28.1.13

ΗΠΑ: Εκτίναξη 4,6% στις παραγγελίες διαρκών αγαθών

Αύξηση 4,6% σημείωσαν σε μηνιαία βάση οι παραγγελίες διαρκών αγαθών στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο, υπερβαίνοντας τις προσδοκίες της αγοράς, γεγονός που οφείλεται κυρίως στις μαζικές παραγγελίες για αεροσκάφη της Boeing.
Εάν εξαιρεθεί ο κλάδος μεταφορών, ο οποίος παρουσιάζει υψηλές διακυμάνσεις, παρατηρείται μικρότερη αλλά σημαντική άνοδος της τάξεως του 1,3%. Σε αυτό έχουν συμβάλει σε μεγάλο βαθμό οι παραγγελίες στρατιωτικού λογισμικού, όπως φαίνεται από τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ.
Σε επίπεδο βασικών κεφαλαιουχικών αγαθών σημειώθηκε οριακή άνοδος 0,2%, μετά από δύο διαδοχικούς μήνες δυναμικής ανόδου. Σε επίπεδο 12μήνου, η εν λόγω υποκατηγορία, η οποία θεωρείται βαρόμετρο των επενδύσεων στον ιδιωτικό τομέα, κατέγραψε οριακή πτώση 0,3%.
Σύμφωνα με πολλούς οικονομολόγους,  οι επιχειρήσεις περιόρισαν τις κεφαλαιουχικές τους δαπάνες προς τα τέλη του 2012 εν μέσω ανησυχιών για περικοπές των δημόσιων δαπανών και αύξηση της φορολογίας στο πλαίσιο του «δημοσιονομικού γκρεμού» στις ΗΠΑ.
«Παρατηρείται σημαντική ενίσχυση της εμπιστοσύνης», σχολιάζει στο Reuters ο Γουέιν Κόφμαν, αναλυτής της John Thomas Financial στη Νέα Υόρκη.

http://www.naftemporiki.gr/finance/story/533759

No comments: