31.1.13

Στη δίνη τραπεζικού σκανδάλου η Ιταλία

Η Banca Monte dei Paschi απέκρυψε ζημίες 720 εκατ., ενώ είχε λάβει στήριξη 3,9 δισ. ευρώ
Reuters
Το βράδυ της Δευτέρας, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, συνάντησε τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών, Βιτόριο Γκρίλι, στο Μιλάνο. Η αιτία της συνάντησης θα πρέπει να ήταν εξαιρετικά δυσάρεστη για τον Ντράγκι, αφού επρόκειτο για το μεγάλο σκάνδαλο της επίβλεψης της τράπεζας Monte dei Paschi, της τρίτης μεγαλύτερης ιταλικής τράπεζας, η οποία όπως αποκαλύπτεται απέκρυψε από την Τράπεζα της Ιταλίας ότι έχασε περίπου 720 εκατ. ευρώ σε συναλλαγές παραγώγων.
Η υπόθεση της Monte dei Paschi ήδη προκαλεί σοβαρούς τριγμούς στο οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο της Ιταλίας σχεδόν ένα μήνα πριν από τις ιταλικές βουλευτικές εκλογές. Την περασμένη εβδομάδα αποκαλύφθηκε ότι η προηγούμενη διοίκηση της Banca Monte dei Paschi απέκρυψε από την Τράπεζα της Ιταλίας την πληροφορία πως έχασε περίπου 720 εκατ. ευρώ από συναλλαγές με παράγωγα. Παράλληλα, η οικονομική επιβίωση της τράπεζας εξαρτάται από την παροχή οικονομικής βοήθειας, ύψους 3,9 δισ. ευρώ, την οποία ενέκρινε η Τράπεζα της Ιταλίας το περασμένο Σάββατο και αναμένεται να δοθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.
Πλήγμα για Ντράγκι Το πρόβλημα για τον κ. Ντράγκι είναι ότι ήταν διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας από το 2005 έως τα τέλη του 2011. Παράλληλα, σήμερα ο κ. Ντράγκι επιβλέπει τις εντατικές εργασίες που απαιτούνται προκειμένου η ΕΚΤ ν’ αναλάβει τον ρόλο της κεντρικής εποπτικής αρχής για τις τράπεζες της Ευρωζώνης. Επομένως, κατηγορίες ότι δεν επιτηρούσε σωστά μια ιταλική τράπεζα σίγουρα δεν είναι ευπρόσδεκτες στη Φρανκφούρτη. Χθες, ο κ. Γκρίλι καταθέτοντας στο ιταλικό κοινοβούλιο υπερασπίστηκε πλήρως την Τράπεζα της Ιταλίας έναντι της κατηγορίας ότι απέτυχε να επιτηρήσει αποτελεσματικά την Banca Monte dei Paschi. «Η επιτήρηση από την Τράπεζα της Ιταλίας ήταν η ενδεδειγμένη, ήταν συνεχής και προσεκτική και εντάθηκε με την πάροδο του χρόνου», είπε ο κ. Γκρίλι. Παράλληλα, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών υποστήριξε πως η Banca Monte dei Paschi δεν είναι ανάγκη να τεθεί υπό καθεστώς ειδικής διαχείρισης, καθώς η κανονιστική αρχή έχει αξιολογήσει θετικά την τράπεζα. Ο κ. Γκρίλι υποστήριξε ότι δεν έχει λάβει κάποια συγκεκριμένη προειδοποίηση για πρόβλημα σταθερότητας οιασδήποτε ιταλικής τράπεζας και ότι δεν θεωρεί πως απειλείται γενικότερα το ιταλικό τραπεζικό σύστημα. Παραδέχτηκε, όμως, ότι δεν υπήρξε επαρκής διασπορά κινδύνου στις επενδύσεις της Banca Monte dei Paschi.
Η υψηλή τιμή της Antonveneta Η δεύτερη πτυχή του σκανδάλου Banca Monte dei Paschi αφορά την εξαγορά της τράπεζας Antonveneta το 2007 έναντι τιμήματος εννέα δισ. ευρώ, λίγες εβδομάδες πριν ξεσπάσει στις ΗΠΑ η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Το τίμημα κρίθηκε τότε υπερβολικό από την αγορά και σχετίζεται σε σημαντικό βαθμό με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η τράπεζα. Η Antonveneta είχε αγοραστεί λίγους μήνες πριν από την εξαγορά της από την Banca Monte dei Paschi από την ισπανική τράπεζα Santander ένατι 6,6 δισ. ευρώ. Ο κ. Ντράγκι αντιμετωπίζει εδώ και καιρό ερωτήματα σχετικά με το υψηλό τίμημα εξαγοράς της Antonveneta.
Μετά την εξαγορά ο κ. Ντράγκι είχε υποστηρίξει πως η Banca Monte dei Paschi πρέπει να επανακεφαλαιοποιηθεί, ωστόσο είχε πει ότι δεν διέκρινε οτιδήποτε ύποπτο στην εξαγορά και στο τίμημα που πληρώθηκε. Σύμφωνα όμως με πληροφορίες του Reuters, οι ιταλικές δικαστικές αρχές εξετάζουν τώρα το εάν δόθηκαν μίζες κατά την εξαγορά της τράπεζας. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Ντράγκι σίγουρα θέλει να αποφύγει την εμπλοκή του στην υπόθεση της Monte dei Paschi.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_2_30/01/2013_509487

No comments: