10.1.13

Στο 150% του ΑΕΠ το χρέος της Κύπρου το 2014 - Στήριξη του Ν. Αναστασιάδη από το ΕΛΚ


Ως το 2014 το δημόσιο χρέος της Κύπρου υπολογίζεται από το υπουργείο Οικονομικών ότι πρόκειται να ανέλθει στο 150% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ) της χώρας.
Τα επόμενα χρόνια ωστόσο το υπουργείο προβλέπει ότι το χρέος θα ακολουθήσει πτωτική πορεία και θα μειωθεί περί το 100% του ΑΕΠ το 2020, επίπεδο που θεωρείται βιώσιμο
. Τα στοιχεία αυτά δόθηκαν κατά τη σημερινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών της Κύπρου στους πρέσβεις των χωρών της ευρωζώνης, ενώ δημοσιεύτηκαν παράλληλα απόψε στον ιστότοπο του υπουργείου. Οι επιπρόσθετες χρηματοδοτικές ανάγκες της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας για την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου ανέρχονται περίπου σε 50 εκατομμύρια ευρώ.
Για το ρωσικό δάνειο των 2,5 δισεκ. ευρώ η κυπριακή Κυβέρνηση ζήτησε επίσημα την επέκταση του χρόνου λήξης του δανείου κατά πέντε χρόνια, στο 2021, με περίοδο χάριτος δύο ετών και την έναρξη της πληρωμής κεφαλαίων το 2018.
Ο διευθυντής Οικονομικών Ερευνών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του υπουργείου Οικονομικών Ανδρέας Χαραλάμπους ανέφερε ότι οι εγχώριες τράπεζες διακρατούν το 48% του δημόσιου χρέους, οι εγχώριοι ασφαλιστικοί οργανισμοί και ταμεία προνοίας διακρατούν το 4%, άλλοι εγχώριοι επενδυτές κατέχουν το 3%, ενώ ξένοι επενδυτές και πιστωτές διακρατούν το 45% του κυπριακού δημόσιου χρέους.
Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες και στις προϋποθέσεις για να καταστεί το χρέος
διαχειρίσιμο, ο Χαραλάμπους επισήμανε ότι αυτοί είναι οι ευνοϊκοί όροι δανεισμού από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ), το να υπάρξουν πρωτογενή πλεονάσματα, να συμφωνηθεί η επιμήκυνση της λήξης του ρωσικού δανείου των 2,5 δισεκ. ευρώ κατά πέντε έτη, να ιδιωτικοποιηθούν περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου και να εξασφαλιστούν περαιτέρω έσοδα ύψους 1 δισεκ. ευρώ, να διατεθεί ξανά σε ιδιώτες επενδυτές το ποσοστό της κυβέρνησης στον τραπεζικό τομέα εκτιμώμενης αξίας 2 δισ. ευρώ και να εξασφαλιστούν έσοδα από τόκους από
υβριδικά εργαλεία (Μετατρέψιμα Αξιόγραφα Ενισχυμένου Κεφαλαίου - Coco's).


http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26517&subid=2&pubid=112976051 


 
 
 
Η αυριανή έκτακτη σύνοδος κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Λεμεσό έχει έναν σαφή στόχο: την ενίσχυση του Νίκου Αναστασιάδη, υποψηφίου του ΔΗΣΥ για τις προεδρικές εκλογές .
Μερικές ώρες πριν από την επίσκεψή της στην Μεγαλόνησο προκειμένου να μετάσχει στην έκτακτη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, η Άγκελα Μέρκελ τονίζει ότι δεν θα υπάρξει ιδιαίτερη μεταχείριση για την Κύπρο, όσο αφορά τους όρους για τη διάσωσή της. Στο ίδιο μήκος κύματος και άλλα στελέχη του κυβερνητικού στρατοπέδου, ενώ οι γερμανοί σοσιαλδημοκράτες διασαφήνισαν χθες ότι δεν πρόκειται να εγκρίνουν υπό τις παρούσες συνθήκες το πακέτο διάσωσης της Κύπρου. Όλα αυτά τη στιγμή που αναλυτές ερμηνεύουν τη μετάβαση συντηρητικών ηγετών στη Λευκωσία ως προεκλογική στήριξη στον Νίκο Αναστασιάδη.


Η ενίσχυση του Νίκου Αναστασιάδη ήταν ο λόγος, για τον οποίο άλλαξε η αρχική ημερομηνία της συνόδου κορυφής, από τις αρχές Δεκεμβρίου, πιο κοντά στις εκλογές, στις 17 Φεβρουαρίου. Αυτός είναι και ο λόγος που η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ θα συναντηθεί μόνον με τον κ. Αναστασιάδη, αλλά και ο λόγος που δεν ευδοκίμησαν οι προσπάθειες να την δει και ο πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας. Ο πολιτικός που κάποτε αποτελούσε ελπίδα για την λύση του Κυπριακού δεν αποτελεί πλέον μόνον μέρος αυτού του προβλήματος. Σχεδόν ολόκληρος ο πολιτικός κόσμος της Γερμανίας αντιμετωπίζει τον κ. Χριστόφια και ως εμπόδιο για την διευθέτηση του οικονομικού προβλήματος της χώρας του.
Η "ελπίδα" της Μέρκελ
Η κ. Μέρκελ εύχεται ότι στο πρόσωπο του κ. Αναστασιάδη θα αναλάβει ένας πολιτικός τα ηνία της Κύπρου, ο οποίος δεν θα έχει απλώς την θέληση να συνεργαστεί με την τρόικα για την δανειακή σύμβαση που έχει ανάγκη η Κύπρος. Ο κ. Αναστασιάδης θα πρέπει να έχει και την ισχύ να εφαρμόσει ιδιωτικοποιήσεις, να αντιμετωπίσει πιθανώς το ζήτημα του εταιρικού φόρου και οπωσδήποτε το πρόβλημα του ξεπλύματος χρήματος.


Τόσο τα κυβερνητικά κόμματα, όσο και οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι έχουν καταστήσει σαφές ότι αν η Κύπρος δεν είναι έτοιμη να υιοθετήσει τους κανόνες για την διαφάνεια και το ξέπλυμα χρήματος, τότε δεν θα υπάρξει βοήθεια προς την Λευκωσία. Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Γιοχάνες Μπλάνκενχαϊμ προειδοποίησε την Κύπρο να προωθήσει άμεσα τις μεταρρυθμίσεις, επειδή σε καιρούς νευρικότητας των οικονομικών αγορών η αφερεγγυότητα ακόμη και μιας μικρής χώρας θα εγκυμονούσε κίνδυνο μετάδοσης.
 
http://www.dw.de/%CF%83%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B9%CE%BE%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BD-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%AC%CE%B4%CE%B7-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF-%CE%B5%CE%BB%CE%BA/a-16510421

No comments: