18.11.12

Οριστικό χρονοδιάγραμμα για την εκταμίευση αναμένει τη Τρίτη το ΥΠΟΙΚ - Ευρεία σύσκεψη στο Μαξίμου εν όψει Eurogroup - «Αγώνας δρόμου» για τη ρύθμιση των τελευταίων εκκρεμοτήτων

Ελπίζω την Τρίτη στο Eurogroup να καταλήξουμε σε ένα οριστικό χρονοδιάγραμμα για την εκταμίευση της δόσης, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Πάντως, σε δηλώσεις του μετά τη συνεργασία που είχε με τον Πρωθυπουργό εν όψει του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο κ. Στουρνάρας δεν θέλησε να σχολιάσει τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει για πιθανό κούρεμα του ελληνικού χρέους.
Δεν αποχωρεί το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα
Δεν υπάρχει κίνδυνος αποχώρησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, ξεκαθάρισε σήμερα η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, την ώρα που παραμένει η διχογνωμία μεταξύ Ε.Ε. και ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
«Δεν γνωρίζω για καμία απειλή του ΔΝΤ να αποχωρήσει από το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας», είπε η Μαριάν Κοτέ σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι το Ταμείο συνεχίζει να αναζητεί μία λύση για τη χώρα.
Η κ. Κοτέ πρόσθεσε πως η προσπάθεια των υπουργών του Eurogroup επικεντρώνεται στο ζήτημα της εξασφάλισης της οικονομικής βιωσιμότητας της Ελλάδας για τα επόμενα δύο χρόνια. Τα μέλη του Eurogroup συμφωνούν ότι το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας πρέπει να έλθει στον σωστό δρόμο, είπε και πρόσθεσε: «Tο πρόγραμμα "τρέχει" ως το 2014 και αυτό είναι, αυτή τη στιγμή, το ζήτημα».
Υπογράμμισε δε, ότι η λύση για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού θα συνίσταται σε μίγμα διαφόρων μέτρων, ενώ ανέφερε ενδεικτικά το θέμα των επιτοκίων δανεισμού.
Και ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας Όλι Ρεν επιβεβαίωσε τη συνέχιση των συνομιλιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, με στόχο την εξεύρεση συνολικής λύσης για την Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, ερωτηθείς σχετικά με την έκβαση των διαπραγματεύσεων για το ελληνικό ζήτημα, ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν αρκέστηκε στην ακόλουθη δήλωση: «Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε εντατικά και εποικοδομητικά με τους εταίρους της τρόικας, καθώς και με τα κράτη μέλη της ευρωζώνης, προκειμένου να διευκολυνθεί η επίτευξη συνολικής συμφωνίας για την Ελλάδα στις 20 Νοεμβρίου (σ.σ. στο Eurogroup)».
Χθες, και ο ίδιος ο Όλι Ρεν έδωσε διαβεβαιώσεις για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Όπως είπε, το ΔΝΤ «έχει δεσμευθεί να υποστηρίξει την Ελλάδα σύμφωνα με το πρόγραμμα, το οποίο συμφωνήθηκε από κοινού με την Ευρωζώνη και δεν υπάρχει λόγος να υποψιαστεί κάποιος ότι το ΔΝΤ δεν θα συνεργαστεί και στο επόμενο στάδιο του προγράμματος χρηματοδότησης της Ελλάδας».
Εξάλλου, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ουίλιαμ Μάρεϊ δήλωσε την Πέμπτη ότι οι διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα δεν έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο, σημειώνοντας ότι το ΔΝΤ παραμένει «πλήρως δεσμευμένο» στο ελληνικό πρόγραμμα.
Το ΔΝΤ κάλεσε την Ευρώπη να κάνει περισσότερα για το ελληνικό χρέος, ενώ παράλληλα μένει αμετακίνητο στο στόχο μείωσης του ελληνικού χρέους στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020, περιγράφοντας τη θέση ως «κόκκινη γραμμή».
«Το ΔΝΤ έχει κάνει όσα πρέπει εντός του πλαισίου του καταστατικού του», δήλωσε ο κ. Μάρεϊ, επισημαίνοντας ότι «είναι προφανές ότι θα πρέπει να υπάρξουν άλλες δράσεις για να επιτευχθεί η βιωσιμότητα του χρέους». Σε ερώτηση αν εννοεί τους ευρωπαίους δανειστές της Ελλάδας, τόνισε ότι «πιθανώς», χωρίς να διευκρινίσει όμως τη μορφή των δράσεων.
Προσέθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα δεν έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο, ότι το ΔΝΤ παραμένει «πλήρως δεσμευμένο» στο ελληνικό πρόγραμμα και πως η κ. Λαγκάρντ θα επισπεύσει το ταξίδι της στη Νοτιοανατολική Ασία για να λάβει μέρος στην «κρίσιμη για το ελληνικό ζήτημα συνεδρίαση του Eurogroup, στις 20 Νοεμβρίου».
«Θέλουμε μια πραγματική και όχι σύντομη λύση» δήλωσε, συμπληρώνοντας ότι «είναι καθοριστικής σημασίας για εμάς το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Λαγκάρντ: Στόχος η ανάκαμψη στην Ελλάδα το συντομότερο
Την ανάγκη να υπάρξει την ερχόμενη Τρίτη μια συμφωνία που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να σταθεί το συντομότερο δυνατόν στα πόδια της υπογράμμισε σήμερα από τη Μανίλα η Κριστίν Λαγκάρντ.
Ερωτηθείσα αν πιστεύει πως μια συμφωνία για τον τρόπο μείωσης του χρέους της χώρας μας θα επιτευχθεί στο προσεχές Eurogroup, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) απάντησε πως «είναι θέμα σκληρής δουλειάς και υπομονής».
Ανέφερε ακόμη ότι πρέπει να εξασφαλιστεί ότι «επικεντρώνουμε στον ίδιο στόχο ο οποίος είναι να μπορέσει η Ελλάδα να λειτουργήσει σε βιώσιμη βάση, να μπορέσει να ανακάμψει, να μπορέσει να σταθεί και πάλι στα πόδια της και να μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές το συντομότερο δυνατόν».
Υπενθυμίζεται πως η κ. Λαγκάρντ θα επισπεύσει την επιστροφή της στην Ευρώπη από το ταξίδι της στην Ασία προκειμένου να παρευρεθεί στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2253480

Οι λεπτομέρειες που θα πρέπει να κλείσουν άμεσα, σύμφωνα και με τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί απέναντι στην τρόικα βρέθηκαν στο επίκεντρο ευρείας κυβερνητικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, εν όψει και της συνεδρίασης του Eurogroup την ερχόμενη Τρίτη.
Στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης, Παιδείας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Τουρισμού, Υγείας και Εργασίας.
Στη διάρκεια της σύσκεψης, συζητήθηκε το ενδεχόμενο μικρών τροποποιήσεων σε πτυχές του πολυνομοσχεδίου με στόχο την καλύτερη διευκρίνηση συγκεκριμένων ζητημάτων, έτσι ώστε και η τρόικα να μην έχει αντιρρήσεις.
Παράλληλα, εξετάστηκαν και οι κοινές υπουργικές αποφάσεις που θα κατατεθούν τις επόμενες μέρες για σειρά ζητημάτων. Η Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης θα καταθέσει τη Δευτέρα πράξη νομοθετικού περιεχομένου με τις αλλαγές αυτές με στόχο να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις της Τρίτης στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι εφαρμοστικές εγκύκλιοι του υπουργείου Εργασίας για τα εργασιακά και τις νέες ασφαλιστικές ρυθμίσεις θα εκδοθούν στις αρχές της εβδομάδας.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η εγκύκλιος για τα ασφαλιστικά ενδέχεται να εκδοθεί τη Δευτέρα και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τον τρόπο λειτουργίας της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών και τα ισοδύναμα μέτρα που θα αναπληρώνουν τη μείωση των αναπηρικών συντάξεων που εξαιρέθηκε από τα μέτρα.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2253634

Τη διευθέτηση όλων των εκκρεμών ζητημάτων πριν την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup την Τρίτη επιδιώκει εντός της ημέρας η κυβέρνηση. Μέχρι το βράδυ αναμένεται να έχουν μπει οι υπογραφές των υπουργών στις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου με τις οποίες θα ρυθμιστούν οι τελευταίες λεπτομέρειες που αφορούν διευκρινίσεις στο πολυνομοσχέδιο.
Σε συνάντηση που έχει με τον Γιάννη Στουρνάρα στο Μέγαρο Μαξίμου ο Αντώνης Σαμαράς θέλει να κλείσουν άμεσα όλα τα εκκρεμή ζητήματα έτσι ώστε να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα την Τρίτη στο Eurogroup όπου και αναμένονται ουσιαστικές αποφάσεις για την Ελλάδα.
Με πράξη νομοθετικού περιεχομένου επίσης που προωθεί ο Χρήστος Σταϊκούρας θα υπάρξει μηχανισμός που θα ελέγχει ανά πάσα στιγμή υπουργεία, φορείς του δημοσίου και ΟΤΑ έτσι ώστε να μην υπάρχουν αποκλίσεις από τους προϋπολογισμούς τους.
Πακέτο θετικών ρυθμίσεων για τη βιωσιμότητα του χρέους ζητεί η ΔΗΜΑΡ
Οι θυσίες του ελληνικού λαού φέρνουν τους εταίρους και τους δανειστές ενώπιον των δικών τους ευθυνών, σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά.
Όπως επισημαίνει στην ίδια ανακοίνωση, «η εκταμίευση των δόσεων για το 2012 πρέπει να συνδυαστεί με ένα πακέτο θετικών ρυθμίσεων για την Ελλάδα ώστε και το χρέος να καταστεί βιώσιμο και η επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής να χρηματοδοτηθεί από τους εταίρους και όχι από νέες θυσίες του λαού».
ΣΥΡΙΖΑ: Στόχος τους η περαιτέρω πτώχευση της κοινωνίας
Νέα μέτρα εκτιμά ότι θα φέρει ένα νέο κούρεμα του χρέους ο υπεύθυνος του Τομέα Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Μηλιός.
«Το πολυδιαφημισμένο επόμενο Eurogroup θα συζητήσει αναμφίβολα το ζήτημα που θέτει το ΔΝΤ αναφορικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και συνεπώς την ανάγκη κουρέματος ενός σημαντικού μέρους του. Το πρόβλημα δεν είναι όμως η διαγραφή του χρέους καθ’ αυτή, αλλά τα μέτρα που θα τη συνοδεύουν, ως δήθεν αντικειμενική αναγκαιότητα για το κούρεμα», αναφέρει ο κ. Μηλιός.
Τα μέτρα αυτά, δηλαδή η περαιτέρω πτώχευση και ανασφάλεια της κοινωνίας για να αυξάνει ο πλούτος και η εξουσία της οικονομικής και πολιτικής ολιγαρχίας είναι ο πραγματικός τους στόχος, προσθέτει, επισημαίνοντας πως αυτή η πoλιτική πρέπει να αλλάξει.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2253706




No comments: