12.1.13

Η υψηλή ζήτηση τροφοδοτεί την άνοδο των τιμών στην Τουρκία

Κατά 12% αυξήθηκαν οι τιμές των νεόδμητων κατοικιών στην Τουρκία στη διάρκεια του 2012, καθώς σύμφωνα με έρευνα της Gyoder, η οποία εκπροσωπεί τις τουρκικές εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητα, η ζήτηση ήταν ιδιαίτερα υψηλή, τροφοδοτούμενη και από ξένους αγοραστές. Οι τελευταίοι θεωρούν την αγορά της γειτονικής χώρας ελκυστικό προορισμό για την εκμετάλλευση κατοικιών, δηλαδή την απόκτηση ακινήτων με στόχο την ενοικίαση σε τρίτους Σύμφωνα με τους ερευνητές, η αγορά της Τουρκίας θεωρείται πλέον ώριμη και σταθερή, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία σταθερής ανάπτυξης, κατά τη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας. Σημαντικό μερίδιο σε αυτή την εξέλιξη έχει διαδραματίσει και η εξάλειψη του σημαντικού επενδυτικού κινδύνου, που συνόδευε την τουρκική αγορά ακινήτων τα προηγούμενα χρόνια και αφορούσε την ύπαρξη υψηλού πληθωρισμού. Δεδομένου ότι το χρέος του Δημοσίου έχει τεθεί υπό έλεγχο και δεν ξεπερνά το 40% του ΑΕΠ, ποσοστό χαμηλότερο τόσο από τη Γερμανία όσο και από τη Γαλλία, ο επενδυτικός κίνδυνος έχει πλέον εκλείψει.
Σύμφωνα με την Gyoder, οι ξένες επενδύσεις στην αγορά ακινήτων της Τουρκίας αναμένεται να εκτοξευτούν από τα περίπου 2,5 δισ. δολάρια σήμερα, σε 10 δισ. δολάρια ετησίως, τα αμέσως επόμενα χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις αρχές του 2012, η Κωνσταντινούπολη κατετάγη στην πρώτη θέση παγκοσμίως, όσον αφορά τις επενδύσεις και την ανάπτυξη ακινήτων, με βάση σχετική έρευνα της PriceWaterHouseCoopers και του Urban Land Institute. Το επενδυτικό ενδιαφέρον στην αγορά κατοικίας περιστρέφεται γύρω από ακίνητα, όπως παραθαλάσσιες βίλες και διαμερίσματα σε τουριστικές περιοχές της χώρας, ενώ σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της ζήτησης από το εξωτερικό, διαδραμάτισε και το άνοιγμα της αγοράς σε επενδυτές από τη Μέση Ανατολή και τη Ρωσία, καθώς η κυβέρνηση κατάργησε τους ισχύοντες περιορισμούς.
Πλέον, η ζήτηση αρχίζει να επεκτείνεται και σε άλλες κατηγορίες ακινήτων, πέραν των οικιστικών, με τα ξενοδοχεία και τα ακίνητα εισοδήματος (γραφεία, εμπορικά κέντρα) να βρίσκονται στο στόχαστρο της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας. Σύμφωνα με μεσιτικά γραφεία, το 2013 αναμένεται να χαρακτηριστεί από τη μεγάλη ζήτηση για αγορά οικοπέδων σε προνομιακές τοποθεσίες, αν και ήδη έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές τέτοιες κινήσεις τα προηγούμενα χρόνια, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν πλέον πολλές επιλογές.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_12/01/2013_507559

No comments: