27.11.12

DJ: Η τρόικα βλέπει το ελλ. χρέος υψηλότερα των στόχων χωρίς "επιπλέον μέτρα"

Οι υπολογισμοί των επίσημων πιστωτών της Ελλάδας εμφανίζουν ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από το Eurogroup, εξακολουθούν να αφήνουν το χρέος της Ελλάδας στο 126,6% του ΑΕΠ το 2020, υψηλότερα από τον ανακοινωθέντα στόχο του 124% του ΑΕΠ, σύμφωνα με document που ήρθε στην κατοχή της Wall Street Journal.

Μέχρι το 2022, το ελληνικό χρέος θα υποχωρήσει στο 115%, επίσης υψηλότερα από το στόχο για «σημαντικά χαμηλότερα από το 110%» που ανακοινώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Οι υπολογισμοί, που διεξήχθησαν από τους επιθεωρητές χρέους της Κομισιόν, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, εμφανίζουν σε τι ποσοστό η μείωση του χρέους (που έχει τεθεί ως στόχος) θα προέλθει από τα μέτρα που μένει ακόμη να αποφασιστούν. Αυτά τα μέτρα υπόκειται στην εφαρμογή από την πλευρά της Ελλάδας, όλων των στόχων του προγράμματος.

Στην ανακοίνωσή τους οι υπουργοί δηλώνουν ότι θα είναι έτοιμοι να λάβουν περαιτέρω μέτρα για να μειώσουν το χρέος στο 124% του ΑΕΠ το 2020 και χαμηλότερα του 110% μέχρι το 2022, όπως την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων των διμερών δανείων της Ελλάδας. Αλλά αυτά τα βήματα είναι υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα και θα εφαρμόσει τις περικοπές δαπανών και τις μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε.

Ακόμη και η επίτευξη του στόχου για το χρέος στο 126,6% του ΑΕΠ το 2020, θα εξαρτηθεί από την επιτυχημένη επαναγορά των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν ιδιώτες, σε discount. Το document εμφανίζει ότι η Ελλάδα αναμένεται να διαθέσει 9,6 δισ., ευρώ για την επαναγορά χρέους, η οποία ελπίζει ότι θα μειώσει το χρέος κατά 11% του ΑΕΠ το 2020.

Ωστόσο, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfang Schaeuble προειδοποίησε σε συνέντευξη Τύπου ότι εάν η επαναγορά χρέους δεν πετύχει το στόχο, η τρόικα θα πρέπει να βρει εναλλακτικά μέτρα για τη μείωση του χρέους της Ελλάδας. Τόνισε ακόμη ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί επιπλέον κεφάλαια για να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων.

© Dow Jones Newswires 

__________________________________________________

νέα μέτρα προκειμένου να αυξηθεί το ΑΕΠ θα ήταν κάτι λογικό - διαρθρωτικές αλλαγές
τέτοια αναμένονται το α'τρίμηνο 2013, προφανώς μαζί με την αξιολόγηση για τα μέχρι σήμερα μέτρα και την εφαρμογή τους


 

No comments: