29.1.13

Δεκαετές πλάνο για την ελληνική οικονομία

Την εκπόνηση δεκαετούς πλάνου για την ελληνική οικονομία ανέθεσαν ο Γιάννης Στουρνάρας και ο Κωστής Χατζηδάκης στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) και στο Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) κατά τη διάρκεια σύσκεψης των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξη.
Όπως ανακοίνωσε ο κ. Στουρνάρας, μετά τη σύσκεψη, η μελέτη θα αφορά τρία ζητήματα:
-Πώς θέλουμε να είναι η ελληνική οικονομία το 2020. Αυτό αφορά τα μακροοικονομκά στοιχεία.
-Ποιοι κλάδοι θα τραβήξουν το «κάρο» της ανάπτυξης τα επόμενο χρόνια μέχρι το 2020.
-Με τι τρόπο θα φτάσουμε εκεί, στο ιδανικό.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών αυτό γίνεται για να διαπιστωθεί πώς πρέπει να είναι το αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας και το νέο ΕΣΠΑ.
Πάντως ο ίδιος διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται για μια ακαδημαϊκή μελέτη αλλά για έναν «οδηγό» για την κυβέρνηση και τις αγορές.
Από την πλευρά του ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι το ΕΣΠΑ θα πρέπει να ενταχθεί στη λογική ενός συνολικού σχεδιασμού με όλους τους περιορισμούς που έχει από τη φύση του και τους κοινοτικούς κανονισμούς.
«Δεν είμαστε  κατευθυνόμενη οικονομία. Επομένως δεν πάμε να υποδείξουμε στον κάθε επιχειρηματία τι θα κάνει. Κατά βάση πάμε να δούμε πώς θα αξιοποιήσουμε με τα αναπτυξιακά εργαλεία που έχει στη διάθεσή του το κράτος, όπως είναι το ΕΣΠΑ, ο αναπτυξιακός νόμος, το ΕΤΕΑΝ κτλ, με τον καλύτερο τρόπο».
Επιπλέον, ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι ζητούμενο είναι να αντιμετωπιστούν τα όποια διοικητικής φύσεως προβλήματα υπάρχουν, τα οποία δημιουργούν πρόβλημα στις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα, ώστε να διευκολυνθεί η ανάπτυξη.
Παράλληλα εξήγησε πως δεν θα δοθεί καμία κατεύθυνση στους επιχειρηματίες αφού στόχος είναι να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας που δημιουργείται από τη γραφειοκρατία και να συνδυαστεί αυτή η προσπάθεια με τα αναπτυξιακά εργαλεία.
Ο χρονικός ορίζοντας για τα αποτελέσματα της μελέτης θα είναι περίπου πέντε μήνες.

http://www.naftemporiki.gr/finance/story/533949

________________________________________

2013 Mάιος
έως το 2020
είναι βέβαιο ότι κάνει δεκαετία

πλάνο
παλαιότερα σχέδιο
σήμερα δεν υπάρχει
πρέπει να φτιάξουμε


 

No comments: