνου, μπορούν να οδηγήσουν σε διατήρηση του ανοδικού momentum στις μη Τραπεζικές μετοχές παρά τα κάποια βραχυπρόθεσμα πισωγυρίσματα.

Αντίθετα, μεγάλη αβεβαιότητα υπάρχει στον Τραπεζικό κλάδο μετά την πρόταση για επαναγορά Ελληνικών ομολόγων από το Ελληνικό Δημόσιο σε τιμές που είναι κοντά στις τρέχουσες.

Οι τελικοί όροι της πρότασης επαναγοράς δεν έχουν γίνει γνωστοί, αλλά αν ισχύσει η μέση τιμή των 28-30 μονάδων βάσης που ανακοινώθηκε στα αποτελέσματα της Συνόδου δεν υπάρχει κάποιο όφελος για τις Ελληνικές Τράπεζες που ανέμεναν κάτι θετικότερο για να βελτιωθούν τα Ίδια Κεφάλαιά τους, καθώς μπαίνουμε σιγά - σιγά στη φάση των Τραπεζικών ΑΜΚ.

Επομένως, αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά στους όρους επαναγοράς ομολόγων αναμένουμε να συνεχιστεί η εσωστρέφεια στις Τράπεζες και ο Τραπεζικός δείκτης μπορεί να οδηγηθεί στη στήριξη των 200-210 μονάδων.
Σε ένα τέτοιο σενάριο ο Γενικός Δείκτης πιθανότατα θα δοκιμάσει τη στήριξη των 790 μονάδων ίσως και των 750 μονάδων. Με τα σημερινά δεδομένα όμως, βρίσκεται ακόμα σε ισχύ το μεσοπρόθεσμο ανοδικό momentum του συνόλου της Αγοράς, παρά την ασαφή βραχυπρόθεσμη τάση, αναφέρει ο κ. Χριστοδούλου (Τμήμα Μελετών και Αναλύσεων MERIT ΑΧΕΠΕΥ).

http://www.euro2day.gr/ase/market_comment/151/articles/742259/ArticleMarketComment.aspx

Με πτώση -0,80% στις 816,16 μονάδες έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο απόρροια των ανησυχιών ότι το ΥΠΟΙΚ μπορεί να μην αποδεχθεί την εναλλακτική πρόταση των τραπεζών για να αποτραπεί η κρατικοποίηση και η καταστροφή.
Η Ελλάδα έχει μια ευκαιρία να αποτρέψει την καταστροφή των τραπεζών. Μην χαθεί αυτή η μεγάλη ευκαιρία. Η συνάντηση Γ. Στουρνάρα με τους τραπεζίτες την Πέμπτη το απόγευμα θα είναι καθοριστική ή θα διασωθούν ή θα καταστραφούν οι τράπεζες.
Στην κορυφή των τραπεζικών πιέσεων βρέθηκε Εθνική που έχασε -2,8%, επιβεβαιώνοντας ότι έχει το πιο μεγάλο πρόβλημα στον κλάδο.
Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε σ' ένα περιβάλλον έντονης νευρικότητας και ανησυχίας λόγω του τεράστιου ζητήματος που έχει προκύψει με τις διαδικασίες επαναγοράς χρέους,
αλλά και τη συνάντηση των τραπεζιτών με τον υπουργό.
Έτσι, παρ' ότι έγινε - αρχικά - κάποια προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης πρωτίστως τεχνικής φύσης μετά τις ισχυρές απώλειες του περασμένου διημέρου,
εντούτοις δεν υπήρχαν δυνάμεις και καταλύτες για κάτι καλύτερο.
Η νευρικότητα και η ανασφάλεια κυριάρχησαν, οδηγώντας στο τέλος και το Γ.Δ. σε αρνητικό έδαφος, με την Εθνική να "κρεμά" στο -2,80%, ενώ καλύτερη εικόνα είχε (ξανά) η Alpha Bank που έκλεισε με άνοδο +2,61%.
Καλύτερη εικόνα και στις κυπριακές τράπεζες που έχουν αφυπνιστεί λόγω της κινητικότητας στην κυπριακή οικονομία, με τη Λαϊκή να κλείνει στο +8,33% και την Κύπρου στο +2,68%.
Θυμίζουμε ότι ο τραπεζικός δείκτης προέρχονταν από απώλειες -17,15% το διήμερο Τρίτης και Τετάρτης.
Η συναλλακτική δραστηριότητα αυξήθηκε την τελευταία ώρα της συνεδρίασης με το τζίρο να φτάνει στα 52,6 εκατ. ευρώ και τον όγκο στα 74 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 65,3 εκατ. έγιναν από τις τραπεζικές μετοχές, επιβεβαιώνοντας τον απόλυτα δεσποτικό ρόλο που παίζουν στην αγορά.
Όπως και να 'χει, τα πάντα εξαρτώνται από τις διαπραγματεύσεις τραπεζιτών με τον υπουργό, καθώς χωρίς τραπεζικές μετοχές, κανένα momentum δεν μπορεί να υπάρξει στο Χ.Α.
Αυτό το επιβεβαιώνουν οι όγκοι και οι τζίροι καθημερινά, ενώ τα άλλα blue chips μόνο συμπληρωματικό ρόλο μπορούν να παίξουν στο εκάστοτε momentum που επιβάλλεται από τις τράπεζες.
Η πορεία της ελληνικής οικονομίας καθρεφτίζεται πάνω στις τράπεζες και η εξυγίανση της οικονομίας περνά - νομοτελειακά - μέσα από τα "καθαρά" και δυνατά τραπεζικά ιδρύματα.
Τα οποία ασφαλώς μόνο με ιδιωτικό χαρακτήρα μπορούν να διαδραματίσουν το ρόλο που είναι "διορισμένα" και... ταγμένα να κάνουν.

http://www.bankingnews.gr/bank-insider/item/68217-%CF%80%CF%84%CF%8E%CF%83%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%87%CE%B1-08-%CE%AD%CF%89%CF%82-28-%CE%B7-%CE%B5%CE%B8%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%80%CE%B5%CE%BB%CE%B1%CF%84%CE%B5%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CF%80%CF%89%CE%BB%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%B1%CF%80%CF%8C-citigroup-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%81%CF%81%CE%AF%CF%80%CF%84%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CE%BF%CE%B9-%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%80%CE%B5%CE%B6%CE%AF%CF%84%CE%B5%CF%82-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%AC-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%84%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%BD-credit-enhancement-%E2%80%93-%CE%B7-%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%B1%CE%AF%CE%B1-%CE%B5%CF%85%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%80%CE%B5%CE%B6%CF%8E%CE%BD-%CE%BD%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%84%CF%81%CE%AD%CF%88%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%83%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%AE 

No comments: