29.1.13

Βoots, Rewe και Walmart κάνουν απόβαση στην Ελληνική αγορά

Ελληνική βιομηχανία και εμπόριο, βρίσκονται στο στόχαστρο πολυεθνικών κολοσσών, οι οποίοι σκοπεύουν να μπουν στην ελληνική αγορά και να σαρώσουν... Με τα σημερινά δεδομένα, τρεις είναι οι πολυεθνικές από τον λιανεμπορικό κλάδο που έχουν "μαρκάρει" στενά την Ελλάδα και αυτές είναι οι Walmart και Rewe και από τον τομέα των φαρμακείων η Boots

 

Eρχεται η Walmart

Όπως μας ανέφερε στο “R” ο κ. Κ. Βασίλαγας που διαχειρίζεται την ομώνυμη αλυσίδα σούπερ μάρκετ έχει συμφωνήσει με την αμερικανική πολυεθνική Walmart για την από κοινού ανάπτυξή τους στην ελληνική αγορά. Σε συνομιλία που είχαμε με τον επιχειρηματία, που ήδη βρίσκεται στο Los Angeles το πλάνο είναι: Η ανάπτυξη 50 καταστημάτων στη Θεσσαλονίκη το 2013 και άλλα 50 στη Βόρειο Ελλάδα (από Ορεστιάδα μέχρι Κέρκυρα και κατά μήκος της Εγνατίας Οδού και στη Θεσσαλία όπως Λάρισα, Τρίκαλα, Νομός Μαγνησία αλλά και στη Νησιωτική χώρα, όπως Λήμνος). Σε ποιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα υπάρχει σχεδιασμός για την άλλων 50 καταστημάτων στην Αττική και την Πελοπόννησο. Η ανάπτυξη, όπως μας τόνισε ο ίδιος θα γίνει κυρίως με μίσθωση έτοιμων καταστημάτων αλλά και με εξαγορά μικρότερων αλυσίδων. Μας αποκάλυψε δε ότι στην παρούσα φάση γίνονται διαπραγματεύσεις με μεγάλη αλυσίδα της Βορείου Ελλάδος για εξαγορά. Η αλυσίδα αυτή ελέγχει 140 καταστήματα και οι συζητήσεις ακόμη δεν έχουν καταλήξει κάπου. Το ύψος της επένδυσης για την περίοδο 2013-2015 εκτιμάται αρχικά στα 900 εκατ. ευρώ και άλλα τόσα είναι τα κεφάλαια που θα διατεθούν την περίοδο 2015-2018.

Ψάχνεται και η Rewe

Eπαφές –και πάλι- με στελέχη μεσιτικών γραφείων στη Βόρειο Ελλάδα φημολογείται ότι ξεκίνησε το γερμανικό λιανεμπορικό γκρουπ Rewe, προκειμένου να επανεκτιμήσει το ύψος των τωρινών μισθώσεων για ακίνητα από 1.200 τ.μ. έως και 1800 τ.μ..
Την ίδια στιγμή, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, έχει ζητήσει από εξειδικευμένα γραφεία την πλήρη καταγραφή των νέων τάσεων και συνηθειών των Ελλήνων καταναλωτών. Όπως λέγεται παρά την πρωταγωνιστική θέση που ελέγχει η Lidl στην Ελλάδα, η Rewe δείχνει να θεωρεί ότι τα νέα οικονομικά δεδομένα της χώρας έχουν δημιουργήσει σημαντικά περιθώρια δραστηριοποίησης και άλλων εκπτωτικών αλυσίδων. Το ενδιαφέρον του πολυεθνικού γκρουπ για την ελληνική αγορά είναι βέβαιο όπως επιβεβαιώνει και το γραφείο το οποίο είχε συστήσει πριν από μερικά χρόνια στην Ελλάδα, με απώτερο στόχο την δραστηριοποίησή του στην εσωτερική αγορά.
Μολονότι δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει με πιο σχήμα θα εμφανιστεί το πολυεθνικό γκρουπ στη χώρα μας, το πιθανότερο είναι μέσω της αλυσίδας που ελέγχει, της Penny Market. Η εν λόγω αλυσίδα, τουλάχιστον στους Βορειοελλαδίτες, είναι αρκετά γνωστή και ειδικά από τα ημερήσια ταξίδια που διοργανώνονται στην Βουλγαρία για τα ψώνια τους –μεταξύ άλλων- και στην εκπτωτική αλυσίδα Penny Market που «μετρά» στη χώρα 45 καταστήματα.

These “Boots” are made for… Greece

 «Τώρα που θα ανοίξει το επάγγελμα του φαρμακοποιού, η έλευση της βρετανικής αλυσίδας Βoots στην ελληνική αγορά είναι θέμα χρόνου». Αυτό υποστηρίζει επιχειρηματίας από τον χώρο της υγείας, αποκαλύπτοντας ότι, ήδη ελληνική εταιρεία έχει κάνει επαφές με τη βρετανική αλυσίδα για στρατηγική συμμαχία επί ελληνικού εδάφους. H Alliance Boots, που αριθμεί 2.472 φαρμακεία, έχει καθιερώσει εδώ και τέσσερα χρόνια στα φαρμακεία της με την επωνυμία Boots, να γίνονται επισκέψεις ασθενών για θέματα υγείας όπως π.χ. η διακοπή του καπνίσματος, η επείγουσα αντισύλληψη, ο έλεγχος της χοληστερόλης, για τις οποίες η επίσκεψη και η παρακολούθηση στο φαρμακείο στοιχίζει λιγότερο στο κράτος από την ιατρική επίσκεψη. Η συμβουλή υγείας γίνεται με την ευλογία του Εθνικού Συστήματος Υγείας της χώρας και φυσικά χρεώνεται. Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, όλες σχεδόν οι φαρμακοβιομηχανίες βρίσκονται επί ποδός προκειμένου να εκμεταλλευθούν το μελλοντικό άνοιγμα του επαγγέλματος, καθώς κάτι τέτοιο θα τους επέτρεπε άμεση προώθηση των δικών τους προϊόντων, ενώ λόγω της απουσίας των μεσαζόντων τα περιθώρια κέρδους θα αυξάνονταν κατακόρυφα.

Σήμερα τα περιθώρια κέρδους ενός φαρμακείου διαμορφώνονται στο 32,4% από 35%. Περιθώριο που δεν ισχύει για τα ακριβά φάρμακα των οποίων η τιμή είναι καθορισμένη. Αυτή η παράμετρος, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, ήταν και ο βασικότερος λόγος της απόφασης πολλών φαρμακείων να εμπλουτίσουν ακόμη περισσότερο την γκάμα των παρα-φαρμακευτικών προϊόντων, για τα οποία δεν απαιτείται συνταγογράφηση.

Σημαντική εξέλιξη, επίσης, που αναμένεται να αλλάξει το χάρτη των 11.000 φαρμακείων της χώρας, σημειώνει η ίδια πηγή, πηγάζει από τις πιέσεις της Τρόικας να μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη από τα 4,7 δισ. ευρώ στα 2,8 δισ. ευρώ. Οι πιέσεις αυτές ουσιαστικά ανοίγουν το δρόμο στα γενόσημα, το μερίδιο των οποίων από 16% ήδη φθάνει το 20% και στην επόμενη τριετία θα αγγίζει το 50%. Άρα και στο πεδίο των γενοσήμων έχουμε να περιμένουμε νέες πολυεθνικές εμφανίσεις...

http://www.reporter.gr/component/k2/item/216991-Boots,-Rewe-kai-Wallmart-kanoyn-apobash-sthn-Ellhnikh-agora


Πηγή:www.reporter.gr

No comments: