10.12.12

S&P: Μία στις τρεις πιθανότητες για μελλοντικό Grexit


Οι πιθανότητες να αποφασίσει μια μελλοντική ελληνική κυβέρνηση την αποχώρηση της χώρας από την Ευρωζώνη είναι μία στις τρεις, υποστηρίζει υψηλόβαθμός αξιωματούχος του οίκου αξιολόγησης Standard and Poor's.
Προειδοποιεί, πάντως, πως μια τέτοια κίνηση θα είχε εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες για τη χώρα και θα απέτρεπε άλλα κράτη - μέλη από το να ακολουθήσουν το παράδειγμα αυτό.
Σύμφωνα με τον Μόριτζ Κρέμερ, επικεφαλής αξιολογήσεων της S&P για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, η Ελλάδα δεν θα βγει από το ευρώ υπό την τωρινή κυβέρνηση. Ο ίδιος προσθέτει πως, ακόμα και αν αποχωρήσει η χώρα κάποια στιγμή στο μέλλον, η Ευρωζώνη δεν αναμένεται να διαλυθεί.
«Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει μια όχι ασήμαντη πιθανότητα, μια κυβέρνηση της Ελλάδας, κάποια μελλοντική κυβέρνηση, σχεδόν σίγουρα όχι η σημερινή... να αποφασίσει πως, μετά από όλες αυτές τις προσπάθειες, έπειτα από αλλεπάλληλα χρόνια ύφεσης, πτώσης του βιοτικού επιπέδου κι αυξανόμενης ανεργίας, είναι καιρός να σταματήσει αυτό που προσπαθεί τόσο πολύ καιρό», υποστήριξε ο Κρέμερ σε επιχειρηματική διάσκεψη στο Τελ Αβίβ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, μια τέτοια κίνηση θα ήταν απόφαση μιας εκλεγμένης ελληνικής κυβέρνησης και όχι των διαμορφωτών πολιτικής στον πυρήνα της Ευρώπης, ορισμένοι εκ των οποίων υποθέτουν ότι ορισμένες χώρες θα αποχωρήσουν από τη ζώνη του ευρώ εάν δεν τηρούν τους κανόνες του παιγνιδιού - ή και απαιτούν απ' αυτές να αποχωρήσουν.
«Εάν ένα τέτοιο σενάριο πραγματωνόταν και του δίνουμε περίπου μία στις τρεις πιθανότητες, πιστεύουμε ότι οι συνέπειες για την Ελλάδα στην κοινωνική, στην πολιτική και στην οικονομική σφαίρα θα ήταν επαρκώς αρνητικές, θα ήταν πολύ αρνητικές, στην πραγματικότητα θα βρίσκονταν στα όρια μιας ανθρωπιστικής κρίσης», ανέφερε ο Κρέμερ.
«Ξεκάθαρα η εγκατάλειψη της ζώνης του ευρώ χωρίς χρηματοδότηση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα δημιουργούσε πολλά δεινά για τον πληθυσμό της χώρας και πιστεύουμε ότι εάν αυτό συνέβαινε... το αποτέλεσμα θα ήταν τόσο αρνητικό που άλλες χώρες πιθανώς θα το σκέφτονταν διπλά πριν ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο», πρόσθεσε.
Πηγή: Reuters
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2262455

No comments: