29.12.12

«Πειραγμένη» η πρώτη λίστα Λαγκάρντ - Παπακωνσταντίνου: Θα έπαιρνα αυτό το «ηλίθιο» ρίσκο;

Διαφοροποιήσεις που αφορούν τρία ονόματα εντοπίστηκαν στη νέα λίστα Λαγκάρντ κατά τη σύγκρισή της με το παλαιότερο αρχείο.
Τα τρία αυτά ονόματα και ένα ακόμη που προκύπτει από τη διασταύρωση των στοιχείων του Taxis φέρονται να παραπέμπουν σε πολιτικό πρόσωπο που δεν είναι εν ενεργεία.
Το νέο αρχείο, που έφθασε στις δικαστικές αρχές την περασμένη εβδομάδα από το Παρίσι, φέρεται να περιλαμβάνει τρεις αρχεία που αφορούν συγγενικά πρόσωπα πρώην υπουργού. Σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση, τα στοιχεία «δείχνουν» τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου.
Σε δηλώσεις του στο Πρώτο Πρόγραμμα πάντως, ο πρώην υπουργός αρνήθηκε την ανάμειξή του στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Συγκεκριμένα, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι δεν έχει κάνει καμία αλλοίωση και αναρωτήθηκε αν είναι ποτέ δυνατόν να έπαιρνε αυτό το «ηλίθιο» ρίσκο.
Τα τέσσερα ονόματα που απουσίαζαν από την πρώτη λίστα συνδέονται με δύο τραπεζικούς λογαριασμούς της HSBC, εκ των οποίων ο ένας περιέχει 1.222.000 δολάρια.
Εισαγγελικοί κύκλοι αναφέρουν πως δεν υπάρχει άλλη διαφοροποίηση στη νέα λίστα σε σύγκριση με το έγγραφο που παραδόθηκε στην κυβέρνηση τον Οκτώβριο από τον Ευάγγελο Βενιζέλο.
Στο διαβιβαστικό έγγραφό τους οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης δεν περιλαμβάνουν κανένα πόρισμα που να αφορά τις διασταυρώσεις που έγιναν.
Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες διαβίβασε τη λίστα και το διαβιβαστικό έγγραφο των κ. Πεπόνη και Μουζακίτη στο υπουργείο Δικαιοσύνης και στη συνέχεια, πιθανόν εντός της ημέρας, το υλικό θα διαβιβαστεί στον πρόεδρο της Επιτροπής Πόθεν Έσχες της Βουλής, Θανάση Νάκο.
Αυτήν την ώρα πραγματοποιείται σύσκεψη στον Α.Π. του κ. Τέντε με τον εποπτεύοντα το οικονομικό έγκλημα, αντεισαγγελέα Νίκο Παντελή, παρουσία των κ. Μουζακίτη και Πεπόνη.
Λ. Γρηγοράκος: Είχαν τη λίστα στα χέρια τους και δεν έκαναν τίποτα
Για παραλείψεις που βαρύνουν συγκεκριμένα άτομα γύρω από την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λεωνίδας Γρηγοράκος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα FM».
«Μιλάω για την παρέα Ραγκούση, Παπακωνσταντίνου και όλους αυτούς που είχαν τη λίστα στα χέρια τους και δεν έκαναν τίποτα», ανέφερε ο κ. Γρηγοράκος, προσθέτοντας ότι «δεν μπορεί να έρχεται αυτή η παρέα [...] και να ζητάει και τα ρέστα από το Βενιζέλο και το ΠΑΣΟΚ».
«Δεν είχε ενημερωθεί το Υπουργικό Συμβούλιο ή μια ολόκληρη κυβέρνηση, η οποία στηριζόταν σε συγκεκριμένα άτομα, της ηγετικής ομάδας του Γιώργου Παπανδρέου; Δεν ήξεραν για τη λίστα Λανγκάρντ; Δεν μπορεί ο πρωθυπουργός της χώρας να μην το ήξερε. Αλίμονο κι αν δεν του το είχαν πει», συμπλήρωσε.
Ο κ. Γρηγοράκος τόνισε ότι η Βουλή πρέπει να πάρει θέση για την υπόθεση και η Δικαιοσύνη να κάνει παράλληλα τη δουλειά της. «Θα πρέπει να ψάξουμε και εμείς στη Βουλή αν υπάρχουν πολιτικά πρόσωπα. Και αν έχουν γίνει αυτές οι παρανομίες, να τις καταδικάσουμε και να τις βρούμε και να αποδώσουμε το του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «δεν πρέπει να κρεμάμε έναν ανώνυμο έντιμο πολίτη στα μανταλάκια».
Ερωτηθείς για το αν πρόσωπα που έχουν ενδεχόμενες ευθύνες για τους χειρισμούς της υπόθεσης θα πρέπει να φύγουν από το ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι οι τυχόν εμπλεκόμενοι θα έπρεπε να έχουν φύγει ήδη.
«Πιστεύω ότι είναι πιο έντιμο ένας πολιτικός χώρος να μην πληρώνει τα λάθη τα δικά τους. Θα περίμενα από ένα έντιμο πολιτικό να κάνει την αυτοκριτική του», παρατήρησε.
Οι ραδιοφωνικές δηλώσεις προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του πρώην υπουργού Γ. Ραγκούση, ο οποίος έκανε λόγο για «εμετική προσπάθεια συκοφάντησης», χαρακτηρίζοντας «γελοίους» και «φαιδρούς» τους ισχυρισμούς του αντιπροέδρου της Βουλής.
«Το στοιχείο της γελοιότητας και της φαιδρότητας είναι όσα είπε εν γνώσει του ο Αντιπρόεδρος της Βουλής, στενότατος συνεργάτης του Ακη Τσοχατζόπουλου και του Βαγγέλη Βενιζέλου, ο κ. Γρηγοράκος, σχετικά με το ότι χρησιμοποίησε πληθυντικό ότι ξέραμε για τη λίστα Λαγκάρντ. Αυτό είναι ψευδέστατο», ανέφερε.
Επισήμανε ακόμη ότι η πρώτη φορά που ο ίδιος, αλλά και η μεγάλη πλειοψηφία των μελών των υπουργικών συμβουλίων της περιόδου εκείνης πληροφορήθηκαν για την ύπαρξη της λίστας Λαγκάρντ ήταν όταν ο κ. Βενιζέλος παραδέχθηκε ότι έκρινε τον Αύγουστο του 2011 «χωρίς να ενημερώσει κανέναν» ότι δεν μπορούσε να την αξιοποιήσει.
Ο κ. Ραγκούσης προειδοποίησε μάλιστα ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη αν ο αντιπρόεδρος της Βουλής επαναλάβει οποιαδήποτε αναφορά στο πρόσωπο του. «Θα το μετανιώσει πάρα πολύ πικρά ο κ. Γρηγοράκος, που τολμάει τέτοιες μέρες να διαπράττει αυτές τις συκοφαντικές εμετικές αθλιότητες με αυτά που είπε σήμερα», πρόσθεσε.
Πλήρη δημοσιοποίηση της λίστας ζητεί η ΔΗΜΑΡ
Πλήρη δημοσιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ ζητεί η Δημοκρατική Αριστερά, τονίζοντας πως «το δημόσιο συμφέρον έχει προσβληθεί, όπως και η ελληνική κοινωνία η οποία δοκιμάζεται».
«Το ελληνικό δημόσιο πρέπει να λάβει αυτά που του ανήκουν. Πρέπει άμεσα να αποδοθούν τόσο οι ποινικές, όσο και οι πολιτικές ευθύνες στους υπαιτίους», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.
KKE: Να δοθούν στη δημοσιότητα και οι δύο λίστες
«Να δοθούν στη δημοσιότητα αμέσως τα ονόματα και τα στοιχεία που περιλαμβάνουν και οι δυο λίστες Λαγκάρντ ώστε να διαπιστώσει ο λαός περί τίνος πρόκειται», ζητεί το ΚΚΕ
Παράλληλα τάσσεται «υπέρ όλων των μέσων ελέγχου και διερεύνησης της υπόθεσης για τον καταλογισμό πολιτικών και προσωπικών ευθυνών και της ανάλογης τιμωρίας εφόσον αποδειχθούν οι ενδείξεις».

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2267242


Αρνήθηκε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σε δηλώσεις του στο Πρώτο Πρόγραμμα, την ανάμειξή του στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.
Συγκεκριμένα, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι δεν έχει κάνει καμία αλλοίωση και αναρωτήθηκε αν είναι ποτέ δυνατόν να έπαιρνε αυτό το «ηλίθιο» ρίσκο.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2267299

Εκτός ΠΑΣΟΚ τέθηκε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μετά τις τελευταίες εξελίξεις με την αυθεντική λίστα Λαγκάρντ, αν και ο ίδιος αρνήθηκε κατηγορηματικά τα περί παρέμβασής του στα στοιχεία της λίστας
Σε ανακοίνωση του κόμματος χαρακτηρίζεται «λυπηρό ότι σύμφωνα με την έρευνα της εισαγγελίας προκύπτουν σαφείς ενδείξεις ότι υπήρξε αλλοίωση της λίστας, όσον αφορά συγγενικά πρόσωπα του πρώην Υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου».
«Προκύπτει συνεπώς προφανές και τεράστιο ζήτημα ευθύνης του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου, καθώς ήταν αυτός που χειρίστηκε το θέμα με τον χειρότερο δυνατό τρόπο και επιπλέον μετά από δυο χρόνια δήλωσε ότι έχασε το πρωτότυπο CD» σημειώνεται και προστίθεται πως «είναι σαφές ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν ανήκει πλέον στο ΠΑΣΟΚ».
Το ΠΑΣΟΚ ζητεί «να κινηθούν όλες εκείνες οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες που κατά το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής θα οδηγήσουν, με τον πιο πρόσφορο τρόπο, στην απόδοση όλων των ευθυνών» ενώ σημειώνει πως πλέον «είναι εμφανές ότι όχι μόνο πέφτει στο κενό η επιχείρηση συκοφάντησης και στοχοποίησης του Ευάγγελου Βενιζέλου, αλλά και ότι οι εμπνευστές και κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ, οφείλουν να ζητήσουν συγγνώμη από το ΠΑΣΟΚ και τον Πρόεδρό του».
«Πρέπει ίσως να ξαναθυμίσουμε στο ΣΥΡΙΖΑ ότι η έρευνα αυτή κατέστη δυνατή μετά από την άμεση αντίδραση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ να θέσει στην διάθεση των αρχών το άτυπο αντίγραφο που είχε διατηρηθεί άθικτο στο γραφείο του, όταν άλλοι έλεγαν ότι έχασαν το πρωτότυπο CD και άλλοι ότι δεν διατήρησαν το υλικό στο αρχείο της αρμόδιας υπηρεσίας. Πρέπει επίσης να υπενθυμίσουμε - γιατί παραδόξως κάποιοι το λησμονούν αυτό - ότι το αντίγραφο αυτό προερχόταν από το ΣΔΟΕ που ενημέρωσε τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ως τότε υπουργό οικονομικών, δυο μήνες μετά την διαβίβαση του υλικού στο ΣΔΟΕ και μετά την αξιολόγηση του από αυτό».
Το ΠΑΣΟΚ καταλήγοντας σημειώνει πως «εκκρεμεί επίσης - το ερώτημα που αφορά την "πηγή" που ενώ δήλωσε στη Βουλή και τη δικαιοσύνη ότι δεν διαθέτει τη "λίστα" τη διοχέτευσε προς δημοσίευση σε συγκεκριμένο έντυπο με την ενθουσιώδη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή είναι η άκρη του νήματος για την αποκάλυψη όλης της ιστορίας που χρησιμοποιήθηκε ως μοχλός φθοράς και επίθεσης κατά του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Το εθνικό συμφέρον απαιτεί την αλήθεια για όλα και για όλους. Δεν έχει πια κανείς περιθώριο για μικροκομματικά τεχνάσματα, παιχνίδια συνωμοσίας και σκόπιμες συγχύσεις ως προς τη στάση συγκεκριμένων προσώπων».
Αιχμηρή δήλωση Γ. Παπακωνσταντίνου
Αιχμηρή ήταν η δήλωση που εξέδωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου με αφορμή τη διαγραφή του από το ΠΑΣΟΚ, στη σκιά των αποκαλύψεων για την παραποίηση της «λίστας Λαγκάρντ».
Ο κ. Παπακωνσταντίνου εκφράζει τη λύπη για το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σπεύδει να αποδώσει ευθύνες για τυχόν αλλοίωση της «λίστας Λαγκάρντ» προσωπικά στον ίδιο.
«Αν η λίστα έχει πράγματι αλλοιωθεί, και πολύ περισσότερο με την αφαίρεση συγγενικών μου προσώπων, θα πρέπει η Δικαιοσύνη και οι διωκτικές αρχές να διερευνήσουν άμεσα ποιος είχε το κίνητρο να κάνει μια τόσο χοντροκομμένη αλλοίωση με στόχο την ενοχοποίησή μου», αναφέρει ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Τονίζει επίσης ότι θα πρέπει να απαντηθεί το γιατί σταμάτησε η έρευνα που είχε ζητήσει ο ίδιος για τα ονόματα στη «λίστα Λαγκάρντ» από τη στιγμή που έφυγε από το υπουργείο Οικονομικών.
ΣΥΡΙΖΑ: Δεν αναιρούνται οι ευθύνες Βενιζέλου - ΠΑΣΟΚ
'Αμεση ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ. «Η ετεροχρονισμένη απομάκρυνση του κ. Παπακωνσταντίνου δεν αναιρεί τις προσωπικές ευθύνες του κ. Βενιζέλου, αλλά και συνολικά του ΠΑΣΟΚ, για την προσπάθεια συγκάλυψης και απόκρυψης της υπόθεσης της λίστας Λαγκάρντ» αναφέρει σε ανακοίνωσή του. «Και το κυριότερο» προστίθεται στην ανακοίνωση «είναι αδιανόητο, αυτοί που ευθύνονται για την όλη υπόθεση, να προσπαθούν να βγουν και από πάνω. Εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι».
Συμφωνία ΝΔ - ΔΗΜΑΡ για προανακριτική
Με την πρόταση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη για τη διενέργεια προανακριτικής εξέτασης στη Βουλή για τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου συμφωνεί η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου.
Νωρίτερα, ο κ. Κουβέλης δήλωσε ότι πρέπει άμεσα να αναζητηθούν και οι ποινικές ευθύνες για την παραποίηση της λίστας Λαγκάρντ καθώς σύμφωνα με την εισαγγελική έρευνα, τα ονόματα που αφαιρέθηκαν από την λίστα συνδέονται συγγενικά με τον πρώην υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου.
Μάλιστα υποστήριξε ότι είναι επιβεβλημένο να κινηθεί η ποινική διαδικασία ενώπιον της Βουλής με την συγκρότηση κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τον πρώην υπουργό, προκειμένου να υπάρξει πλήρης διερεύνηση της υπόθεσης και η κατά νόμον απόδοση ευθυνών.
Το δημόσιο συμφέρον έχει προσβληθεί όπως και η ελληνική κοινωνία, τόνισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.
Στη Βουλή ο φάκελος της υπόθεσης
Στο μεταξύ παρελήφθη από τη Βουλή ο φάκελος που απεστάλη από το Υπ. Δικαιοσύνης σχετικά με τη λίστα Λαγκάρντ. Περιλαμβάνει ένα αντίγραφο cd της αυθεντικής «λίστας Λαγκάρντ» και αρχεία που αφορούν τα πρόσωπα που δεν περιέχονταν στην πρώτη λίστα που είχε αποσταλεί αρχικά στη Βουλή.
Στο φάκελο περιλαμβάνονται επίσης έξι αντίγραφα από το σύστημα TAXIS σχετιζόμενα με τα πρόσωπα αυτά, τα πρωτόκολλα και οι εκθέσεις παράδοσης-παραλαβής της λίστας από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών, καθώς και δύο ένορκες μαρτυρικές καταθέσεις, μελών της επιτροπής του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών που παρέλαβε στις 20 Δεκεμβρίου το cd με τη λίστα Λαγκάρντ από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών.
Αμέσως ενημερώθηκαν τα κόμματα και με βάση τον Κανονισμό του Κοινοβουλίου υπάρχει άμεση πρόσβαση στα στοιχεία του φακέλου ώστε να ενημερωθούν πλήρως.
Συγκεκριμένα, με έγγραφό του προς τον πρόεδρο της Βουλής, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ν. Παντελής διαβίβασε διά του υπουργού Δικαιοσύνης την αξιολόγηση των δύο οικονομικών εισαγγελέων Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη μετά τη σύγκριση της πρώτης «λίστας Λαγκάρντ» και αυτής που έστειλε πρόσφατα το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών.
Ο κ. Παντελής διαβίβασε μαζί και αντίγραφο ψηφιακού δίσκου (CD) με το περιεχόμενο της λίστας, όπως αυτό «παραδόθηκε εκ νέου από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών την 20.12.2012 σε αντιπροσωπεία του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, κατόπιν αιτήματος διοικητικής συνδρομής, που υπέβαλε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών».
Όπως επισημαίνει ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κατά «τις διαβεβαιώσεις αρμοδίων του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών» ο εκ νέου παραδοθείς ψηφιακός δίσκος «είναι πανομοιότυπος με εκείνον που είχε παραδοθεί στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών και κατά το παρελθόν».
Από τη σύγκριση που έγινε από τους δύο οικονομικούς εισαγγελείς προέκυψε ότι η μόνη διαφοροποίηση που είχε γίνει στην πρώτη λίστα σε σχέση με τη δεύτερη, είναι ότι είχαν αφαιρεθεί δύο τραπεζικοί λογαριασμοί. Ο ένας εξ αυτών περιείχε κατάθεση 1.222.000 δολαρίων, ενώ ο δεύτερος (για τον οποίο δεν αναφέρεται ποσό) είναι κλειστός. Οι δύο αυτοί τραπεζικοί λογαριασμοί φέρεται να συνδέονται με τα ονόματα τεσσάρων συγγενικών προσώπων του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2267378


«Όλα στο φως. Πλήρης διερεύνηση. Αυτή ήταν και είναι η πάγια θέση του Γιώργου Παπανδρέου».
Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, σε απάντηση σχετικών ερωτήσεων από δημοσιογράφους για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τη λίστα Λαγκάρντ.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2267422


______________________________________________

η υπόθεση σχετίζεται με το έλλειμμα του 2009
και μοιάζει

σε κάθε περίπτωση:
ενώ ο Παπάκ είναι ικανός να διαπραγματευθεί το Μνημόσυνονιο, αποκρύβονται οι τραπεζικοί λογαριασμοί των ξαδέλφων του που ψηφίζουν ΝΔ
αυτό είναι ελιτ

δεν μου κάνει καμμία εντύπωση η προσπάθεια να βγει λάδι ο Μπένυ, σωστή η θέση ΓΑΠ
εκεί, με Γρηγοράκο και Ραγκούση, βλέπουμε το μεγάλο πρόβλημα και κάτι από το έλλειμμα 2009 με την ΕΣΥΕ κλπ

να δείξουν ΞΑΝΑ τα κανάλια τις καταθέσεις Παπάκ, Μπένυ κλπ στη βουλή



υ.γ. κάνας έλεγχος στους υπόλοιπους της λίστας θα γίνει;;;;


No comments: