30.1.13

(μα τόσο απρογραμμάτιστη) Εφ΄όλης της ύλης η συζήτηση Σαμαρά – Ερντογάν στο Κατάρ

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε μία απρογραμμάτιστη, αλλά εφ' όλης της ύλης, 40λεπτη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, στο ξενοδοχείο, όπου διαμένουν και οι δύο, στην πρωτεύουσα Ντόχα του Κατάρ. Οι δύο ηγέτες έθεσαν μια σειρά από ζητήματα, που θα συζητήσουν περαιτέρω στη συνάντηση του Ελληνοτουρκικού Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας που θα γίνει στην Άγκυρα στις 5 Μαρτίου.
Συνάντηση σαμαρά - Ερντογάν στο Κατάρ. Φωτο: ΑΜΠΕ Συνάντηση σαμαρά - Ερντογάν στο Κατάρ. Φωτο: ΑΜΠΕ

Σε ερώτηση για τη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας,  ο κ. Σαμαράς είπε ότι είναι σαφές πως υπάρχουν προβλήματα στις σχέσεις των δύο χωρών, αλλά και η θέληση να συζητηθούν και να επιλυθούν.
Ο πρωθυπουργός επισκέπτεται τη Ντόχα, την Τρίτη και την Τετάρτη, με στόχο να αναθερμάνει τις διμερείς σχέσεις, μετά την απόσυρση από το Κατάρ του επενδυτικού ενδιαφέροντος για την ανάπλαση στο Ελληνικό.
Οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν για πολλά θέματα, με πρώτο από όλα το θέμα των αποκρατικοποιήσεων. Για τις ιδιωτικοποιήσεις ο Τ. Ερντογάν είπε στον έλληνα πρωθυπουργό "να προχωρήσει, γιατί με αυτό το τρόπο σώθηκε και η Τουρκία από την οικονομική κρίση", ενώ εκδήλωσε το ενδιαφέρον του για τουρκικές επενδύσεις στην Ελλάδα.
Ο τούρκος πρωθυπουργός έθεσε το θέμα της αναγκαιότητας κατασκευής τεμένους, προσφέρθηκε μάλιστα να χρηματοδοτήσει το έργο, όμως ο κ. Σαμαράς τόνισε πως αυτό είναι κάτι που έχει αναλάβει η ελληνική πολιτεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο έλληνας πρωθυπουργός έθεσε και το θέμα των δικαιωμάτων στον θαλάσσιο χώρο.
Επίσης, ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε στο θέμα των ιεροδιδασκάλων (ιμάμηδων) στη Θράκη και ζήτησε να αποσυρθεί η τροπολογία του υπουργείου Παιδείας, με την οποία θα μπορούν να προσλαμβάνονται από το Ελληνικό Δημόσιο ιεροδιδάσκαλοι για τη διδασκαλία του Κορανίου στα τεμένη της Θράκης.
Τέλος, οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν να συναντηθούν ξανά, στις 5 Μαρτίου, στην ευρεία διακυβερνητική διάσκεψη στην Άγκυρα, όπου μαζί με τον κ. Σαμαρά θα μεταβούν για να συμμετάσχουν και αρκετοί Έλληνες υπουργοί.
Στις 19:00 ο Α. Σαμαράς συναντήθηκεμε τον πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ, Σεΐχη Χαμάντ μπιν Γιασίμ μπιν Τζαμπρ αλ Θάνι (Hamad bin Jassim bin Jabr Al Thani) και ακολούθησε υπογραφή διακρατικής πολιτιστικής συμφωνίας.
Τι λένε τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης για την συνάντηση
Στις 5 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα η συνεδρίαση του Ελληνοτουρκικού Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας με την παρουσία και του έλληνα πρωθυπουργού, δήλωσε στη Ντόχα μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Αναντολού» αναφέρει ότι ο Ερντογάν έθεσε θέμα μειονότητας στη Θράκη και έδωσε συμβουλές στον Έλληνα πρωθυπουργό. Τα μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας υποστηρίζουν ότι κατά τη συνάντηση συζητήθηκε και το ζήτημα του τεμένους στην Αθήνα.
Το πρακτορείο «Αναντολού» μεταδίδει την πληροφορία ότι κατά τη συνάντηση ο Ερντογάν «έδωσε συμβουλές στον κ. Σαμαρά σχετικά με την ελευθερία λατρείας και τα ευαγή ιδρύματα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης, καθώς και για τα μέτρα που περιορίζουν την απόκτηση ακινήτων και το νόμο σχετικά με το διορισμό 240 δασκάλων για το μάθημα των θρησκευτικών στη μειονότητα».
Η εφημερίδα «Χουριέτ» στην ιστοσελίδα της αναφέρει ότι σε δηλώσεις του ο ίδιος ο Ερντογάν είπε πως η συνεδρίαση του Ελληνοτουρκικού Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας «θα πραγματοποιηθεί στις 5 Μαρτίου στην Άγκυρα» και σημείωσε: «Κατά τη συνάντηση μου είπε πως πέρασε από τη Βουλή ο νόμος για την κατασκευή του τεμένους κι εγώ του είπα πως δεν είναι ανάγκη να το κατασκευάσετε εσείς, μπορούμε να το κάνουμε κι εμείς. Αρκεί οι μουσουλμάνοι που θα πηγαίνουν στην Αθήνα να έχουν χώρο λατρείας. Ο κ. Σαμαράς επέδειξε θετική στάση».

___________________________________________

  το ΑΜΠΕ έγραφε τη Παρασκευή

 Συνάντηση με τον Τ. Εργογάν είχε ο Γ. Παπανδρέου

Συνάντηση Ερντογάν - Παπανδρέου (φωτογραφία αρχείου)

Με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε το απόγευμα στην Κωνσταντινούπολη ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου. Η συνάντηση έγινε στο γραφείο του Τούρκου πρωθυπουργού, μετά από πρόσκληση που απηύθυνε στον κ. Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν νωρίτερα.
Ο κ. Παπανδρέου βρίσκεται από χθες στην Κωνσταντινούπολη προσκεκλημένος του Global Relations Forum και μίλησε στην ετήσια γενική του συνέλευση.
Στη συνάντησή οι κ.κ. Παπανδρέου και Ερντογάν αντάλλαξαν απόψεις για τις εξελίξεις, διεθνώς και στην ευρύτερη περιοχή μας, με έμφαση τη Συρία, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και ειδικότερα το Μάλι. Επίσης, συζήτησαν για τις εξελίξεις στις δύο χώρες, την προετοιμασία της συνεδρίασης του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, που θα γίνει στην Τουρκία αυτή τη φορά -η πρώτη συνεδρίαση είχε πραγματοποιηθεί τον Μάιο του 2010, στην Αθήνα-, όπως και τις δυνατότητες οικονομικής συνεργασίας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, καθώς ο Γιώργος Παπανδρέου απόψε θα μιλήσει στην Ετήσια Συνέλευση του GLOBAL RELATIONS FORUM, όπου θα παρίστανται και οικονομικοί παράγοντες της γειτονικής χώρας.
Γιώργος Παπανδρέου και Ταγίπ Ερντογάν έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στις εξελίξεις στην ΕΕ και στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.


ΤΟΣΟ ΑΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΗ ΗΤΑΝ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΑΜΑΡΑ!!!

το γράφει  
επάνω
"Οι δύο ηγέτες έθεσαν μια σειρά από ζητήματα, που θα συζητήσουν περαιτέρω στη συνάντηση του Ελληνοτουρκικού Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας που θα γίνει στην Άγκυρα στις 5 Μαρτίου. "

κάτω
"Στη συνάντησή οι κ.κ. Παπανδρέου και Ερντογάν αντάλλαξαν απόψεις για τις εξελίξεις, διεθνώς και στην ευρύτερη περιοχή μας, με έμφαση τη Συρία, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και ειδικότερα το Μάλι. Επίσης, συζήτησαν για τις εξελίξεις στις δύο χώρες, την προετοιμασία της συνεδρίασης του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, που θα γίνει στην Τουρκία αυτή τη φορά"

υ.γ. Μάρτιο και αυτό

No comments: