24.2.13

Το φαινόμενο Μπέπε Γκρίλο και τι εκφράζει

«Θα ανοίξουμε το Κοινοβούλιο όπως μια κονσέρβα τόνου». Αυτή είναι μία από τις φράσεις που εξαπέλυσε κατά την προεκλογική του εκστρατεία ο Μπέπε Γκρίλο, ο κωμικός και ιδρυτής του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, τον οποίο οι δημοσκοπήσεις φέρνουν στη τρίτη θέση στην πρόθεση ψήφου, με ποσοστό από 17% έως και 20%, στις σημερινές εκλογές.
Λαϊκιστής που αποδέχεται ασμένως τον χαρακτηρισμό, ο 64χρονος Γκρίλο είναι μαζί με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι ο μέγας ωφελημένος της απαξίωσης του πολιτικού συστήματος στην Ιταλία και της οργής των πολιτών. Οργή όχι μόνο για τους επαγγελματίες πολιτικούς αλλά και για τον Μάριο Μόντι, και για την πολιτική λιτότητας που εφαρμόζει εδώ και 14 μήνες.
Τον Σεπτέμβριο του 2007, ο Γκρίλο οργάνωσε την πρώτη V-Day, η οποία δεν παρέπεμπε στην ημέρα της συνθηκολόγησης της Γερμανίας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά στη χυδαία βρισιά, με την οποία ο κωμικός ζητούσε από τους Ιταλούς «να στείλουν τους πολιτικούς από εκεί που ήρθαν». Τότε ο Γενοβέζος κωμικός ήταν ελάχιστα γνωστός εκτός της πατρίδας του. Εκείνη την ημέρα, στις συγκεντρώσεις του ανά την Ιταλία, είχαν συμμετάσχει δύο εκατομμύρια άνθρωποι. Τεσσεράμισι χρόνια αργότερα, και με την Ιταλία σε βαθιά κρίση, ο Γκρίλο κεφαλαιοποιεί την οργή των πολιτών. Ποιοι προτίθενται να τον ψηφίσουν; Απογοητευμένοι αριστεροί, απογοητευμένοι δεξιοί, ακόμη και πρώην υποστηρικτές της ξενοφοβικής Λέγκας του Βορρά, αλλά και βραβεία Νομπέλ Λογοτεχνίας όπως ο Ντάριο Φο και διάσημοι Ιταλοί καλλιτέχνες όπως ο ηθοποιός και τραγουδιστής Αντριάνο Τσελεντάνο. Τι προτείνει ο Γκρίλο; Αμεση δημοκρατία, μείωση των αποδοχών των πολιτικών, οι οποίοι δεν θα πρέπει να υπηρετούν περισσότερες απο δύο θητείες στο Κοινοβούλιο. Προτείνει επίσης επίδομα ανεργίας ύψους 1.000 ευρώ σε κάθε πολίτη για χρονικό διάστημα τριών ετών. Το πώς θα χρηματοδοτήσει τα μέτρα που προτείνει ο Γκρίλο δεν το αποκαλύπτει. Του αρκεί ότι συνεπήρε μεγάλα πλήθη Ιταλών στις πλατείες των πόλεων της πατρίδας του, που βλέπουν σε αυτόν –μια «διασταύρωση» Τζίμη Πανούση και Λάκη Λαζόπουλου θα μπορούσε να πει κάποιος– την ελπίδα για το μέλλον. Είναι βέβαιο ότι ο νικητής των σημερινών εκλογών στην Ιταλία δεν θα είναι σε θέση να αγνοήσει ούτε τον Γκρίλο ούτε τους ψηφοφόρους του.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_1_24/02/2013_512332

__________________________________________________________

αδιαφορώ για το κόστος της άμεσης δημοκρατίας



 

No comments: