31.1.13

MS: Η Ιαπωνία αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού

Σε αντίθεση με το QE της Fed, η νομισματική πολιτική που ακολουθεί η Ιαπωνία αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού και μπορεί να οδηγήσει σε ένα νομισματικό πόλεμο, εκτιμά η Morgan Stanley.

Ο αναλυτής του διεθνούς οίκου Manoj Pradham, εκτιμά ότι σε αντίθεση με όσα υποστήριζε το 2010 ο υπουργός Οικονομικών της Βραζιλίας, Guido Mantega, η ποσοτική χαλάρωση (QE) της Fed δεν αποτέλεσε την αρχή ενός νομισματικού πολέμου.

Το QE είχε σαν στόχο την αντιμετώπιση του αποπληθωρισμού και όχι την υποτίμηση του δολαρίου, αναφέρει ο κ. Pradham.

Αντίθετα, λόγω του εξαγωγικού χαρακτήρα της ιαπωνικής οικονομίας, ο ρόλος του γεν είναι πολύ πιο σημαντικός για την Ιαπωνία.

Όπως σημειώνει ο αναλυτής της Morgan Stanley, το στοιχείο αυτό δημιουργεί τον κίνδυνο των ανταγωνιστικών υποτιμήσεων.
Οποιαδήποτε νέα επεκτατική πολιτική από μια μεγάλη κεντρική τράπεζα, μπορεί να οδηγήσει τους αξιωματούχους της BoJ να λάβουν δράσεις για την υποτίμηση του γεν.

Αν το κάνουν, αναφέρει ο κ. Pradham, η ανατίμηση των νομισμάτων των αναπτυσσόμενων χωρών θα αποτελέσει παράπλευρη απώλεια.

Οι διαμαρτυρίες των Γερμανών αξιωματούχων για την νομισματική πολιτική της Ιαπωνίας, αποτελεί σημάδι ότι έχουν ενοχληθεί που μια εξαγωγική οικονομία έχει υποτιμήσει το νόμισμα της τόσο πολύ, καταλήγει ο κ. Pradham.

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/754836/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: