10.12.12

Μόντι: «Ανησυχώ αλλά δεν γινόταν αλλιώς» είπε μετά την ανακοίνωση παραίτησής του - Μεγάλη πτώση στο χρηματιστήριο του Μιλάνου - Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων η πτώση βιομηχανικής παραγωγής

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι σκοπεύει να παραιτηθεί, μετά και την απόφαση του κεντροδεξιού συνασπισμού να αποσύρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνησή του.

Η πρόθεση του Μόντι να παραιτηθεί ανακοινώθηκε από το γραφείο του ιταλού Προέδρου, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, έπειτα από δίωρη συνδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των δύο ανδρών αργά το βράδυ του Σαββάτου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Μόντι έχει πρόθεση να παραιτηθεί εφόσον όμως ελέγξει πρώτα κατά πόσο το Κοινοβούλιο είναι σε θέση να περάσει τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους.

Ηδη στην ανακοίνωση αυτή οι αγορές αντέδρασαν και το Χρηματιστήριο του Μιλάνου άνοιξε με πτώση της τάξεως του 2%.

Σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο Μόντι πρόκειται να παραμείνει στη θέση του πρωθυπουργού μέχρι τα μέσα του Ιανουαρίου, οπότε και αναμένεται να διαλυθεί το Κοινοβούλιο και να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται λίγες μόλις ώρες αφότου ο πρώην πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, κοινοποίησε ότι σκοπεύει να θέσει υποψηφιότητα στις επόμενες εκλογές και να διεκδικήσει την πρωθυπουργία.

«Επιδείξαμε μεγάλο αίσθημα ευθύνης και επί έναν χρόνο στηρίξαμε αυτή την κυβέρνηση τεχνοκρατών. Προσπαθήσαμε να διορθώσουμε τα μέτρα που δεν μας έπειθαν και επαναλαμβάναμε συνεχώς ότι η πολιτική λιτότητας σε μια οικονομία που δεν αναπτύσσεται προκαλεί ζημιές. Ζημιές που τελικώς έγιναν» τόνισε ο Καβαλιέρε.

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της Ιταλίας, η πιθανότερη ημερομηνία προσφυγής στις κάλπες είναι η 10η Μαρτίου. Οι εκλογές θα διεξαχθούν, όπως φαίνεται, σε συνδυασμό με τις περιφερειακές εκλογές της ευρύτερης περιοχής του Μιλάνου (Λομβαρδία) και της μικρής περιφέρειας Μολίζε, στην κεντρική Ιταλία.

H πιθανότερη ημερομηνία για τη διάλυση της Βουλής και της Γερουσίας είναι η 15η Ιανουαρίου, ώστε, στο μεταξύ, να μπορέσουν να εγκριθούν ο κρατικός προϋπολογισμός του 2013 και κάποιοι άλλοι νόμοι.

Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο: «Οι αγορές; Θα δούμε τι θα κάνουν»


Ο προεκλογικός αγώνας ξεκινά «απότομα», μεταξύ του ενδεχομένου ταραχής στις αγορές και του φαντάσματος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Τη Δευτέρα, το βλέμμα της Ιταλίας βρίσκεται στην αντίδραση που θα επιφυλάξουν οι αγορές στις πολιτικές εξελίξεις. Η προσφυγή στις κάλπες επισπεύστηκε από την κίνηση του PdL να αποσύρει τη στήριξή του στην κυβέρνηση τεχνοκρατών του Μόντι και κινδυνεύει να αναζωπυρώσει την πίεση στα ιταλικά ομόλογα.

Προς το παρόν, οι δημοσκοπήσεις δίνουν λίγες ελπίδες στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι να επιστρέψει στον πρωθυπουργικό θώκο. Όπως μεταδίδει το Reuters, το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) υπό την ηγεσία τού Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι εμφανίζεται να έχει σημαντικό προβάδισμα, χωρίς όμως αυτοδυναμία.

Ο Μάριο Μόντι έχει επιβάλει σκληρή δημοσιονομική πολιτική, με την υποστήριξη του πολιτικού κόσμου, ώστε η Ρώμη να αποφύγει τη διάσωση από τους μηχανισμούς στήριξης. Η επώδυνη λιτότητα και οι αλλαγές στα εργασιακά έχουν ενισχύσει την οργή των Ιταλών, οι οποίοι ήδη υφίστανται τις επιπτώσεις της «βαλτωμένης» οικονομίας, τη στιγμή πάντως που οι πιέσεις των αγορών στα ιταλικά ομόλογα είχαν αποκλιμακωθεί.

Ο προεκλογικός αγώνας μπορεί να επαναφέρει την αβεβαιότητα για το εάν η Ρώμη θα συνεχίσει τις δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις και ίσως επιφέρει, συνεπώς, νέο κύμα «σφυροκοπήματος» των ιταλικών spread. «Οι αγορές; Θα δούμε τι θα κάνουν» είπε, ενδεικτικά, ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο για τον αντίκτυπο της κυβερνητικής κρίσης στο άνοιγμα των χρηματαγορών τη Δευτέρα.

Ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός, που ανέλαβε τα ηνία της Ιταλίας τον Νοέμβριο του 2011, εξετάζει πλέον σοβαρά το ενδεχόμενο υποψηφιότητας, υπόθεση επάνω στην οποία εργαζόταν εδώ και εβδομάδες ένα ευρύ κεντρώο μέτωπο.

Εκ μέρους της κεντροαριστεράς, ο ηγέτης της και υποψήφιος για την πρωθυπουργία Πιερλουίτζι Μπερσάνι επισήμανε ότι η ανακοίνωση της πρόθεσης Μόντι για άμεση παραίτηση δείχνει μεγάλη αξιοπρέπεια.

Μόλις την περασμένη Κυριακή ο Μπερσάνι επικράτησε στις προκριματικές εκλογές αμερικανικού τύπου για το χρίσμα του υποψήφιου πρωθυπουργού της κεντροαριστεράς, και σήμερα το Δημοκρατικό Κόμμα (Pd) προηγείται με 16 έως 20 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του Λαού της Ελευθερίας.

Η μπερλουσκονική Δεξιά υπολείπεται δημοσκοπικά και του αντισυστημικού Μπέμπε Γκρίλο, ο οποίος έχει σημειώσει θεαματική άνοδο τους τελευταίους μήνες επωφελούμενος από την οργή και την απογοήτευση των ψηφοφόρων για τη λιτότητα και την παραδοσιακή πολιτική τάξη.

Αφού ουσιαστικά τράβηξε το χαλί κάτω από τα πόδια της κυβέρνησης, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι εισέρχεται στην προεκλογική κούρσα (ρισκάροντας να διασπάσει την ίδια την κεντροδεξιά) καταγγέλλοντας την πολιτική λιτότητας και επιτιθέμενος ξανά στους δικαστές. Ο ίδιος τονίζει ότι επιστρέφει με αίσθημα ευθύνης προς τη χώρα.

Μάριο Μόντι: «Ανησυχώ, αλλά δεν γινόταν αλλιώς»


Στο πρώτο τεστ του πρωινού της Δευτέρας, το spread του ιταλικού δεκαετούς ομολόγου ανέβηκε κατά 27 μονάδες στις 350 μονάδες βάσης, σε επίπεδα που θα μεταφράζονταν σε επιτόκια 4,7% (από 4,52% στο κλείσιμο της Παρασκευής).

Ο ιταλός πρωθυπουργός εξέφρασε σε δηλώσεις του που δημοσιεύονται τη Δευτέρα στην «Repubblica» την ανησυχία του για την Ιταλία αλλά και την πεποίθησή του πως έπραξε σωστά, αφήνοντας επίσης ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για τις επόμενες κινήσεις του.

«Ανησυχώ, αλλά δεν γινόταν αλλιώς» δήλωσε, για να συμπληρώσει αμέσως μετά ότι δεν γνωρίζει το μέλλον του στην πολιτική.

«Το μέλλον μου στην πολιτική; Προς το παρόν, δεν ξέρω» είπε χαρακτηριστικά. «Είμαι πεπεισμένος πως έκανα το σωστό, αλλά φυσικά ανησυχώ, όχι για εμένα αλλά γι' αυτό που βλέπω».

Προβληματισμός για την πολιτική κατάσταση στην Ιταλία

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, ανησυχεί για την πολιτική κατάσταση στην Ιταλία, μετά τις ανακοινώσεις του Μάριο Μόντι και του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, σύμφωνα με συνέντευξή του που δημοσιεύεται τη Δευτέρα στην εφημερίδα «Suddeutsche Zeitung».

«Η Ιταλία υιοθέτησε σημαντικές μεταρρυθμίσεις τη χρονιά που πέρασε. Μέχρι σήμερα οι αγορές έχουν αντιδράσει θετικά, ωστόσο αντέδρασαν με ανησυχία στα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας», δηλώνει ο Ρέγκλινγκ στη γερμανική εφημερίδα.

Αντιδρώντας στις ανακοινώσεις του πρώην και του σημερινού πρωθυπουργού της Ιταλίας, ο επικεφαλής του ΕΜΣ θεωρεί ότι είναι σημαντικό η Ρώμη να συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική διαδικασία προς το συμφέρον της Ιταλίας, αλλά και της ευρωζώνης.

Ο Μάριο Μόντι ανακοίνωσε την αμετάκλητη απόφασή του να παραιτηθεί αμέσως μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού, μέχρι το τέλος του έτους, όταν οι αγορές ήταν κλειστές για να αποφευχθούν δυσμενείς αντιδράσεις.

Ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κάλεσε τους Ιταλούς «να μη παραδοθούν στην ψευδαίσθηση ότι υπάρχουν θαυματουργές λύσεις».

«Δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή στη διόρθωση της δημοσιονομικής κατάστασης και τη βελτίωση των μεταρρυθμίσεων που βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα», είπε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Il Sole 24 Ore».

Ως προς την Ελλάδα, ο Κλάους Ρέγκλινγκ δηλώνει αντίθετος στη μείωση των επιτοκίων των δανείων που έχουν χορηγηθεί στην Αθήνα, εξηγώντας ότι το Ευρωπαϊκό Ταμείο έχει ορίσει για την Ελλάδα τα επιτόκια με τα οποία δανείζεται και το ίδιο.

«Εάν συνεχίσουν να μειώνονται επιτόκια, τα κράτη-μέλη θα πρέπει να πληρώσουν τη διαφορά από τους εθνικούς προϋπολογισμούς(...) Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση», τόνισε.

http://www.tovima.gr/world/article/?aid=487835

Αρνητικό είναι σήμερα το κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, υπό το βάρος των ανησυχιών για την πολιτική κατάσταση στην Ιταλία μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού Μάριο Μόντι ότι προτίθεται να παραιτηθεί.
Μεγάλες απώλειες καταγράφει το ιταλικό χρηματιστήριο, με τον δείκτη FTSE MIB του Μιλάνου να υποχωρεί κατά 2,5%. Πτώση της τάξεως του 4,6% σημειώνει η μετοχή της Banco Popolare, ενώ ο τίτλος της Mediobanca υποχωρεί κατά 3,3%.
Το Σάββατο, ο ιταλός πρωθυπουργός ανακοίνωσε την απόφασή του να παραιτηθεί αμέσως μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού, μέχρι το τέλος του έτους. Η ανακοίνωση έγινε όταν οι αγορές ήταν κλειστές για να αποφευχθούν δυσμενείς αντιδράσεις.
Εν τω μεταξύ, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δήλωσε έτοιμος να αναλάβει και πάλι τη διακυβέρνηση της χώρας.
Στις 10:27 (ώρα Ελλάδος), ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 υποχωρούσε κατά 0,4% στις 1.128,67 μονάδες.
Στα επιμέρους χρηματιστήρια, ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωνε πτώση 0,2% στις 5.902,54 μονάδες, ο CAC 40 στο Παρίσι υποχωρούσε κατά 0,5% στις 3.587,12 μονάδες και ο Xetra DAX στη Φρανκφούρτη κατά 0,4% στις 7.487,12 μονάδες.

http://www.naftemporiki.gr/finance/story?id=2262433

Η ιταλική βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον Οκτώβριο, κυρίως εξαιτίας της υποχώρησης της ενεργειακής παραγωγής και της παραγωγής ενδιάμεσων αγαθών, ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία Istat.

Η βιομηχανική παραγωγή στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης υποχώρησε 1,1% τον Οκτώβριο σε σχέση με το Σεπτέμβριο σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση. Πρόκειται για ποσοστό μεγαλύτερη από την πτώση 0,2% που ανέμεναν 16 οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

Τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου αναθεωρήθηκαν ανοδικά, εμφανίζοντας πτώση 1,3% έναντι των αρχικών στοιχείων για πτώση 1,5%. Η ιταλική βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε 6,2% τον Οκτώβριο σε σχέση με το περασμένο μήνα, ανακοίνωσε η Istat. Δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires ανέμενε πτώση 4,3%.

Η πτώση ήταν η 14η συνεχόμενη σε ετήσια βάση, σύμφωνα με αξιωματούχο της Istat. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την εξασθένιση της οικονομίας.

Η παραγωγή ενεργειακών και καταναλωτικών αγαθών υποχώρησε 1,8% σε μηνιαία βάση, και ηγήθηκε της συνολικής υποχώρησης. Τα κεφαλαιακά αγαθά υποχώρησαν 1,6% και τα ενδιάμεσα αγαθά κατά 1,2%, σύμφωνα με στοιχεία της Istat.

© Dow Jones Newswires

No comments: