5.2.13

Με 3E και ΟΤΕ-ΔΕΗ για το 1.000ρικο

Στα επίπεδα των 1.000 μονάδων επανέρχεται το Χ.Α. Με τη βοήθεια των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων και του ευρώ το Χρηματιστήριο Αθηνών επιχειρείται να διατηρηθεί σε... ανεκτές τιμές.

Το εύρος διακύμανσης του Γενικού Δείκτη διαμορφώνεται από τις 989 έως τις 1.010 μονάδες, για τον FTSE Large Cap από τις 333 έως τις 340, με υπεραπόδοση και «νέα υψηλά» για τη μετοχή της Coca Cola 3E. Με την αξία των συναλλαγών, μετά τα πρώτα 5-10 αναγνωριστικά λεπτά, να πιάνει τον μέσο όρο των τελευταίων ημερών. Πάνω από τα 10,9-11,1 εκατ. ευρώ -λίγο μετά τις 11:05-, όπου η αντίδραση άρχισε να αμβλύνεται.

Υψηλός τζίρος στις μετοχές του ΟΤΕ, της ΔΕΗ, ενδεικτικός του συνεχιζόμενου ενδιαφέροντος ξένων και εγχώριων κεφαλαίων, που προσβλέπουν στις εξελίξεις στον χώρο της ενέργειας και στο ενδεχόμενο θετικών εκπλήξεων από τον Γερμανό μεγαλομέτοχο του ΟΤΕ. Παράλληλα, οι αγοραστές έχουν πετύχει έναν σχετικά καλό ρυθμό στις δύο τραπεζικές μετοχές-σηματωρούς, με τη μετοχή της Εθνικής να έχει για χαμηλό μέχρι τώρα το 1,11 ευρώ και της Alpha Bank το 1,28 ευρώ. 

Σχετικά ήπιες οι μικτές τάσεις στα περισσότερα χρηματιστήρια, αν και οι πωλητές ανέλαβαν εχθές προς τις τελευταίες ώρες της συνεδρίασης. Η Σοφοκλέους, δε, δεν πρόλαβε το βάθεμα της διόρθωσης.

Σημειώνεται πως πριν από λίγο οι απώλειες του DAX κυμαίνονταν στο -0,23%, με τον δείκτη στην περιοχή των 7.680-7.690 μονάδων.

Στο Χ.Α., μετά τα αρχικά 5-10 αναγνωριστικά λεπτά, δόθηκαν ευκαιρίες για κινήσεις σε ικανοποιητικές κι υψηλότερες τιμές για την πλειονότητα των μετοχών του Large Cap αλλά και του Mid. Δεν ήταν λίγοι (εάν κρίνουμε από τις συναλλαγές στην αρχική κορυφή) αυτοί που επιχείρησαν να κατοχυρώσουν μέρος της θέσης τους λ.χ. σε Ελλάκτωρ, Μυτιληναίο, Τέρνα Ενεργειακή κ.ά., εκτιμώντας πως στη συνέχεια οι τιμές θα διολισθήσουν λίγο χαμηλότερα.

Όντως, ο μεν Γενικός Δείκτης υπαναχώρησε προς τις 1.000 και ο... 25άρης προς τις 335 μονάδες, επίπεδα τιμών όπου έγινε άλλο 1,1 εκατ. ευρώ σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, που γύριζε αρνητικός. Και η δεικτοβαρής μετοχή της 3Ε, που αρχικά αντέδρασε έως τα νέα υψηλά των 20,10 ευρώ, λίγο μετά τις 11:15 είχε πέσει στα 19,50 ευρώ. Με ανάλογη... επίπτωση στη διαμόρφωση των δύο βασικών δεικτών.

Σχεδόν ανάλογες κινήσεις και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, με ενδεικτική τη διακύμανση για τη μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα μεταξύ 2,38 και 2,48 ευρώ, με αγοραστές στα χαμηλά και πωλητές περί το 0,10 ευρώ υψηλότερα. Περίπου η ίδια εικόνα για τις μετοχές σε Φουρλή, Σωληνουργεία Κορίνθου, Σιδενόρ, Ιντρακόμ, με τους παίκτες ιδιαίτερα προσεκτικούς και χωρίς ιδιαίτερη διάθεση για ανάληψη μεγαλύτερου ρίσκου.

Έτσι, λίγο μετά τις 11:20 ο Γενικός Δείκτης πάλευε και πάλι οριακά χαμηλότερα του 1.000ρικου, της μεγάλης κεφαλαιοποίησης στα... συνήθη επίπεδα πέριξ των 335 μονάδων, με τις συναλλαγές στα 13,3 εκατ. ευρώ. Τουλάχιστον, μέχρι τώρα, αποφεύγονται τα χειρότερα και δίνονται σχετικά καλές τιμές για όποιον θέλει να κατοχυρώσει μέρος της θέσης του.

Γιατί δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει πως αυτές οι κινήσεις γίνονται με τον Γενικό Δείκτη περίπου 10,5% ψηλότερα από την αρχή του έτους και σε ένα πολύ ρευστό, ασταθές και εκ νέου ομιχλώδες διεθνές περιβάλλον.

http://www.euro2day.gr/ase/market_comment/151/articles/755985/ArticleMarketComment.aspx

No comments: