30.11.12

Αξιωματούχος ΕΕ: Επανασχεδιασμός του ελληνικού "πακέτου" αν αποτύχει το buyback

Δεν έχει ακόμη "στεγνώσει το μελάνι" και οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ίσως χρειαστεί να επανασχεδιάσουν το τελευταίο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας σε περίπτωση που το σχέδιο επαναγοράς ελληνικού χρέους δεν πετύχει το στόχο του, δήλωσε αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires.

Ο αξιωματούχος αποκάλυψε πως οι λεπτομέρειες του σχεδίου επαναγοράς θα παρουσιαστούν στο Eurogroup της Δευτέρας ενώ ήταν καθησυχαστικός σχετικά με τους φόβους πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα εγκαταλείψει τη συγχρηματοδότηση του ελληνικού πακέτου στήριξης σε περίπτωση που το buyback δεν ανταποκριθεί στις προσδοκίες. Απέφυγε ωστόσο να διεκρινίσει ποιες ακριβώς είναι οι προσδοκίες αυτές, σημειώνοντας πως η αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους βρίσκεται υπό επεξεργασία.

"Έάν υπάρξει σημαντική απόκλιση του προγράμματος επαναγοράς από το στόχο, η βάση του ελληνικού πακέτου δεν θα είναι απόλυτα έγκυρη", είπε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας πως αυτό θα οδηγούσε σε "πλήρη επαναξιολόγηση" των στοιχείων που απαρτίζουν τη συμφωνία.

"Τούτου λεχθέντος, είμαι αισιόδοξος πως η επαναγορά χρέους θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα", σημείωσε.

Ο ίδιος αξιωματούχος ενημέρωσε εξάλλου πως το Eurogroup θα συζητήσει επίσης για το πακέτο στήριξης της Κύπρου, χωρίς ωστόσο να λάβει οριστική απόφαση για αυτό προτού η PIMCO ανακοινώσει τα αποτελέσματα του ανεξάρτητου ελέγχου που διενήργησε για τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού κλάδου της χώρας. Ο αξιωματούχος εκτιμά πως οι λεπτομέρειες του πακέτου θα βγουν στην επιφάνεια "στα τέλη της επόμενης εβδομάδας, ή στις αρχές της αμέσως επόμενης".

http://www.capital.gr/news.asp?id=1678673

No comments: