28.1.13

Σύγκρουση Ντράγκι-Σόιμπλε για την Κύπρο, σύμφωνα με το Spiegel

Έντονη διαφωνία ανάμεσα στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προέκυψε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Eurogroup την περασμένη εβδομάδα σχετικά με το αν ενδεχόμενη χρεοκοπία της Κύπρου θα έθετε σε κίνδυνο το σύνολο της Ευρωζώνης, σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο οποίο δεν αναφέρονται οι πηγές του ρεπορτάζ, ο Μάριο Ντράγκι διαφώνησε έντονα με την άποψη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σύμφωνα με την οποία η Κύπρος δεν αποτελεί «συστημικό κίνδυνο» και ότι ενδεχόμενη χρεοκοπία της δεν θα συνιστά κίνδυνο για την επιβίωση της Ευρωζώνης.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ είπε στον Σόιμπλε ότι οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες της Κύπρου διαθέτουν ένα εκτεταμένο δίκτυο υποκαταστημάτων στην Ελλάδα και ότι οι ανησυχίες των καταθετών για την ασφάλεια των καταθέσεών τους θα μπορούσε να διαλύσει την εύθραυστη ηρεμία που έχει αποκατασταθεί στη χώρα.
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ έχει ζητήσει από την Κύπρο να εφαρμόσει οικονομικές μεταρρυθμίσεις και τους νόμους ως προς το ξέπλυμα χρήματος, αλλά ταυτόχρονα έχει δηλώσει ότι η Ευρώπη οφείλει να επιδείξει την «αλληλεγγύη» της, υποστηρίζοντας έτσι την υπό όρους οικονομική διάσωση της Κύπρου.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού, υπέρ των απόψεων του Μάριο Ντράγκι και κατά των απόψεων του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συντάχθηκαν ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Ολι Ρεν και ο επικεφαλής του Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης της Ευρωζώνης Κλάους Ρέγκλινγκ.
«Μία χρεοκοπία της Κύπρου θα ακύρωνε τα καλά νέα που έχουν πρόσφατα οδηγήσει στη βελτίωση της ατμόσφαιρας στην Ευρωζώνη», προειδοποίησαν, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Ντράγκι, ο Ρεν και ο Ρέγκλινγκ.

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_28/01/2013_480692

No comments: