24.12.12

Είναι ισχυρή η τουρκική οικονομία;

Picture 0 for Είναι ισχυρή η τουρκική οικονομία;
Φίλοι αναγνώστες ζήτησαν εξηγήσεις για τον χαρακτηρισμό «φούσκα» που δόθηκε στην τουρκική οικονομία, στο χθεσινό μας σημείωμα. Συνοπτικά, όσο επιτρέπει ο χώρος της στήλης, επιβάλλεται να δώσουμε ορισμένα στοιχεία, τα οποία συλλέξαμε από τουρκικές πηγές και κυρίως από τα «dailynews» της Hurriyet.
Η μεγάλης κυκλοφορίας τουρκική εφημερίδα παρατηρεί ότι το εμπορικό έλλειμμα της Τουρκίας αυξήθηκε σε επίπεδα ρεκόρ τον Σεπτέμβριο. Εξ αυτού του λόγου, Τούρκοι οικονομολόγοι εκτιμούν πως θα πρέπει να αυξηθεί η ζήτηση εγχώριων αγαθών για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Να προσεχθεί τι λέγουν: Δεν κάνουν λόγο για αύξηση εξαγωγών, αλλά για περιορισμό των εισαγωγών και προτίμηση σε τουρκικά προϊόντα. Αυτό δηλαδή που σημειώσαμε κι εμείς εχθές, επειδή οι δυνατότητες αύξησης των εξαγωγών της Τουρκίας περιορίζονται για δύο λόγους: Πρώτον διότι η γενικευμένη οικονομική κρίση σε πολλές χώρες, τις οδηγεί να περιορίσουν τις εισαγωγές τους από την Τουρκία, και δεύτερον διότι εκείνο που επέτυχε η πολιτική Νταβούτογλου περί «μηδενικών προβλημάτων» ήταν τα «μηδενικά αποτελέσματα», αφού χάθηκαν και αγορές στη Μ. Ανατολή.
Και είχαμε γράψει, ότι παρά την παραπάνω σύσταση των Τούρκων οικονομολόγων για αύξηση της εσωτερικής ζήτηση τουρκικών προϊόντων, ούτε αυτό μπορεί να γίνει λόγω των χαμηλών εισοδημάτων του Τούρκων πολιτών, όπως θα δούμε παρακάτω.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Ινστιτούτο Στατιστικής της Τουρκίας (TÜİK), το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου ήταν 10.4 δισ. δολ. τον Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με 6,7 δισ. δολ. τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους (35% αύξηση του ελλείμματος). Ο κ. Erol Katıcıoğlu, καθηγητής στο «Istanbul Bilgi University», είπε στην Hurriyet ότι οι εισαγωγές δεν είχαν επιβραδυνθεί, αν και έχουν γίνει πιο ακριβές, με την υποτίμηση της τουρκικής λίρας.
Και ερχόμαστε στο δεύτερο θέμα, την αδυναμία περαιτέρω κατανάλωσης των Τούρκων πολιτικών, που βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με τις εργασιακές συνθήκες. Δημοσίευμα της εφημερίδας «Μπιργκιούν - TourkikaNea», φέρει τίτλο: «H τάξη των σκλάβων στη χώρα του Ερντογάν». Αναδημοσιεύουμε ορισμένα αποσπάσματα:
«Οι συνθήκες αυτών που εργάζονται στην σκιά των τεράστιων αεροπλάνων που μας προκαλούν το θαυμασμό για την τεχνολογία, θυμίζουν την εποχή των σκλάβων. Εργαζόμενος πατέρας ενός παιδιού έχασε τη ζωή του ενώ νωρίτερα γιατρός της εταιρίας του είχε πει πως «δεν έχεις τίποτε, συνέχισε να δουλεύεις».
Και ποιες είναι οι συνθήκες εργασίας: «Ο Οζντεμίρ, εργάζεται στην TGS. Οι ώρες εργασίας ξεπερνούν τις 12. Διότι οι εργαζόμενοι, πλην του ύπνου σχεδόν όλες τους τις μέρες τις περνούσαν στο χώρο εργασίας. Και μάλιστα χωρίς δικαίωμα για υπερωριακή αμοιβή!
» Και παρά τις τόσες ώρες εργασίας, οι εργαζόμενοι στις επίγειες υπηρεσίες του αεροδρομίου δεν είχαν καν δικαίωμα για μεσημεριανό διάλειμμα. Ο Οζντεμίρ και οι φίλοι του κάλυπταν τις ανάγκες τους για μεσημεριανό γεύμα τρώγοντας σάντουιτς κάτω από τα αεροπλάνα ή σε άλλο σκιερό μέρος του αεροδρομίου».
Ο Οζντεμίρ δεν άντεξε, αλλά ο γιατρός τον κοίταξε μια στιγμή και μετά του είπε, Δεν έχεις τίποτε, συνέχισε να δουλεύεις. Η καρδιά του νέου εργάτη είχε εξαντληθεί από τους έντονους ρυθμούς εργασίας και δεν άντεξε. Στην κηδεία, οι φίλοι του έλεγαν πως ο φίλος τους πέθανε από αμέλεια, αλλά περνώντας από δίπλα οι διευθυντές τους προειδοποιούσαν μα μη μιλήσουν στα ΜΜΕ.
Όποιος παρακολουθεί τα δρώμενα στην Τουρκία, γνωρίζει πως πρόκειται για συνηθισμένο φαινόμενο. Και δεν πρόκειται να αλλάξει σύντομα η κατάσταση, επειδή τα κινέζικα προϊόντα είναι κατά 15% πιο φτηνά, κι αυτό έχει ρίξει την Τουρκία σε κατάσταση ενδιάμεσου εισαγωγέα. Οι οικονομολόγοι, προκειμένου να επιτευχθεί εκμηδενισμός αυτής της διαφοράς, υποστηρίζουν ότι μπορεί εύκολα να κλείσει μέσω κινήτρων στο θέμα φόρων, ασφάλισης και οικοπέδων. Αλλά, υπάρχει ευκολότερος δρόμος για την τουρκική κυβέρνηση, που δεν αντιμετωπίζει πίεση συνδικάτων. Να μειώσει τις απολαβές των εργαζομένων.
Αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε αδυναμία κατανάλωσης και ενίσχυσης της τουρκικής παραγωγικότητας. Όσο αυξάνεται ο αριθμός των χωρών που αντιμετωπίζουν οικονομική κρίση ή την εφιαλτική «αραβική άνοιξη» που οδηγεί στο ίδιο αποτέλεσμα, το πρόβλημα της Τουρκίας θα μεγαλώνει.
Και φυσικά, τα πράγματα θα χειροτερεύσουν στο έπακρον, όταν το Σύστημα δεν θα χρειάζεται την γεωστρατηγική της θέση.

Ο Μακεδών
http://www.voria.gr/index.php?module=news&func=display&sid=119622


No comments: