29.1.13

Σημάδια κόπωσης στο ράλι των ελληνικών ομολόγων

"Ξεθυμαίνει" το ράλι που ξεκίνησε από τον Ιούνιο στα ελληνικά ομόλογα, οδηγώντας σε τετραπλασιασμό της τιμής τους, με τους επενδυτές να αποτιμούν σε ένα βαθμό το σενάριο εξόδου από το ευρώ, αναφέρουν επενδυτές ομολόγων.

Η απόδοση του τίτλου έχει μειωθεί κατά 65% από το 30%, επίπεδα στα οποία διαμορφώνονταν πριν τις εκλογές του Ιουνίου. Η τιμή του τίτλου διαμορφώνεται σήμερα στο 55, με την απόδση στο 10,17% και το spread έναντι του γερμανικού ομολόγου αναφοράς να υποχωρεί στις 849 μονάδες βάσης.

Οι ανησυχίες για έξοδο από το ευρώ έχουν υποχωρήσει, αλλά για να συνεχιστεί το ράλι θα πρέπει να απομακρυνθεί εντελώς το ενδεχόμενο, κάτι που οι επενδυτές χαρακτηρίζουν πρόωρο, αναφέρεται σε σχετικό θέμα του Reuters. 

Ο προβληματισμός των επενδυτών σχετίζεται με τα μέτρα λιτότητας και το ενδεχόμενο επιδείνωσης των κοινωνικών ταραχών, κάτι που θα άνοιγε το δρόμο για κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και σε επαναφορά των σεναρίων εξόδου από το ευρώ, αναφέρουν.

"Υπάρχει ακόμη σημαντικό πολιτικό ρίσκο εν μέσω περαιτέρω περικοπών δαπανών που θα υλοποιηθούν εφέτος και εάν υπάρξουν πολιτικές αναταράξεις, οι συζητήσεις για Grexit θα επανέλθουν", αναφέρει ο Julian Adams, CEO της Adelante Asset Management, ο οποίος δήλωσε ότι αποκόμισε κέρδη 100% από θέσεις σε ελληνικά ομόλογα πέρυσι.

Η εταιρία Exotix που διαχειρίζεται επενδύσεις ομολόγων πολύ υψηλού ρίσκου (distressed), τοποθετεί τη "δίκαιη" μέση τιμή των ελληνικών ομολόγων περίπου στα 40 σεντς στο ευρώ, χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα, υποδηλώνοντας απόδοση περίπου 11%.

Οι τρέχουσες τιμές των τίτλων αντανακλούν πιθανότητα εξόδου από το ευρώ στο 25% με βάση τα μοντέλα της Exotix και ο οικονομολόγος της εταιρίας Gabriel Sterne, που πρότεινε αγορές ελληνικών τίτλων το 2012, πλέον προτείνει πώληση των τίτλων.

"Η άποψή μου βασίζεται κυρίως σε πολιτικά και κοινωνικά ρίσκα. Με όποιον και να μιλήσεις στην Ελλάδα, σου λέει ότι αισθάνεται σαν να αποτελεί μέρος κοινωνικού πειράματος", υπογράμμισε ο κ. Sterne.     

Εάν η Ελλάδα αποχωρήσει από το ευρώ, η απόδοση του τίτλου θα πρέπει να ενισχυθεί προς το 24% ενώ εάν η Ελλάδα διασφαλίσει την παραμονή της στο ευρώ και επιστρέψει στην ανάπτυξη, οι αποδόσεις θα πρέπει να υποχωρήσουν προς το 6,8%. 

Μια ένδειξη ότι το ράλι ενδέχεται να έχει φθάσει στο τέλος του ή να αντιστραφεί έρχεται από τους όγκους συναλλαγών, υπογραμμίζουν οι αναλυτές.

Οι συναλλαγές στα ελληνικά ομόλογα έφθασαν στα ανώτατα επίπεδα λίγο πριν την επαναγορά χρέους, στις αρχές Δεκεμβρίου. Το Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο οι συναλλαγές ανέρχονταν περίπου στα 100 εκατ. ευρώ το μήνα, ενώ τον Ιανουάριο ο όγκος υποχώρησε στα 56 εκατ. ευρώ ενώ σε έξι συνεδριάσεις υπήρχε μηδενικός όγκος συναλλαγών.

http://www.euro2day.gr/news/market/123/articles/754547/Article.aspx

No comments: