30.1.13

Χαλαστάνης: «Παρέδωσα τη λίστα Λαγκάρντ 29 Σεπτεμβρίου 2010 και δεν πρωτοκολλήθηκε»

Με το "καλημέρα" στην Προανακριτική Επιτροπή αποκαλύπτονται οι ευθύνες του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου όσον αφορά στην υπόθεση «Λαγκάρντ».  «Εγώ προσωπικά παρέλαβα το φάκελο με το CD στην Πρεσβεία της Ελλάδας στο Παρίσι, στις 29 Σεπτεμβρίου 2010. Τον υπέγραψα και τον έστειλε κατ’ ευθείας, χωρίς να τον ανοίξω, με έναν ειδικό απεσταλμένο αυθημερόν στην Αθήνα, στο υπουργείο Οικονομικών», είπε ο Πρέσβης της Ελλάδας στη Γαλλία Κωνσταντίνος Χαλαστάνης, ο πρώτος μάρτυρας που κλήθηκε να καταθέσει στην Προανακριτική Επιτροπή.   
    Στην κατάθεση του, που «καίει» τον κ. Παπακωνσταντίνου, ο Πρέσβης της χώρας μας στη Γαλλία, υποστήριξε πώς είχε ειδοποιηθεί ότι έπρεπε να περιμένει ένα σημαντικό φάκελο από τον ίδιο τον πρώην υπουργό Οικονομικών, ενώ ο υπάλληλος της Πρεσβείας που παρέδωσε το φάκελο με το CD πήρε από τη διευθύντρια του γραφείου του Γιώργου Παπακωνσταντίνου ένα ανεπίσημο χαρτί, υπογεγραμμένο από την ίδια, το οποίο έλεγε ότι παρέλαβε το φάκελο χωρίς όμως αριθμό πρωτοκόλλου.
Φαίνεται πώς πρόκειται για ένα «έγκλημα» εκ προμελέτης, αφού από τα έως τώρα στοιχεία το επίμαχο CD με τα 2.062 ονόματα των Ελλήνων μεγαλοκαταθετών ο κ. Παπακωνσταντίνου  «το έχασε», ενώ στο USB που αντέγραψε τα ονόματα εμφανίσθηκαν να είναι τρία λιγότερα, 2.059, και από τη λίστα απουσίαζαν τα ονόματα συγγενικών προσώπων του πρώην υπουργού Οικονομικών. Οι οικονομικοί εισαγγελείς έχουν ζητήσει από τον επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κ. Μανώλη Σφακιανάκη να κάνει την «αποκρυπτογράφηση» του USB προκειμένου να διαπιστωθεί πότε αντιγράφηκε και ποιες παρεμβάσεις έγιναν.

Συγκεκριμένα ο κ. Χαλαστάνης κατέθεσε ότι στις 29 Σεπτεμβρίου του 2010 ενημερώθηκε από το Ελληνικό υπουργείο Οικονομικών πως πρόκειται να λάβει ένα φάκελο από το αντίστοιχο υπουργείο της Γαλλίας, χωρίς όμως να του διευκρινιστεί τι θα περιέχει. Όπως δήλωσε, πράγματι αυτό έγινε την ίδια ημέρα… Υπάλληλος του Γαλλικού υπουργείου Οικονομικών του παρέδωσε στην Πρεσβεία ένα φάκελο, τον οποίο ο ίδιος έβαλε μέσα σε ένα άλλο φάκελο, τον σφράγισε, υπέγραψε και μέσα σε 6 ώρες φρόντισε με κλητήρα (υπάλληλο του υπουργείου Εξωτερικών) να φύγει για Ελλάδα.
Σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε ο κ. Χαλαστάνης δεν γνώριζε μέχρι που αποκαλύφθηκε η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, τι περιείχε αυτός ο φάκελος που πήρε στα τέλη του Σεπτέμβρη στα χέρια του. Έτσι, ο Έλληνας Πρέσβης απάντησε στα διάφορα σενάρια που έχουν ακουστεί τους τελευταίους μήνες για το πότε και με ποιόν τρόπο έφτασε στην Ελλάδα το επίμαχο CD.
Σήμερα αναμένεται να καταθέσει ο Κωνσταντίνος Μπίκας, πρώην Επικεφαλής της ΕΥΠ, ο  οποίος είναι αυτός που είχε αρχικά ενημερώσει τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου για την ύπαρξη της λίστας… Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μπίκας θα υποστηρίξει ότι ουδέποτε η λίστα πέρασε από την ΕΥΠ, καθώς δόθηκε απευθείας από το γαλλικό Υπουργείο Οικονομικών στις αντίστοιχες ελληνικές υπηρεσίες.
Στη συνέχεια είναι προγραμματισμένο να περάσει το κατώφλι της Προανακριτικής Επιτροπής ο προϊστάμενος της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Μανώλης Σφακιανάκης. Ο κ. Σφακιανάκης αρχικά είχε σχεδιαστεί να είναι ο πρώτος μάρτυρας της Προανακριτικής το απόγευμα της Τρίτης αλλά ανεβλήθη καθώς μόλις τη Δευτέρα πήρε στα χέρια του από τους οικονομικούς εισαγγελείς το επίμαχο USB που περιέχεται στη δικογραφία για να επιχειρήσει την αποκρυπτογράφησή του κι έτσι συμφωνήθηκε να αναβληθεί για λίγο η κατάθεσή του.
Στον κ. Σφακιανάκη, θα ζητηθεί και  η γνώμη του ως εμπειρογνώμονας σε σχέση με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του CD και του USB στα οποία αποθηκεύτηκε η λίστα με τα 2.059 ονόματα καταθετών, τις δυνατότητες αντιγραφής και πρόσβασης στο ηλεκτρονικό υλικό καθώς και τα  τυχόν «ηλεκτρονικά ίχνη» που μπορεί να υπάρχουν.
Ακολούθως θα καταθέσουν και οι 3 υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών που παρέλαβαν το νεότερο ηλεκτρονικό αρχείο που έστειλε πρόσφατα η Γαλλία. Στους μάρτυρες που θα ακολουθήσουν συμπεριλαμβάνεται και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, επί υπουργίας Γιώργου Παπακωνσταντίνου, Ηλίας Πλασκοβίτης καθώς και ο πρέσβης κ. Ηλίας Κλης, το όνομα του οποίου εμπλέκεται από μάρτυρες οι οποίοι τον παρουσιάζουν σαν το πρόσωπο που παρέλαβε την «λίστα Λαγκάρντ» το 2010.

http://www.defencenet.gr/defence/item/%CF%87%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%AC%CE%BD%CE%B7%CF%82-%C2%AB%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%AD%CE%B4%CF%89%CF%83%CE%B1-%CF%84%CE%B7-%CE%BB%CE%AF%CF%83%CF%84%CE%B1-%CE%BB%CE%B1%CE%B3%CE%BA%CE%AC%CF%81%CE%BD%CF%84-29-%CF%83%CE%B5%CF%80%CF%84%CE%B5%CE%BC%CE%B2%CF%81%CE%AF%CE%BF%CF%85-2010-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CF%80%CF%81%CF%89%CF%84%CE%BF%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%BB%CE%AE%CE%B8%CE%B7%CE%BA%CE%B5%C2%BB

No comments: