30.11.12

Χαρδούβελης: Να μην γίνουμε ναζιστική Γερμανία

Με αναφορά του αναπληρωτή υπουργού οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα στο νέο ξεκίνημα που επιχειρείται προκειμένου η χώρα να επιστρέψει σε τροχιά ανάκαμψης, ξεκινησε η ημερίδα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με θέμα «Ελληνική Κεφαλαιαγορά: Οι προκλήσεις της κρίσης».

Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε στις θετικές για την Ελλάδα εξελίξεις μετά τις αποφάσεις του Εurogroup αλλά και στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών που θα συντελέσει στην ενισχυση ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Γ. Ζανιάς υπογράμμισε πως το υφεσιακό πλήγμα που υπέστη η Ελλάδα οφείλεται κατά κύριο λόγο στο μεγάλο διάστημα αβεβαιότητας που προηγήθηκε σχετικά με την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Το γεγονός αυτό προκάλεσε σημαντικές δυστοκίες στην άντληση ρευστότητας από τις τράπεζες.

«Για πρώτη φορά πάντως, συντρέχουν προϋποθέσεις για την ύπαρξη πρωτογενούς πλεονάσματος και είμαστε σε φάση που μπορούν να εξευρεθούν οι αναγκαίοι πόροι για την ανάκαμψη της οικονομίας μας» τόνισε ο κ. Ζανιάς.

«Η ελληνική κεφαλαιαγορά θα πρέπει να παίξει το ρόλο της ως μηχανισμός άντλησης κεφαλαίων» , τόνισε ο πρόεδρος του ΧΑ Σωκράτης Λαζαρίδης .

Ο κ. Λαζαρίδης αναφέρθηκε στη μεγάλη έκθεση της χώρας μας μέσω του διεθνούς Τύπου τα τελευταία τρία χρόνια, γεγονός που κέντρισε το ενδιαφέρον των θεσμικών επενδυτών. Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ μίλησε επίσης για τις αποκρατικοποιήσεις, που επίσης προκαλούν το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών ενώ περιέγραψε το εξελιγμένο πλαίσιο που προωθεί το ΧΑ μαζί με την Επιτροπή Κεφαλαιαγορά για τις εταιρείες επενδύσεων και τα venture capitals.

Ειδική αναφορά έκανε τέλος στην ομογενοποίηση του θεσμικού πλαισίου των κεφαλαιαγορών, εξέλιξη που όπως τόνισε παρέχει στους επενδυτές αυξημένη αίσθηση ασφάλειας.

Στην ίδια ημερίδα ο οικονομικός σύμβουλος του Ομίλου Εurobank καθηγητής κ. Γκίκας Χαρδούβελης, ανέλυσε τις πτυχές της κρίσης σημειώνοντας πως αποτελεί κρίση χρέους, τραπεζική κρίση, κρίση της πραγματικής οικονομίας και κρίση ανταγωνιστικότητας. Η τύχη της χώρας μας σημείωσε ο ίδιος, εξαρτάται από την Ευρωζώνη.

Ο κ. Χαρδούβελης τόνισε πως «είμαστε μία κατακερματισμένη αγορά με πολλά μικρά συντεχνιακά συμφέροντα από τα οποία χάνονται πόροι που αν υπήρχαν θα μπορούσαμε να μην παίρνουμε οριζόντια μέτρα αποκλείοντας ένα περίπου 20% της κοινωνίας το οποίο βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο δίνοντας καθημερινά αγώνα επιβίωσης. Δεν θα πρέπει να καταντήσουμε ναζιστική Γερμανία.» κατέληξε.

Ο πρώην πρόεδρος της ΕΚ καθηγητής Σταύρος Θωμαδάκης αναφέρθηκε στη μεγάλη ροή κεφαλαίων από το Νότο προς το Βορρά , συνέπεια της κρίσης, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μία συσταλτική δημοσιονομική και «νομισματική» πολιτική λόγω αυτού στις χώρες του νότου που σαν συνέπεια έχει την επιτάχυνση της ύφεσης στις χώρες αυτές.

Η κρίση της Ελληνικής Οικονομίας και η ύφεση που ακολούθησε αποδυνάμωσε σε μεγάλο βαθμό τα ελληνικά lobbies στις Βρυξέλλες με αποτέλεσμα να μην βρίσκονται στην καρδιά των εξελίξεων και να μην συνδιαμορφώνουν αποφάσεις εξαιρετικά κρίσιμες που λαμβάνονται στην παρούσα φάση στην Ε.Ε. και αφορούν την χώρα μας.

Την διαπίστωση αυτήν έκανε η κ. Μαρία Βελέντζα σύμβουλος του Task Force for Greece . Η κ. Βελέντζα εστίασε επίσης στην ανάγκη συμμετοχής της χώρας στις αποφάσεις που λαμβάνονται και νομοθετούνται κατά την τρέχουσα περίοδο 

http://www.euro2day.gr/news/market/123/articles/742515/Article.aspx

No comments: