30.1.13

WSJ: Πού έχει δίκιο ο Τσίπρας

Ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να ξέρει «εδώ στις ΗΠΑ γιατί δεν υπάρχει το φαινόμενο να δίνονται λεφτά κάτω από το τραπέζι;», γράφει ο αρθρογράφος της Wall Street Journal.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει, στη σύντομη επίσκεψή του στις ΗΠΑ συναντήθηκε με δημοσιογράφους, φοιτητές αλλά και με στελέχη του ΔΝΤ.

Ο 38χρονος Α. Τσίπρας πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη. Το κόμμα του είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα στο ελληνικό κοινοβούλιο. Θέλει να διώξει τη λιτότητα που η τρόικα έχει επιβάλει στην Ελλάδα. Και μπορεί να είναι μια μέρα ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας στάθηκε στο θέμα της δωροδοκίας μιλώντας για τη φροντίδα υγείας στην Ελλάδα. Όπως και οι περισσότεροι στην Ευρώπη, το ελληνικό κράτος είναι ο κύριος προμηθευτής της ιατρικής περίθαλψης μέσω μιας εθνικής υπηρεσίας υγείας, και -στα χαρτιά τουλάχιστον- κάνει σπουδαία δουλειά. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατατάσσει την Ελλάδα στη 14η θέση στην παγκόσμια κατάταξη, αν και οι κατά κεφαλήν δαπάνες είναι σχετικά χαμηλές. Αντίθετα, οι ΗΠΑ, οι οποίες δαπανούν περισσότερα κατά κεφαλήν χρήματα, έρχονται στην 38η θέση όσον αφορά τη συνολική ποιότητα, πίσω από το Μαρόκο και την Ντομίνικα.

Από στατιστικές όπως αυτή δημιουργήθηκε το ObamaCare, σημειώνει ο αρθρογράφος. Αλλά ο κ. Τσίπρας δίνει και την άλλη πλευρά: «Γιατί σε ένα δημόσιο νοσοκομείο, προκειμένου να υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση, κάποιος ασθενής πρέπει να δώσει ένα φάκελο με ένα ορισμένο ποσό" αναρωτιέται. Γιατί πράγματι; αναρωτιέμαι. "Επειδή το κράτος δίνει χαμηλούς μισθούς στους γιατρούς νομίζοντας ότι είναι απολύτως φυσικό να προσθέτουν σε αυτή την αμοιβή», αποδεχόμενοι το φακελάκι.

Σημειώνω στον κ. Τσίπρα ότι, ίσως, η διαφορά μεταξύ Ελλήνων και Αμερικανών γιατρών είναι ότι οι τελευταίοι εργάστηκαν σε μια ιδιωτική αγορά, κυρίως, αν και αυτό πρόκειται να αλλάξει. Αντιτείνει την ανάγκη για μια «επανάσταση στη συνείδηση» από τους έλληνες πολίτες και της «βούλησης του κράτους" από τους ηγέτες.

Δεν νομίζω ότι ο κ. Τσίπρας είναι ο εκκολαπτόμενος ολοκληρωτικός ή ο δημαγωγός που οι επικριτές του λένε πως είναι. Μιλά για «βαθιά αίσθηση αδικίας» που διαποτίζει την ελληνική κοινωνία, εννοώντας ότι χρησιμοποιήθηκαν συστηματικά και προδόθηκαν από την οικονομική ελίτ και τους εκλεγμένους αξιωματούχους.

Γιατί πρέπει φόρους να καταβάλλουν μόνο έντιμοι πολίτες χαμηλού εισοδήματος, ενώ εκείνοι που μπορούν δεν πληρώνουν φόρους;" ρωτάει. "Γιατί θα πρέπει να έχουμε τόσο πολύ γραφειοκρατία και αναποτελεσματικότητα στον δημόσιο τομέα;"

Αυτές είναι καλές ερωτήσεις σε ένα μίγμα περίεργων απόψεων που διαχέουν τις πιο πολλές συζητήσεις της ελληνικής οικονομίας: spreads των ομολόγων, χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, Core Tier 1 κτλ. Ο κ. Τσίπρας υποστηρίζει ότι η Ελλάδα έχει μια «διεστραμμένη παραγωγική βάση» και δεν θα βγει από την κρίση, ακόμη και αν όλα τα χρέη διαγραφούν. "Αυτό απλά θα δημιουργούσε χρέη και ελλείμματα εκ νέου."

Όσον για τα σχέδια διάσωσης που επιβάλλονται από ξένους, σημειώνει, ότι δεν οφελούν κανένα. Ούτε τον ελληνικό λαό, ο οποίος πρέπει να τα πληρώσει με περισσότερους φόρους, ούτε τους πιστωτές. "Είναι άδικο", λέει, "να ζητάς από τους Γερμανούς φορολογούμενους να ρίξουν τα χρήματά τους στο απύθμενο βαρέλι, που είναι οι ελληνικές τράπεζες".

Ποια είναι η εναλλακτική; Ρωτώ τον κ. Τσίπρα για το μοντέλο της Αργεντινής, αλλά είναι επιφυλακτικός. Η Αθήνα δεν μπορεί να βασιστεί σε μια έκρηξη στις τιμές των εμπορευμάτων όπως το Μπουένος Άιρες την τελευταία δεκαετία, και ούτως ή άλλως θέλει η Ελλάδα να μείνει στο ευρώ. Ούτε θέλει την Ελλάδα να πτωχεύσει, αν και μιλά για το πρότυπο της Διάσκεψης του Λονδίνου του 1953, που διέγραψε περίπου το ήμισυ των χρεών της Γερμανίας και έβαλε το υπόλοιπο σε 30ετή διακανονισμό. Η Ελλάδα, λέει, χρειάζεται μια ατζέντα "για να κάνει φορολογικό σύστημα πιο αποτελεσματικό, για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και την καταπολέμηση της διαφθοράς."

Πρέπει να δώσουν προσοχή στον κ. Τσίπρα, καταλήγει ο αρθρογράφος. Ζητά προσοχή στην ανθρώπινη δυστυχία. Αν ένα ριζοσπαστικό κόμμα σημαίνει ένα κόμμα ικανό να σκέφτεται για τον εαυτό του και θέτει τις σωστές ερωτήσεις, ίσως οι σωστές απαντήσεις δεν θα είναι πολύ μακριά.

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/754679/Article.aspx

No comments: