28.3.13

Οι ευρωπαϊκές ανησυχίες πλήττουν και την Ασία, βουτιά 3% ο κινεζικός CSI 300

Με ισχυρές απώλειες κινούνται τα ασιατικά χρηματιστήρια εν μέσω ανησυχιών ότι η κρίση χρέους στην Ευρώπη κλιμακώνεται καθώς οι προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης στην Ιταλία έχουν καταλήξει σε αδιέξοδο, ενώ στην Κύπρο ανοίγουν σήμερα οι τράπεζες με την επιβολή αυστηρών περιοριστικών μέτρων.

Στο ταμπλό ο πανασιατικός δείκτης MSCI Asia Pacific υποχωρεί 0,6% στις 135,26 μονάδες.

Στην Ιαπωνία ο Nikkei υποχώρησε σε ποσοστό 1,3% στις 12.335,96 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος Topix έχασε 0,9% στις 1.036,78 μονάδες.

Στο επίκεντρο των ανησυχιών επιστρέψει η Ιταλία καθώς οι προσπάθειες για τον σχηματισμό κυβέρνησης ένα μήνα μετά τις γενικές εκλογές δεν φαίνεται να καταλήγουν σε ένα αποτέλεσμα. Ο ηγέτης της κεντροδεξιάς Pier Luigi Bersani απέκλεισε χθες το ενδεχόμενο ενός μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού.

Την ίδια στιγμή στην Κύπρο ανοίγουν σήμερα οι τράπεζες με την εφαρμογή ταυτόχρονα αυστηρών περιοριστικών μέτρων στην κίνηση κεφαλαίων.

Η αβεβαιότητα από το πρόγραμμα διάσωσης της Κύπρου και η αποτυχία των πολιτικών δυνάμεων στην Ιταλία να σχηματίσουν κυβέρνηση επιβαρύνουν το κλίμα στις διεθνείς αγορές, σημειώνουν οι αναλυτές.

Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng σημειώνει πτώση 0,9%. Στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai Composite σημειώνει βουτιά 2,8%, ενώ ο ευρύτερος CSI 300 χάνει 3.2%.

Στο επίκεντρο των πιέσεων βρέθηκαν οι κινεζικές τράπεζες μετά την απόφαση των εποπτικών αρχών να επιβάλουν νέα μέτρα ελέγχου σε τραπεζικά προϊόντα ώστε να ενισχυθεί η διαφάνεια και να μειωθούν οι κίνδυνοι.

Οριακές μεταβολές σημειώνει ο Kospi της Νότιας Κορέας, ενώ στην Ταϊβάν ο δείκτης Taiex υποχωρεί 0,35%.

Στην Αυστραλία ο δείκτης ASX υποχώρησε 0,6%, ενώ ο δείκτης NZX50 στη Νέα Ζηλανδία κέρδισε 0,2%.

Στην Ινδία ο δείκτης Sensex 30 σημειώνει μικρές απώλειες 0,3%, ενώ ο Strait Times στη Σιγκαπούρη κινείται στο -0,02%.

http://www.capital.gr/news.asp?id=1761310

No comments: