28.1.13

Fitch: Απομακρύνεται ο κίνδυνος υποβάθμισης των ΗΠΑ

Ο κίνδυνος να χάσουν οι ΗΠΑ την κορυφαία αξιολόγηση «ΑΑΑ» απομακρύνεται μετά την τετράμηνη περίοδο χάριτος που ενέκρινε η Βουλή των Αντιπροσώπων για το ανώτατο όριο δανεισμού, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Fitch.
Στην έκθεσή του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας το 2013, ο οίκος αξιολόγησης είχε προειδοποιήσει ότι η πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ απειλείται με υποβάθμιση εάν δεν ληφθεί άμεσα απόφαση για το ανώτατο όριο του ομοσπονδιακού χρέους, το οποίο έχει ήδη εξαντληθεί.
Στις 23 Ιανουαρίου, όμως, η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε το νομοσχέδιο των Ρεπουμπλικάνων, με το οποίο παρέχεται για μία περίοδο τεσσάρων μηνών περίπου η δυνατότητα υπέρβασης του ανώτατου ορίου ομοσπονδιακού χρέους.
«Χωρίς την απειλή της χρηματοδοτικής κρίσης στον ορίζοντα, το Κογκρέσο και η κυβέρνηση έχουν το περιθώριο να επικεντρωθούν στις ουσιαστικές επιλογές δημοσιονομικής πολιτικής που απαιτούνται προκειμένου να μπουν τα δημοσιονομικά της χώρας σε βιώσιμη τροχιά σε μεσο-μακροπρόθεσμη βάση», αναφέρει η Fitch στη σημερινή της ανακοίνωση.
Όπως επισημαίνει, η επίτευξη συμφωνίας σχετικά με ένα αξιόπιστο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα μείωσης του ελλείμματος σε συνδυασμό με μια βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη θα επιβεβαιώσει την κορυφαία αξιολόγηση των ΗΠΑ και ενδέχεται να οδηγήσει σε αναθεώρηση της προοπτικής της αμερικανικής οικονομίας από «αρνητική» σε «σταθερή».
Στην περίπτωση, όμως, που δεν καταρτιστεί ένα τέτοιο πρόγραμμα, η Fitch προειδοποιεί για υποβάθμιση του αξιόχρεου των ΗΠΑ ενός του 2013.

http://www.naftemporiki.gr/finance/story/533730

No comments: