28.1.13

Ανησυχίες για τριπλή ύφεση στη Βρετανία - Σε ύφεση για έκτο συνεχόμενο τρίμηνο η ισπανική οικονομία

To τελευταίο τρίμηνο του 2012 η οικονομία της Βρετανίας επιβραδύνθηκε απροσδόκητα 0,3%, επαναφέροντας στο προσκήνιο τις ανησυχίες για μία πρωτόγνωρη μετά το 1950 τριπλή ύφεση. Η κάμψη αυτή έρχεται σε αντίθεση με την αύξηση 0,9% του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο. Η ύφεση θα επανέλθει, εάν και το τρέχον τρίμηνο η οικονομία περισταλεί. Εντούτοις, οι ελπίδες για ανάκαμψη φθίνουν ειδικά μετά τις δριμείες καιρικές συνθήκες στην αρχή του 2013, οι οποίες απέτρεψαν τους καταναλωτες από αγορές.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_26/01/2013_509226

Η ύφεση στην Ισπανία επεκτάθηκε σημαντικά τους τελευταίους μήνες του 2012 καθώς η οικονομία συρρικνώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό από τότε που άρχισε η ύφεση. Η επιδείνωση της ύφεσης αποδίδεται κατά κύριο λόγο στη μείωση της εσωτερικής ζήτησης, η οποία με τη σειρά της προκλήθηκε από τα μέτρα λιτότητας που λαμβάνει η κυβέρνηση Ραχόι προκειμένου να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που παρουσίασε χθες η Τράπεζα της Ισπανίας, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,6% το τέταρτο τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο. Ηταν το έκτο συνεχόμενο τρίμηνο που καταγράφεται ύφεση στην ισπανική οικονομία.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ισπανίας, το ΑΕΠ πιθανότατα μειώθηκε κατά 1,3% το 2012, καθώς οι αυξήσεις φόρων και οι περικοπές δημόσιων δαπανών επηρέασαν αρνητικά την οικονομική δραστηριότητα. Σε ετήσια βάση, η ισπανική οικονομία συρρικνώθηκε το τέταρτο τρίμηνο του 2012 κατά 1,7%, ενώ το τρίτο τρίμηνο είχε μειωθεί κατά 1,6% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2011. «Οι αριθμοί είναι λίγο καλύτεροι απ’ όσο περιμέναμε, ωστόσο επιβεβαιώνουν ότι η οικονομία βρίσκεται σε πολύ άσχημη κατάσταση», σχολίασε στο Reuters ο Σίλβιο Περούτσο, οικονομολόγος της Nomura. Η ισπανική κυβέρνηση ελπίζει πως η οικονομία θα περάσει σε φάση ανάκαμψης πριν από το τέλος του 2013, ωστόσο πολλοί οικονομικοί αναλυτές παραμένουν επιφυλακτικοί.
«Αναμένουμε συρρίκνωση του ΑΕΠ στον ίδιο βαθμό για το πρώτο τρίμηνο του 2013 και διατήρηση της μείωσης στη διάρκεια του έτους», εκτίμησε ο Σίλβιο Περούτσο. Η μείωση του ΑΕΠ στο τέλος του 2012 εξηγείται, εν μέρει, από την αύξηση του ΦΠΑ στο τρίτο τρίμηνο, αλλά και από την κατάργηση του δώρου Χριστουγέννων για τους δημοσίους υπαλλήλους.
Ιταλία Εν τω μεταξύ, η Ιταλία κατέγραψε τον Δεκέμβριο του 2012 εμπορικό πλεόνασμα ύψους 3,3 δισ. ευρώ με τις χώρες εκτός Ε.Ε., ανακοίνωσε χθες η ιταλική στατιστική υπηρεσία. Τον Δεκέμβριο του 2011 το εμπορικό πλεόνασμα ήταν 2,1 δισ. ευρώ. Αναλυτικότερα, οι συνολικές εξαγωγές τον Δεκέμβριο του 2012 αυξήθηκαν κατά 1,5%, σε ετήσια βάση, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 7%. Στο σύνολο του 2012 κατέγραψε εμπορικό πλεόνασμα ύψους 2 δισ. ευρώ με χώρες εκτός Ε.Ε. Αν δεν υπήρχαν οι εισαγωγές σε ενεργειακά προϊόντα, το ιταλικό εμπορικό πλεόνασμα θα έφτανε τα 64,2 δισ. ευρώ, γεγονός που καταδεικνύει την ισχυρή εξάρτηση της ιταλικής οικονομίας από τις ενεργειακές εισαγωγές.
Πορτογαλία Στον άλλο αδύναμο μεσογειακό κρίκο της Ευρωζώνης, την Πορτογαλία, σημειώθηκε υψηλή ζήτηση στην πρώτη δημοπρασία ομολόγων της Πορτογαλίας μετά το 2011, όταν είχε αποκλειστεί από τις αγορές και αναγκάστηκε να ζητήσει οικονομική βοήθεια από την τρόικα για τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού της. Η ζήτηση για τα κρατικά ομόλογα με λήξη τον Οκτώβριο του 2017 ήταν πέντε φορές υψηλότερη, με αποτέλεσμα να καταγράφεται μεγάλη πτώση των αποδόσεων, δηλαδή του κόστους δανεισμού της Πορτογαλίας, στη δευτερογενή αγορά. Η ζήτηση διαμορφώθηκε στα 10 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας τη συνολική αξία των πορτογαλικών ομολόγων, που περιοριζόταν μόνο στα 2 δισ. ευρώ.





http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_26/01/2013_509146

 

No comments: