3.1.13

Τράπεζες: Σπάνε… κοντέρ οι ΑΜΚ!

Σε υψηλότερες αυξήσεις κεφαλαίου, σε σχέση με αυτές που περίμενε η αγορά, ενδέχεται να προχωρήσουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, ενώ πίσω πάει και το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της ανακεφαλαιοποίησης, καθώς θεωρείται δύσκολο μέχρι το τέλος Απριλίου να έχουν ολοκληρωθεί τρεις αυξήσεις κεφαλαίου.

Το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών των εγχώριων τραπεζών ανέρχεται, σύμφωνα με την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας, σε 40,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 27,5 δισ. αντιστοιχούν στις τέσσερις συστημικές τράπεζες (ΕΤΕ 9,75 δισ., Alpha 4,57 δισ., Eurobank 5,83 δισ. και Πειραιώς 7,3 δισ.).

Παρότι το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες ήταν περίπου αναμενόμενο, προκύπτουν σημαντικές αλλαγές ως προς την κατανομή των κεφαλαίων. Πόσα κεφάλαια, δηλαδή, θα αντλήσουν μέσω ΑΜΚ και πόσα μέσω της έκδοσης υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολογιών (CoCos).

Πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων β΄ και γ΄ τριμήνου των τραπεζών και την έκθεση της ΤτΕ, οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα προχωρούσαν σε αυξήσεις κεφαλαίου συνολικού ύψους 18 - 19 δισ. ευρώ. Τώρα, οι ΑΜΚ υπολογίζεται ότι θα κινηθούν πέριξ των 21 δισ. ευρώ για μια σειρά λόγους. 
 
Ο βασικότερος εξ αυτών είναι οι αυξημένες επισφάλειες και η ανάγκη για σχηματισμό υψηλότερων προβλέψεων, που φάνηκε ήδη στα αποτελέσματα β΄ και γ΄ τριμήνου.

Οι τράπεζες αναγκάστηκαν να αυξήσουν σημαντικά τις προβλέψεις τους, εξέλιξη που σε συνδυασμό με τις δυσθεώρητες ζημίες που έγραψαν από το PSI+, τη διετία 2011-12, επιδείνωσε σημαντικά την καθαρή τους θέση. Χαρακτηριστικό είναι ότι και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες στις 30/9/2012 εμφάνιζαν αρνητική εμπράγματη καθαρή θέση.

Τα αρνητικά ίδια κεφάλαια, σε συνδυασμό με τον μη υπολογισμό του αναβαλλόμενου φόρου στο πρωτοβάθμιο κεφάλαιο (Core Tier I 6%), αυξάνουν το ύψος των ΑΜΚ, ιδιαίτερα στο σχήμα Εθνικής - Eurobank.

Από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες μόνο η διοίκηση της Πειραιώς προέβη στην τηλεδιάσκεψη, η οποία ακολούθησε τα αποτελέσματα 9μήνου, σε εκτίμηση για το ύψος της αύξησης κεφαλαίου την οποία θα χρειαστεί.

Ειδικότερα, προέβλεψε ότι η ΑΜΚ της Πειραιώς θα ανέλθει τουλάχιστον σε 5,4 δισ. ευρώ και κατ' αντιστοιχίαν η ελάχιστη συμμετοχή για τους ιδιώτες διαμορφώνεται σε 540 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 170 εκατ. θα τοποθετηθούν από τη Societe Generale.

Στην Alpha Bank, αν συνυπολογιστεί στην εμπράγματη καθαρή θέση και η Εμπορική, το ποσό της αύξησης κεφαλαίου που απαιτείται, προκειμένου το Core Tier I να ανέλθει στο 6%, διαμορφώνεται, σύμφωνα με αναλυτές, στο 1,1 - 1,2 δισ. ευρώ. Αν δεν συνυπολογιστεί η Εμπορική, η ΑΜΚ εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 2,95 δισ. ευρώ, χωρίς να μεταβάλλονται οι συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες (4,57 δισ. ευρώ).

Τα πράγματα είναι σαφώς πιο δύσκολα για την Εθνική. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ΕΤΕ θα χρειαστεί να προχωρήσει σε ΑΜΚ, το ύψος της οποίας θα προσεγγίζει το σύνολο των κεφαλαιακών της αναγκών (9,75 δισ. ευρώ) και αυτό λόγω της σημαντικής επιδείνωσης στην εμπράγματη καθαρή της θέση.

Τέλος, στη Eurobank το ύψος της ΑΜΚ εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 4,7 δισ. από τα 5,8 δισ. ευρώ των συνολικών κεφαλαιακών της αναγκών.


Επικαιροποίηση των κεφαλαιακών αναγκών με τα νέα business plans;
Τραπεζικοί κύκλοι αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο οι συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες και επομένως το ύψος των ΑΜΚ να αναθεωρηθούν επί τα χείρω με βάση τα επικαιροποιημένα επιχειρηματικά σχέδια (business plans).

Ως γνωστόν, οι τράπεζες, που προχώρησαν ή δρομολογούν εξαγορές και απορροφήσεις στοιχείων ενεργητικού (Alpha, Πειραιώς, Εθνική), θα πρέπει να υποβάλουν αναθεωρημένα business plans, τα οποία καλείται να εγκρίνει η Τράπεζα της Ελλάδος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα business plans κάποιων από αυτές θα προβλέπουν υψηλότερες επισφάλειες από εκείνες που έβγαλε το δυσμενές σενάριο της BlackRock για το εν Ελλάδι χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων, εκτίμηση που εφόσον γίνει αποδεκτή από τη ρυθμιστική αρχή θα οδηγήσει σε ανοδική αναθεώρηση των κεφαλαιακών αναγκών και επομένως και της ΑΜΚ.

Τραπεζικά στελέχη θεωρούν ότι με τον τρόπο αυτό θα θωρακιστούν κεφαλαιακά οι τράπεζες και θα διαλυθεί κάθε αμφισβήτηση για το αν είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις ενός ιδιαίτερα απαιτητικού περιβάλλοντος.

Με δεδομένο πάντως ότι μόλις πρόσφατα ανακοινώθηκαν οι κεφαλαιακές ανάγκες από την Τράπεζα της Ελλάδος για τον υπολογισμό των οποίων ελήφθη υπ' όψιν το δυσμενές σενάριο της BlackRock, καθώς και επικαιροποιημένες με βάση την εξέλιξη των επισφαλειών εκτιμήσεις, παράγοντες της αγοράς θεωρούν ότι δύσκολα θα υπάρξει νέα επικαιροποίηση, τουλάχιστον για τους επόμενους δύο-τρεις μήνες.


Θα τραβήξουν πέραν του Απριλίου οι ΑΜΚ
Πάντως, το ίδιο το χρονοδιάγραμμα της ανακεφαλαιοποίησης γρήγορα θα υποστεί... επιμήκυνση. Είναι βέβαιο ότι οι τρεις συστημικές τράπεζες δεν θα προλάβουν να ολοκληρώσουν τις αναγκαίες αυξήσεις κεφαλαίου ως το τέλος Απριλίου.
Από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες μόνο το Δ.Σ. της Alpha Bank έχει λάβει εξουσιοδότηση από τη γενική συνέλευση για να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου, ενώ εκκρεμεί ακόμη η έγκριση της δημόσιας προσφοράς της Εθνικής στους μετόχους της Eurobank.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η δημόσια προσφορά θα εγκριθεί εντός του μήνα και θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στον Φεβρουάριο. Με βάση το παραπάνω χρονοδιάγραμμα, η ΑΜΚ της Εθνικής τοποθετείται μετά τον Απρίλιο.
 
http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/748865/Article.aspx
 
____________________________________________
 
απόλυτα αναμενόμενες οι επισημάνσεις
 

No comments: