30.11.12

Nomura:Δεν βλέπει "ηχηρή επιτυχία" της επαναγοράς

Δεδομένου ότι η επαναγορά ομολόγων αντιστοιχεί σε περισσότερο από το ήμισυ της ελάφρυνσης χρέους στη συμφωνία για την Ελλάδα, ένας σημαντικός παράγοντας ρίσκου είναι να αποτύχει, καθώς το ΔΝΤ θα απαιτήσει άλλα μέτρα για τη μείωση του χρέους, σχολιάζει η Nomura.

Τόσο το ΔΝΤ όσο και η ευρωζώνη, σχολιάζει ο οίκος μπορεί να μην εγκρίνουν την εκταμίευση της επόμενης δόσης σε εκείνο το σημείο. Η Nomura θεωρεί ότι οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης δεν έχουν σε αυτή τη φάση πολιτικά αποδεκτές επιλογές για το «κούρεμα» του επίσημου τομέα. Έτσι, το επόμενο βήμα πιθανότατα θα περιλαμβάνει περισσότερες καθυστερήσεις στη λήψη αποφάσεων, που στο τέλος θα οδηγήσουν σε μια πιο εξαναγκαστική ανταλλαγή χρέους.

Για την τιμή της επαναγοράς, η Nomura, χρησιμοποιώντας την απαιτούμενη επίπτωση της τάξης του 11% του ΑΕΠ και υπολογίζει τους συνδυασμούς συμμετοχής και τιμής.

Ο γενικός κανόνας για να υπάρξουν οι επιθυμητές επιπτώσεις, κατά τον οίκο, είναι ότι τουλάχιστον 19 δισ. ευρώ από την ελάφρυνση του χρέους πρέπει να είναι εμπροσδοβαρή (9,7% του ΑΕΠ) και το υπόλοιπο 1 ως 1,5% μπορεί να προέλθει από την επίπτωση της εξυπηρέτησης του χρέους. Η Ελλάδα πιθανότατα θα πληρώσει περίπου 0,5 δισ. ευρώ για τόκους.

Έτσι, αν το ποσό που πρέπει να συμμετάσχει είναι 28 δισ. ευρώ, τότε η απαιτούμενη τιμή θα είναι (28-19,5) / 28= 30%. Για μια τιμή 35%, η συμμετοχή θα πρέπει να είναι λίγο μεγαλύτερη των 30 δισ. ευρώ (30-19,5)/30 = 35%, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος.

Οι πιθανοί συμμετέχοντες έχουν τίτλους ύψους 62,4 δισ. ευρώ. Ελληνικές τράπεζες που κατέχουν ομόλογα αξίας περίπου 15 δισ. ευρώ, και η ελληνική κυβέρνηση πιθανότατα θα τις πείσει να συμμετάσχουν πλήρως, υποστηρίζει ο οίκος. Οι ευρωπαϊκές κρατικές τράπεζες με ομόλογα που ίσως φθάνουν τα 4 δισ. ευρώ, εκτιμάται ότι και αυτές θα εμφανίσουν πολύ υψηλό ποσοστό συμμετοχής.

Αντιθέτως, καθώς τα ομόλογα που κατέχουν τα ελληνικά Ασφαλιστικά Ταμεία υπολογίζονται ήδη στο χρέος της γενικής κυβέρνησης, δεν κρίνεται ότι θα δημιουργήσουν κάποια επίπτωση από τη συμμετοχή τους και ως εκ τούτου θα ήταν καλύτερο να μην συμμετάσχουν στη διαδικασία. Οι μη κρατικές τράπεζες της ΕΕ πιθανότατα διαθέτουν πολύ μικρή θέση τώρα. Ολοι οι παραπάνω παίκτες συγκεντρώνουν κάτω 20 δισ. ευρώ.

Οι σημαντικότεροι ομολογιούχοι που απομένουν είναι τα hedge funds, που κατέχουν περίπου 20-22 δισ. ευρώ του συνόλου. Η πλειονότητά τους είναι ομολογιούχοι που αγόρασαν ελληνικά κρατικά ομόλογα μετά την ανταλλαγή ή λίγο πριν την ανταλλαγή σε πολύ χαμηλή τιμή. Η Nomura υποθέτει ότι περίπου το 30% των hedge funds θα μετέχει στη διαδικασία, είτε για να κατοχυρώσει κέρδη ή για να μειώσει τη συμμετοχή του, από άποψης διαχείρισης ρίσκου, λόγω των μεγάλων θέσεών τους σε μια μικρότερη αγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων μετά την επαναγορά. Επιπλέον, ο οίκος υποθέτει πως τα περισσότερα hedge funds θα προσπαθήσουν να κάνουν προσφορά σε τιμές υψηλότερες της τρέχουσας.

Συμπερασματικά, η Nomura εκτιμά πως μια πιθανότερη συμμετοχή ύψους 25-26 δισ. ευρώ θα απέδιδε επίπτωση χαμηλότερη των 11 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ με την τιμή στο 30%. Επιπλέον, αν η τιμή εκκαθάρισης είναι υψηλότερη, πιο κοντά στο 32%, η επίπτωση της ελάφρυνσης του χρέους θα είναι χαμηλότερη των 10 ποσοστιαίων μονάδων.

Ως εκ τούτου, στο σημείο αυτό ο οίκος θεωρεί ότι η επαναγορά θα γίνει, όμως δεν θα έχει «ηχηρή» επιτυχία καθώς θα οδηγήσει σε ελάφρυνση μικρότερη από 11 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ. Επίσης, δίνει πιθανότητα 30% να αποτύχει η επαναγορά και να χρειαστεί να μπει σε εφαρμογή το Plan B.

Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι με βάση την απόφαση του eurogroup τιμή που θα προταθεί δεν θα είναι υψηλότερη του κλεισίματος στις 23 Νοεμβρίου 

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/742512/Article.aspx

No comments: