10.12.12

Κύπρος: Στο μικροσκόπιο ο λογαριασμός της Pimco

Στο μικροσκόπιο των αρμοδίων αρχών βρίσκεται ο λογαριασμός της Pimco για τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των κυπριακών τραπεζών.

Η προκαταρκτική έκθεση της Pimco δεν περιλαμβάνει αρνητικές εκπλήξεις για την κυπριακή κυβέρνηση και τους πιστωτές της, που συμφώνησαν κατ’ αρχήν ότι η στήριξη για τις τράπεζες θα είναι «μέχρι €10 δισ.».
Οι αρχικές εκτιμήσεις που έβλεπαν επί μήνες το φως της δημοσιότητας διεθνώς για στήριξη μέχρι ή μεγαλύτερη των €12 δισ., δεν επαληθεύονται. Η προκαταρκτική φύση της έκθεσης προκαλεί όμως διλήμματα για τους αρμοδίους, μεταδίδει το Stockwatch.

Σε πρακτικό επίπεδο δεν έχει αποφασιστεί ακόμη αν ο αριθμός που περιλαμβάνει η έκθεση θα δημοσιευθεί σήμερα ή τις επόμενες μέρες. Η ίδια η Pimco έχει «πιεστεί» από την τρόικα να εκδώσει προκαταρκτική έκθεση και προτιμά την ολοκλήρωση των διαγνωστικών ελέγχων στα δανειστικά χαρτοφυλάκια των τραπεζών στα μέσα Ιανουαρίου, προτού προχωρήσει σε δημοσιοποίηση των ευρημάτων.

Οι αρμόδιες αρχές προβληματίζονται ότι πιθανή δημοσίευση του αριθμού πιθανόν να περιορίσει την ευελιξία που θα έχουν τον επόμενο μήνα, κατά τον οποίο θα περάσουν από ενδελεχή επαλήθευση τους αριθμούς της Pimco.

Αρκετά δεδομένα ενδέχεται να διαφοροποιηθούν, άλλωστε, όταν η Pimco παρουσιάσει τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης της κάθε τράπεζας, που θα τύχουν συζήτησης με τις τραπεζικές διοικήσεις.

Άλλωστε το Eurogroup θα έχει την Πέμπτη αρκετά δεδομένα για να αξιολογήσει κατ’ αρχήν το αίτημα της Κύπρου για στήριξη, και η τελική του απόφαση δεν αναμένεται πριν τις 21 Ιανουαρίου – και μέχρι τότε θα υπάρχει ο τελικός αριθμός.

Σε πιο ουσιαστικό επίπεδο οι κυπριακές αρχές προσπαθούν από το Σαββάτο να ελέγξουν τις βασικές παραδοχές πάνω στις οποίες στηρίχθηκε η προκαταρκτική έκθεση της Pimco – κάτι, βέβαια, που θα κάνουν και οι πιστωτές.

Από τη μια υπάρχει η προσδοκία ότι αριθμός της Pimco –που φαίνεται να είναι μεταξύ €9-10 δισ. – θα μειωθεί περισσότερο σε περίπτωση που οι βασικές παραδοχές και παράμετροι που χρησιμοποιήθηκαν χρειαστεί να εναρμονιστούν ακόμα περισσότερο με την κυπριακή πραγματικότητα.

Ο τελικός αριθμός θα κρίνει άλλωστε τη βιωσιμότητα του κυπριακού χρέους, που βρίσκεται ήδη στο 85% του κυπριακού ΑΕΠ. Θα κρίνει επίσης την αναγκαιότητα συμπερίληψης των ιδιωτικοποιήσεων στο πρόγραμμα εξυγίανσης, κάτι που θα επιθυμεί το ΔΝΤ για να συμμετέχει στο πρόγραμμα.

Ο αριθμός που έστειλε τα ξημερώματα του Σαββάτου η Pimco θεωρείται ότι ήδη περιλαμβάνει το €1,8 δισ. της στήριξης της Λαϊκής και το €1,3 δισ. από τη μετατροπή των τραπεζικών αξιογράφων.

Αν ο λογαριασμός της Pimco είναι €10 δισ. τότε το χρέος ανεβαίνει κοντά στο 125% του ΑΕΠ και αν είναι €9 δισ. τότε θα είναι στο 120%, που γενικώς θεωρείται βιώσιμο.

Η προσδοκία των κυπριακών αρχών είναι πάντως πως η Κύπρος θα έχει όμοια εμπειρία με αυτή της Ισπανίας, όπου η αρχική εκτίμηση για τις ανάγκες των τραπεζών, αναθεωρήθηκε σημαντικά μετά τους λεπτομερείς διαγνωστικούς ελέγχους 

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/744522/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: