31.1.13

Weidmann: Βλέπει κίνδυνο de facto αμοιβαιοποίησης του χρέους των κρατών της ΕΕ

Οι χώρες-μέλη της ευρωζώνης κινδυνεύουν να καταλήξουν να εγγυώνται η μια τα χρέη της άλλης χωρίς να έχουν λάβει καμιά απόφαση επισήμως να το πράττουν, εκτιμά ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Jens Weidmann.

Το ενδεχόμενο να υπάρξει "μια ρητή συλλογική εγγύηση για το χρέος, που να περιλαμβάνει τα πάντα, δεν περιλαμβάνεται πλέον στην ημερησία διάταξη", όμως "την ίδια ώρα οι συλλογικοί κίνδυνοι που απορρέουν --ελπίζουμε μόνο προσωρινά-- από τα ειδικά μέτρα που λαμβάνουν πιστωτικά ιδρύματα και οι ίδιες οι κεντρικές τράπεζες έχουν φθάσει στα ύψη", αναφέρεται στο κείμενο μιας ομιλίας που επρόκειτο να δώσει ο επικεφαλής της Bundesbank σε μια εκδήλωση της αυτοκινητοβιομηχανίας.

"Εάν οι κίνδυνοι αυτοί παραμένουν στο ίδιο επίπεδο, ή αν ακόμη κλιμακωθούν, μπορεί να υπονομεύσουν την κουλτούρα της (διατήρησης της) σταθερότητας--κατά τρόπο παρόμοιο με μια συλλογική εγγύηση του χρέους", αναφέρεται στην ομιλία του Weidmann.

Ο Weidmann είναι γνωστός πολέμιος της απόφασης της ΕΚΤ να αγοράζει στη δευτερογενή αγορά ομολόγων χρεόγραφα υπερχρεωμένων μελών στην ευρωζώνη.

Ο Weidmann απορρίπτει τις προτάσεις να αυξηθούν οι μισθοί στη Γερμανία σε μια ένδειξη αλληλεγγύης προς άλλα κράτη μέλη της ευρωζώνης που πασχίζουν να αντιμετωπίζουν την κρίση χρέους. Αυτό, ανέφερε, θα πλήξει τη γερμανική οικονομία μακροπρόθεσμα. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

http://www.capital.gr/news.asp?id=1720172

Οι κεντρικές τράπεζες αντιμετωπίζουν μια νέα μορφή πίεσης, δήλωσε την Τετάρτη ο επικεφαλής της Bundesbank, J.Weidmann, προειδοποιώντας ότι η υπερβολική πολιτική επιρροή μπορεί να απειλήσει την σταθερότητα των τιμών.

"Σήμερα αντιμετωπίζουμε ένα νέο είδος συμπεριφοράς προς τις κεντρικές τράπεζες, για παράδειγμα στην Ιαπωνία, όπου η κυβέρνηση ασκεί μεγάλη πίεση στην κεντρική τράπεζα" ανέφερε ο κ. Weidmann σε συνέντευξη του στην γερμανική Die Zeit.

"Μακροπρόθεσμα η πολιτική πίεση συνδέεται με κινδύνους στην σταθερότητα των τιμών" σημείωσε ο κ. Weidmann, επικαλούμενος τα διδάγματα από τη δεκαετία του 1970 και του 1980. 

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/754810/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: