30.1.13

Επιτάχυνση της συρρίκνωσης (ύφεσης) στην Ισπανία

Με τον μεγαλύτερο ρυθμό του έτους συρρικνώθηκε η ισπανική οικονομία το δ’ τρίμηνο του 2012, εξαιτίας των δραστικών δημοσιονομικών περικοπών και της εκτίναξης της ανεργίας που οδήγησαν σε σημαντική μείωση των δαπανών.
Το ισπανικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,7% σε τριμηνιαία βάση, έναντι μείωσης 0,3% το γ’ τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας (INE). Σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2011, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 1,8%, ενώ για το σύνολο του 2012 η ύφεση διαμορφώθηκε στο 1,37%.
Σύμφωνα με τον Χοσέ Λουίς Μαρτίνες από τη Citigroup, μετά από αυτές τις σημαντικές μειώσεις του ΑΕΠ, επιδεινώνονται οι προοπτικές της ισπανικής οικονομίας για τα δύο πρώτα τρίμηνα του τρέχοντος έτους. «Το ερώτημα είναι κατά πόσο η βελτίωση των συνθηκών στην αγορά μπορεί να αμβλύνει τις μειώσεις, αλλά είναι πολύ νωρίς ακόμη για να το πούμε αυτό», σχολιάζει στο Reuters.
Οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν κατά 10,7% τον Δεκέμβριο σε ετήσια βάση, υπερβαίνοντας τις προσδοκίες των αναλυτών, ενώ οι χορηγήσεις στεγαστικών δανείων μειώθηκαν κατά 32% τον Νοέμβριο, ποσοστό διπλάσιο από τον προηγούμενο μήνα. Το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις ισπανικές τράπεζες έφθασε στο 11,4% τον Νοέμβριο.
Η Τράπεζα της Ισπανίας ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η εγχώρια ζήτηση ενδέχεται να μειώθηκε έως και 3,9% το 2012 σε σχέση με το προηγούμενο έτος - μείωση σχεδόν διπλάσια σε σχέση με το 2011 - εξαιτίας της δραστικής λιτότητας. Η τελευταία δέσμη μέτρων που επέβαλε η κυβέρνηση Ραχόι περιλάμβανε περικοπή των μισθών στο δημόσιο και των επιδομάτων ανεργίας, καθώς και αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ.
Το ΔΝΤ προβλέπει για εφέτος ύφεση 1,5% της ισπανικής οικονομίας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητήσει χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων της Ισπανίας -για τέταρτη φορά μέσα σε ένα χρόνο- καθώς η ανεργία στη χώρα έχει εκτιναχθεί σε 26%.
Πηγή: ΑΜΠΕ - Reuters
 http://www.naftemporiki.gr/finance/story/534757

No comments: