31.1.13

Ουγγαρία: "Σνομπάρει" το ΔΝΤ και εκδίδει ομόλογο - Ορμπάν: Η Ουγγαρία δεν έχει ανάγκη να δανειστεί από το ΔΝΤ και την Ε.Ε.

Η Ουγγαρία σκοπεύει να πουλήσει ομόλογα στην διεθνή αγορά στις αρχές του επόμενου μήνα, καθώς λήγουν οι προσπάθειες εξασφάλισης βοήθειας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Viktor Orban.
Το ΔΝΤ έχει αρνηθεί να εγκρίνει την «χαλαρή» πιστωτική γραμμή που ζητεί η χώρα, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός. Πρόσθεσε ότι η Ουγγαρία, που προσέφυγε στο ΔΝΤ τον Νοέμβριο 2011, δεν χρειάζεται την βοήθεια, καθώς μπορεί να χρηματοδοτηθεί μόνη της από την αγορά.

Η τελευταία φορά που πούλησε Eurobond η Ουγγαρία ήταν τον Μάιο του 2011.

Παρά την στασιμότητα στις συνομιλίες με το ΔΝΤ, το επιτόκιο του ομολόγου 2021 σε δολάριο της Ουγγαρίας έχει βουλιάξει στο 4,71% από 9,37% τον Ιανουάριο 2012, καθώς βελτιώνεται η εμπιστοσύνη ότι η χώρα μπορεί να μειώσει μόνη της το δημόσιο χρέος και να ευνοηθεί από την ζήτηση για υψηλής απόδοσης ομόλογα.

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/754835/ArticleNewsWorld.aspx

Η Ουγγαρία «δεν έχει ανάγκη» να δανειστεί χρήματα από το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, διότι η πρόσβασή της έχει βελτιωθεί στις αγορές, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν, σημειώνοντας ότι εξακολουθεί να ελπίζει να εξασφαλίσει τη γραμμή πίστωσης έχει ζητήσει από το Νοέμβριο του 2011 από αυτούς τους δύο θεσμούς.

«Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ των τριών μερών, το ΔΝΤ, την Επιτροπή και την Ουγγαρία», και «πλέον γνωρίζουμε σε τι δεν συμφωνούμε», δήλωσε ο Ορμπάν ερωτηθείς σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες μαζί με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

«Η Ουγγαρία έχει επιτύχει σημαντικά αποτελέσματα όσον αφορά τη χρηματοπιστωτική της σταθερότητα. Η κατάστασή της στις αγορές είναι καλή, και αν η Ουγγαρία έχει ανάγκη από χρήματα, θέλει να τα πάρει από τις αγορές» δανεισμού, πρόσθεσε.

Παρ΄ όλα αυτά, «θα θέλαμε μια ευέλικτη πιστωτική γραμμή, ένα δίχτυ ασφαλείας, να το πούμε έτσι, από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Αυτή τη στιγμή δεν το έχουμε. Όμως δεν χρειαζόμαστε περισσότερα, δεν χρειαζόμαστε πίστωση. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια ευέλικτη γραμμή πίστωσης», διευκρίνισε.

«Οι θέσεις μας δεν έχουν σημειώσει προσέγγιση, αλλά η Ουγγαρία εμμένει στο αίτημα της, και εφόσον δεν έχουμε ένα τελικό "όχι" από την ΕΕ και το ΔΝΤ, το ζήτημα θα παραμένει ανοικτό», κατέληξε.

«Είμαστε πάντα έτοιμοι να εξετάσουμε ένα αίτημα από τη στιγμή που υπάρχει ανάγκη, και φυσικά, μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία, μέσω συγκεκριμένων όρων», δήλωσε ο Μπαρόζο.

Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης 2008-2009, η Ουγγαρία είχε γλιτώσει την πτώχευση χάρη σε μια γραμμή πίστωσης ύψους 20 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ, την Παγκόσμια Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Βουδαπέστη πρέπει ακόμη να αποπληρώσει περίπου 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ έως το τέλος του Οκτωβρίου 2014.

Τον Νοέμβριο του 2011, λόγω της αποδυνάμωσης του ουγγρικού νομίσματος (φιορίνι) έναντι του ευρώ, η χώρα είχε ζητήσει μια πιστωτική γραμμή ύψους 15 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι συζητήσεις ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2012, αλλά δεν κατέληξαν σε συμφωνία.

Το ΔΝΤ, το οποίο ολοκλήρωσε τις τελευταίες ημέρες μια αποστολή δύο εβδομάδων στη Βουδαπέστη, εκτιμά ότι «το ευνοϊκό διεθνές περιβάλλον στις αγορές βοήθησε να εκτονωθούν οι πιέσεις για αναχρηματοδότηση για την κυβέρνηση» της Ουγγαρίας, αλλά «οι οικονομικές προοπτικές για την Ουγγαρία εξακολουθούν να είναι δύσκολες».

Ο θεσμός της Ουάσιγκτον εκτιμά ότι μέτρα που υιοθετήθηκαν από την κυβέρνηση Ορμπάν, με στόχο τη μείωση του χρέους της χώρας, έβλαψαν το επενδυτικό κλίμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

http://www.capital.gr/news.asp?id=1720128

No comments: