28.2.13

Βαθαίνει η κρίση στην Ιταλία (τι προβλέπεται)

Μεγαλώνει η αβεβαιότητα στην Ιταλία την Πέμπτη, καθώς ναυάγησε η πιθανή συνεργασία κομμάτων για τον σχηματισμό κυβέρνησης ενισχύοντας το ενδεχόμενο νέων εκλογών.

Σύμφωνα με την ιταλική νομοθεσία, η νέα Βουλή και η νέα Γερουσία πρέπει να εκλέξουν τους προέδρους τους προτού αρχίσει ο Ναπολιτάνο να αναθέτει εντολές σχηματισμού κυβέρνησης στους αρχηγούς των κομμάτων. Αυτό δεν αναμένεται να συμβεί πριν από τις 18 Μαρτίου, τουλάχιστον.

Ο Μπέπε Γκρίλο, ιδρυτής του Κινήματος 5 Αστέρων, βρόντηξε την πόρτα στα ανοίγματα του κεντροαριστερού Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι ενώ ο Νίκι Βέντολα, από τον συνασπισμό του Μπερσάνι, απέκλεισε κάθε συνεργασία με την κεντροδεξιά του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Οι δυο αυτές συνεργασίες αποτελούσαν τις μόνες ελπίδες για να μην ξαναπάνε οι Ιταλοί στις κάλπες.  

Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα έλαβε τις περισσότερες ψήφους στις εκλογές της Κυριακής και της Δευτέρας, όμως δεν εξασφάλισε πλειοψηφία για να σχηματίσει κυβέρνηση. Ο Μπερσάνι έκανε ανοίγματα στον Γκρίλο προτάσσοντας τα κοινά σημεία στα προγράμματα των δυο κομμάτων αλλά έθεσε ως όρο να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Ο Γκρίλο απάντησε στο μπλογκ του, αποκαλώντας τον Μπερσάνι «νεκρό που μιλάει» και κατηγορώντας τον ότι κάνει «ανήθικες προτάσεις». Πρόσθεσε ότι το Κίνημα 5 Αστέρων δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κεντροαριστερά ούτε σε οποιονδήποτε άλλο αλλά θα υποστηρίξει νομοσχέδια που συνάδουν με το πρόγραμμά του, όπως για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, για την κατάργηση των προνομίων των πολιτικών και για την διακοπή της χρηματοδότησης των κομμάτων από τα δημόσια ταμεία.

Μετά την άρνηση του Γκρίλο να υποστηρίξει την κεντροαριστερή κυβέρνηση, η μοναδική άλλη επιλογή στο τραπέζι είναι μια συμμαχία ανάμεσα στον Μπερσάνι και τον Μπερλουσκόνι η οποία όμως αναμένεται να έχει σύντομη διάρκεια ζωής και πολλές διαφωνίες. Όμως και αυτή απομακρύνεται μετά την δήλωση του Βέντολα ότι την αποκλείει.  

http://www.tovima.gr/world/article/?aid=500465

Η διαδικασία προς το σχηματισμό κυβέρνησης

Όπως επισημαίνει στο Capital.gr ο Alberto Nardelli, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος των tweetminster.co.uk και electionista.com, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να δημιουργηθεί μέσα στις επόμενες 20 ημέρες, και θα χρειαστεί να εκλέξει πρόεδρο για κάθε ένα από τα δύο κοινοβούλιο (άνω και κάτω) καθώς και να σχηματιστούν οι κοινοβουλευτικές ομάδες.

Πιο συγκεκριμένα, στις 15 Μαρτίου συγκαλούνται τα σώματα του νέου κοινοβουλίου (Βουλή και Γερουσία) για να εκλέξουν τους προέδρους τους. Μετά από αυτό, ξεκινούν οι επίσημες συνομιλίες του Ιταλού Προέδρου της Δημοκρατίας Giorgio Napolitano με τους αρχηγούς των κομμάτων.

Ο Πρόεδρος τότε διαβουλεύεται με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη: με τους προέδρους της άνω και της κάτω βουλής, τα κόμματα και τις κοινοβουλευτικές ομάδες. Με βάση αυτές τις διαβουλεύσεις, ο πρόεδρος δίνει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε αυτόν που θεωρεί ότι θα έχει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Αυτός που λαμβάνει την εντολή, οδηγεί την πιθανή κυβέρνηση στο κοινοβούλιο ώστε να διαπιστωθεί εάν πραγματικά έχει πλειοψηφία, μέσω της ψήφου εμπιστοσύνης. Εάν αυτό πετύχει, η διαδικασία τελειώνει εδώ. Εάν όχι, ο πρόεδρος προχωρά σε περαιτέρω διαβουλεύσεις κ.ο.κ.

Ωστόσο, η κατάσταση στην Ιταλία είναι ακόμη πιο περίπλοκη, τονίζει ο Alberto Nardelli. Συγκεκριμένα, εάν δεν υπάρξει πλειοψηφία και παραστεί ανάγκη για νέες εκλογές, υπάρχει ένα πρόβλημα: μόνο ο πρόεδρος μπορεί να διαλύσει το κοινοβούλιο και να προκηρύξει εκλογές, αλλά αυτό δεν μπορεί (από το Σύνταγμα) να γίνει στους έξι τελευταίους μήνες της θητείας του.

Ο Napolitano διανύει αυτή τη στιγμή το τελευταίο εξάμηνο της θητείας του. Με άλλα λόγια, αυτή η βουλή θα πρέπει επίσης να εκλέξει και νέο πρόεδρο. Και ακόμη και εάν σχηματιζόταν μια υπηρεσιακή κυβέρνηση, θα χρειαζόταν τη στήριξη του κοινοβουλίου.
 
http://www.capital.gr/news.asp?id=1738467 
 
_____________________________________

εδώ έχουμε μια καλή εικόνα του τι θα συμβεί τους επόμενους μήνες
οι Ιταλοί κατάφεραν να ανακτήσουν αρκετή διαπραγματευτική δύναμη
 
εάν ήμουν στη θέση τους ίσως να επέλεγα εκλογές στα τέλη Σεπτεμβρίου μαζί με τη Γερμανία
 
 

No comments: