31.1.13

Ίσως φέτος λήξει η εξαιρετική μεταβλητότητα της αγοράς

Ενδείξεις σταθεροποίησης στην Ευρωζώνη από το δεύτερο εξάμηνο του 2012, όπως αυτό αποτυπώνεται ξεκάθαρα στην αγορά ισπανικών ομολόγων, διαπιστώνει ο οίκος Standard & Poor΄s, έπειτα από τρία χρόνια οικονομικών, χρηματοοικονομικών και δημοσιονομικών πιέσεων στην περιοχή και ιδιαίτερα στη λεγόμενη "περιφέρεια".

Σε έκθεσή του ο οίκος επισημαίνει πως τα τελευταία τρία χρόνια οι πιστωτικές αγορές είχαν σχεδόν αποκλείσει την Ισπανία. Ωστόσο οι Ευρωπαίοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έλαβαν μια σειρά από μέτρα το 2012 που φαίνεται ότι έχουν αρχίσει να αποκαθιστούν την εμπιστοσύνη της αγοράς στην ευρωπαϊκή οικονομία. Την προηγούμενη εβδομάδα μάλιστα η Ισπανία πούλησε δεκαετή ομόλογα αξίας 7 δισ. ευρώ, με την έκδοση να υπερκαλύπτεται κατά τρεις φορές. "Οι αποδόσεις των ομολόγων και τα πιστωτικά spread έχουν αρχίσει να πλησιάζουν σε επίπεδα που είναι συμβατά με την αξιολόγηση ΒΒΒ της πιστοληπτικής ικανοτητας της χώρας", σημειώνει η S&P.

Σύμφωνα με τον οίκο, το 2013 θα μπορούσε να σηματοδοτήσει το τέλος της εξαιρετικής μεταβλητότητας της αγοράς που έχει επηρεάσει την Ευρωζώνη. Η πρόσβαση της Ισπανίας στις ομολογιακές αγορές έχει βελτιωθεί σημαντικά σε σχέση με πέντε μήνες πριν. Φυσικά -προειδοποιεί ο οίκος- οι ομολογιακές αγορές μπορούν να αλλάξουν κατεύθυνση εν μια νυκτί, αλλά για την ώρα η εμπιστοσύνη ενισχύεται.

http://www.capital.gr/news.asp?id=1720072

No comments: